Marc Slootmaekers

sterktes: 
Uitgebreide natuurfotografische en natuurhistorische kennis
fotografie: 
Natuurfotografie in alle vormen
publicaties: 
Regelmatig foto's in Standaard Magazine, Weekend Knack, Nest, Eos, etc. Publicaties in 10-tal boeken.
palmares: 
Verschillende malen finalist in internationale natuurfotografiewedstrijden zoals BBC-contest ‘Wildlife Photographer of the Year’ (tweede in 2009). In 2001 winnaar van de 'Nature’s Best' fotowedstrijd in de VS.

Reisleider Marc Slootmaekers

Marc Slootmaekers (°1954) is begeleider van natuurreizen, fotografiereizen en workshops bij Starling. Hij wil jou met volle teugen de natuur laten beleven en/of laten genieten van fotografie zonder dat de natuur daarvoor een prijs moet betalen. Sinds 2011 is hij de persoonlijke natuurfotografiecoach van Koning Albert II.

 

Natuur als rode draad

Marc Slootmaekers groeide op vlak bij de Kalmthoutse Heide. Van zijn grootouders kreeg hij de liefde voor de natuur mee. Om zijn lessen en voordrachten beter te kunnen illustreren, begon hij rond zijn 20ste met natuurfotografie.

In 1980 richtte Marc samen met Dominique Arnhem de Belgische Vereniging voor Natuurfotografen op. Hoofddoel van deze vereniging: een natuurvriendelijke vorm van natuurfotografie promoten, beginnende fotografen hierover informeren en uitgeverijen sensibiliseren. De ethische code van het BVNF stelde dat de kennis van en het respect voor het onderwerp van essentieel belang zijn en dat het welzijn van het gefotografeerde altijd moet primeren op de opname. Ondertussen werd de vereniging omgedoopt in 'Bond voor Verantwoorde Natuurfotografie'.

 

Bestemmingen

De meeste onderwerpen van interesse vindt Marc vlak in de buurt: de nabijgelegen Kalmthoutse Heide of zelfs de tuin. Maar regelmatig maakt hij een grote reis: afwisselend naar het Noordpoolgebied en Oost-Afrika. Twee paradijzen voor een natuurfotograaf volgens Slootmaekers. Hij begeleidt regelmatig natuur- en fotografiereizen naar verre bestemmingen.

Hij bezocht ook onder meer de Galapagoseilanden, IJsland, Rocky Mountains, Egypte, Gambia, Tanzania, Kenia, Scandinavië , Groenland en de Svalbardarchipel. Tijdens deze reizen staat natuurbeleving voorop. Daarnaast krijgen de deelnemers een degelijke begeleiding, interessnte natuurhistorische duiding en bij fotoreizen ook vakkundige fotografietips. Daarbij koppelt hij de theorie altijd aan de praktijk.

 

Professionele loopbaan

Dankzij zijn liefde voor en kennis van de natuur én de kwaliteit van zijn werk is Marc één van de meest gevraagde natuurfotografen in Vlaanderen en verschijnt er jaarlijks wel een boek waarvoor hij de fotografie verzorgde. Daarnaast geeft en begeleidt hij natuurfotoreizen en workshops natuurfotografie voor groepen. Hij werkt ook op one-to-onebasis.