Guido Rappé

Sterktes: 
Brede interesse, goedlachs en hulpvaardig!
Opleiding: 
licentiaat Biologie
Profiel: 
een juveniele senior met heel wat reis- en gidservaring
Meerwaarde: 
raakvlakken met cultuur op natuurreizen (en viceversa)
Belgische primeurs: 
Grijze zeehond, Grijze dolfijn, diverse kustplanten en zeedieren
Interesses: 
Vogels, vlinders, planten, zeefauna & -flora, landschap en ecologie

Reisleider Guido Rappé

Dat hij aan de kust opgroeide tussen de vissers, verklaart de voorliefde van Guido (°1956) voor alles wat met de zee te maken heeft. De aantrekkingskracht van kusten, de eeuwige veranderlijkheid van zeeën en oceanen en alles wat daarin leeft is groot, van strandvlo tot walvis.  Maar ook op het vasteland is zijn interesse breed. Hij combineert een interessante mix van algemene natuurkennis (vooral vogels, vlinders, planten en vegetaties) met een sterke cultuurhistorische interesse. Boeiende cultuurweetjes vormen op de natuurreizen een echte meerwaarde voor de deelnemers. Het is een plezier om naar Guido's verhalen te luisteren.

 

Natuur als rode draad

Guido was van jongsaf enthousiast actief in de BJN (Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie). Zijn interesse voor natuur leidde hem naar de studie biologie, met een thesis in de mariene biologie. Hij is daarnaast erkend natuurgids (CVN) en cultuurgids (Toerisme Vlaanderen), stichtend lid van de natuurhistorische vereniging voor mariene biologie De Strandwerkgroep, van de erfgoedvereniging Mens en Dier op Papier en van de culturele kustgidsenvereniging Littoralis (onderdeel van de Brugse gidsenorganisatie S.Wan).

Hij werkte als wetenschappelijk medewerker bij onder andere de Nationale Plantentuin van België (Meise), de Universiteit Gent, de provincie West-Vlaanderen en als leerkracht en docent Biologie in secundair en hoger onderwijs.

In al zijn escapades zitten mens, natuur en landschap verweven. Een hoogtepunt van zijn interesse voor de zee kwam met de publicatie van het boek De Zee van Toen, een historisch-ecologische verkenning van de zuidelijke Noordzee. Als jonggepensioneerde is hij actief bij o.a. de Strandwerkgroep, de Brugse vogelwerkgroep Mergus en als kustgids.

 

Reiservaringen 

Guido‘s voorliefde voor de zee, en in het bijzonder voor zeezoogdieren, vertaalt zich al decennia lang in meerdere reizen over het water naar onder andere IJsland, Faeröer, Golf van Biskaje, Georges Bank, Kaapverdië en Canarische Eilanden, Madeira, Corsica, Frans Polynesië...

Daarnaast maakte hij ook reizen naar onder andere Ierland, Schotland, Orkney- en Shetlandeilanden, Helgoland, Waddeneilanden, Oost-Europa, de Middellandse Zeelanden en -eilanden, Marokko, Egypte, Senegal, Kenia, VS (New England), Canada (British Columbia) en Argentinië.

Reizen en workshops

Natuurreis naar Estland voor topdiversiteit!

8 dagen
Ben je geïnteresseerd in zowel broedvogels, flora, zoogdieren als grote insecten én reis je liever in Europa? Dan biedt deze natuurreis naar Estland je een ongeziene diversiteit. Als je ook graag eens bruine beren wil spotten, dan zit je met deze reis goed!
Natuur Beleving Vogels