Diederik D'Hert

Sterktes: 
Gedreven om kennis te delen, grondige sociale vaardigheden, brede algemene kennis over biologie, passie voor natuur.
Opleiding: 
Master in de Biologie (dierkunde); natuurgids (sinds 1993).
Interesses: 
Vogels, zoogdieren, ongewervelden,... Extra zwak voor mariene/polaire fauna.
Palmares: 
2 nieuwe vogelsoorten voor België en talrijke nieuwe nachtvlinders voor België!
Favorieten: 
Zeevogels, zeezoogdieren, Arctische en Antarctische fauna.

Reisbegeleider Diederik D’Hert

Diederik (°1977) is bioloog van opleiding en heeft een passie voor natuur én het delen van kennis. Als leraar biologie en chemie probeert hij jongeren kennis over biologie en respect voor onze planeet bij te brengen. Hij is gedreven, kritisch, altijd paraat om te helpen en houdt van organiseren en begeleiden. In eigen land is hij vooral terug te vinden aan de Westkust.

 

Natuur als rode draad

Diederik is al van kleins af aan gefascineerd door de natuur. De vonk sloeg echt over toen hij op zijn 11de in contact kwam met het ringen van vogels. Al gauw trok hij vele uren per week het veld in om naar vogels te kijken. De jarenlange observatie van vogels liggen aan de basis van een grondige kennis van avifauna. Later verruimde hij zijn horizon met andere groepen zoals libellen, dagvlinders, sprinkhanen, zoogdieren en nachtvlinders. In 1993 werd hij op zijn 15de CVN-natuurgids. Een grenzeloze fascinatie voor de natuur en de eeuwige honger naar kennis leidden tot een opleiding als bioloog (dierkundige) aan de Universiteit Gent. Het oog voor de ongebreidelde schoonheid van soorten, de fragiliteit van ecosystemen en hoe interacties tussen soorten onderling en hun omgeving hebben geleid tot een ondenkbare spitsvondigheid in de natuur, kreeg hier voet aan de grond.

Een trip naar de Golf van Biskaje in 2005 waren een eerste kennismaking met zeezoogdieren, en sindsdien is dit een bijzondere passie geworden. Als vrijwilliger voor Marinelife (UK) voert hij vanop schepen tellingen uit en met een onderzoekschip bezocht hij zowel Antarctica en de Arctische wateren tussen Groenland en Spitsbergen. Een kritische geest en goede voorbereiding, gekoppeld aan een nooit aflatend engagement om bijna de klok rond te zoeken, zorgden dat enkele unieke en spectaculaire waarnemingen in het geheugen van heel wat onderzoekers gegrift werden. Als duizendpoot en autodidact is natuurfotografie hem ook niet vreemd. Natuurstudie, maximale natuurbeleving en ‘onthaasten’, zijn een levensstijl geworden.

 

Professionele loopbaan

Diederik werkte na zijn opleiding als bioloog enkele jaren aan Universiteit Antwerpen, vooraleer over te stappen naar het onderwijs, waar hij thans leerkracht biologie en chemie is (2de en 3de graad secundair onderwijs).

 

Reisbestemmingen

Reizen staan bij Diederik altijd in functie van natuur. In de afgelopen jaren bezocht hij Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Spitsbergen/Svalbard, Azoren (Portugal) en Israël. Hij bezocht al tweemaal Zuid-Afrika en nam deel aan wetenschappelijke expedities naar zowel Noord- als Zuidpool.

 

Toppers

Narwal, Brileider ten westen van Svalbard, Kleine torenvalk (1ste waarneming voor België) en Syke spotvogel (1ste waarneming en ringvangst voor België).

Reizen en workshops

Natuurreis dolfijnen en walvissen op de Azoren

8 dagen
Walvissen, dolfijnen en vrijheid! Wat moet je nog meer hebben op vakantie?! Een georganiseerde natuurreis in groep die fenomenale waarnemingen van zeezoogdieren garandeert. Een absolute smaakmaker voor elke natuurliefhebber.
Natuur Beleving Zoogdieren