Jef Leestmans

sterktes: 
Allroundkennis met een passie voor vogels, mensenvriend en goede organisator
palmares: 
Nieuwe vogelsoort voor Armenië ontdekt!
interesses: 
Vooral vogels en planten in hun habitats met hun ecologie en daarbij beheer, cultuur en geschiedenis
opleiding: 
Praktijkervaring als ex-natuurwachter

Reisleider Jef Leestmans

Na zijn loopbaan als natuurwachter vertrok Jef naar de Schotse Highlands waar hij sindsdien werkt als professionele reisbegeleider. Hij streeft er altijd naar de pracht van de natuur over te brengen en laat daarbij ecologie duidelijk aan bod komen. Met zijn interesse in cultuur en geschiedenis geeft Jef een extra dimensie aan onze reizen.

 

Natuur als rode draad

Begonnen als afdelingsvoorzitter bij de toemalige Wielewaal is Jef een oude rot in het vak! Neemt niet weg dat zijn interesse voor de natuur nog altijd groter wordt. Jef schreef vele artikels voor het toenmalige Wielewaal-maandblad en Oriolus. Daarbij is hij altijd een vechter geweest voor natuurbehoud in Vlaanderen en Schotland!

Begonnen als vogelaar kreeg hij al vlug interesse in planten en de hele natuur. Voor Armenië ontdekte hij een nieuwe vogelsoort: de Witoorbuulbuul. Monitoring is een andere passie van Jef. Zo heeft hij al in 4 verschillende landen als vrijwilliger meegewerkt aan broedvogelatlassen.

 

Professionele loopbaan

Na 17 jaar gewerkt te hebben bij het toenmalige Waters en Bossen en later de afdeling Natuur (nu ANB) vertrok Jef naar Schotland om daar voltijds professionele reisbegeleider te worden. Hij werkte in 3 verschillende Schotse natuurreservaten en heeft daar aan verschillende monitoringprojecten meegewerkt, onder andere voor de Blauwe Kiekendief en de Steenarend.

 

Bestemmingen

Natuurlijk behoort Schotland tot de bestemming waar Jef het meest mee wordt geassocieerd. Hij leeft er nog altijd en bezocht zowat alle eilanden van Schotland. Jef kent de Highlands als zijn broekzak en gaat er nog altijd met even veel passie naartoe als dat de eerste keer het geval was!

Sinds hij overwintert in Catalonië, begeleidt hij ook daar reizen. Daarnaast is zijn nieuwe passie Armenië. Hij heeft al reizen begeleid in Israël en Ethiopië en deed verschillende vogelreizen binnen Europa, maar ook naar de Rocky’s in Amerika, Peru, Bolivië en Chili in Zuid-Amerika, Marokko en Australië.