Maarten Jacobs

sterktes: 
Ornithologische kennis, verregaande kennis van loopkevers, nachtvlinders, wilde bijen,..., doorzettingsvermogen voor moeilijk te vinden soorten
interesses : 
Vogels, ongewervelden, zeldzame exotische soorten, natuurfotografie
fotografie: 
Fauna en flora, in het bijzonder vogels
opleiding: 
Milieuzorg

Natuur als rode draad

Maarten Jacobs is al van kleins af verbonden met de natuur. Hij groeide op in de uitgestrekte bossen en heiderelicten rond het vliegveld van Malle. Al snel vertaalde zijn passie voor de natuur zich in concrete acties. Zo verzamelde hij op allerlei manieren fondsen om 100en nestkasten te maken en op te hangen. Snel daarna behaalde hij een ringvergunning voor nestjongen. Tijdens werkkampen, excursies en studiekampen in binnen- en buitenland namen vogels altijd een bijzondere plaats in, maar als jonge conservator van het Viersels Gebroekt werd zijn aandacht getrokken door andere indicatorsoorten en natuurlijke processen. Sindsdien deelt hij zijn interesse voor vogels met een verregaande kennis van loopkevers, nachtvlinders, wilde bijen,... Bijzonder interessante soorten die tot op de dag van vandaag weinig aandacht krijgen. Onbekend is onbemind, ook binnen het natuurbehoud.

 

Professionele loopbaan

De natuur beschermen vertaalde zich ook in zijn professionele carrière. Als technicus aan de universiteit Antwerpen verzamelde Maarten data over mezen en dagvlinders voor enkele doctoraatstudenten. Sinds 8 jaar werkt Maarten bij Natuurpunt. Hij volgt er op het terrein grote natuurherstelprojecten in het kader van LIFE.

 

Bestemmingen

In België houdt hij zich vooral bezig met ongewervelden en natuurbeheer en -behoud, maar daarbuiten houdt hij vooral van avontuurlijke bestemmingen en bestemmingen met moeilijk te vinden soorten. Zijn doorzettingsvermogen leverde al onvergetelijke ervaringen en waarnemingen op zoals Snow mountain robin in West-Papoea en Sneeuwluipaard in India. Als getalenteerd fotograaf maakt Maarten van al deze buitenlandse reizen een fotoverslag dat getoond wordt als winteractiviteit bij meerdere Natuurpunt-afdelingen.

Reizen en workshops