Didier Van Hellemont

STERKTES: 
Herkent astronomische fenomenen als geen ander, expert in poollichtjagen, ervaren in (nacht)fotografie
PALMARES: 
Maakte al 5 volledige zonsverduisteringen mee op 4 continenten
INTERESSES: 
Nachtelijke sterrenhemels op het noordelijk én het zuidelijk halfrond, fotografie, reizen, weer, cultuur

Als medewerker van Volkssterrenwacht Urania in Hove begeleidt Didier van Hellemont (°1969) al 16 jaar natuurreizen met een astronomische touch. Hij maakte in 1998 voor het eerst een totale zonsverduistering mee op Guadeloupe. Nadien begeleidde hij voor Urania zonsverduisteringsreizen naar Frankrijk (1999), Zimbabwe (2001), Togo en Ghana (2006) en de Verenigde Staten (2017). Eén ding staat vast: voor een ongerepte sterrenhemel mag je Didier altijd wakker maken.

 

Als kind al gebeten door sterrenkunde

Als twaalfjarige ontwaakte bij Didier een passie voor het heelal, tijdens een jeugdcursus sterrenkunde bij Volkssterrenwacht Urania. Al snel begreep hij dat je uit het lichtvervuilde Vlaanderen moest ontsnappen om de mooiste sterrenhemels te zien. Bij een ongerepte Provençaalse sterrenhemel besefte hij dat reizen en astronomie een fantastische combinatie zijn.

Dat geldt zeker voor wie een totale zonsverduistering wil beleven, want dat fenomeen kan je alleen zien in een strook van zo’n 100 kilometer breed. Een totale zonsverduistering betekent gegarandeerd kippenvel. Want het speelt zich niet alleen aan de hemel af. Het doet ook iets met de natuur rondom je, met de dieren, en zelfs met de mensen.

 

Favoriete bestemmingen

Omdat nachtelijke hemels en weerfenomenen nu eenmaal een magnetisch effect hebben op Didier, bracht ook de lokroep van het poollicht hem al op fantastische plekken als Noorwegen, Finland, Spitsbergen, IJsland, Canada en Alaska. Maar ook de Chileense sterrenhemel liet een diepe indruk op hem na.

Didier weet altijd de meest verlaten gebieden te vinden, zonder menselijke activiteit of verlichting, want daar zijn de sterrenhemels het spectaculairst. Benieuwd hoe je zo’n fenomenen op de gevoelige plaat vastlegt? Goed nieuws: hij fotografeert ze ook, die nachtelijke hemels, en kan je daar dus uitgebreid tips over geven.

Reizen en workshops

Eclips-, cultuur- en natuurreis naar Chili: uniek en onvergetelijk

15 dagen
gegarandeerd vertrek
De totale zonsverduistering op 2 juli 2019 in Chili is een natuurfenomeen dat we niet willen missen. En als we dan toch in het prachtige land zijn, laten we er dan meteen een natuurreis van maken, toch? Ontdek wat we in petto hebben!
Natuur Beleving