Rudi Debruyne

Sterktes: 
Ervaring, inlevingsvermogen en organisatie
Palmares: 
Ontdekte 2 nieuwe vogelsoorten voor België
Fotografie: 
Houdt het meest van Vogel- en zoogdierenfotografie
Interesses: 
Vogels, zoogdieren, vissen, gastronomie
Opleiding: 
Autodidact

Rudi Debruyne (°1957) is een reisleider met heel veel ervaring. Jaarlijks kan je zijn prachtige foto's en aanstekelijk enthousiasme bewonderen tijdens tientallen lezingen over zijn reizen. Na afloop sta je als deelnemer te popelen om te vertrekken.

Eenmaal op reis vindt hij steeds de balans tussen relaxed genieten - we zijn immers op vakantie! - en anderzijds het scoren van prachtige foto’s van de meest waanzinnige soorten. 

 

Reizen is: natuur én genieten

Reizen is voor Rudi niet alleen halt houden bij vogels en beesten. Het is ook uit je dak gaan bij een nieuwe 'lifer' - een soort die je voor het eerst in je leven ziet - en sprakeloos worden bij het aanschouwen van een prachtig landschap.

Natuur is het belangrijkste, maar voor Rudi is een reisdag pas perfect geslaagd wanneer de groep ’s avonds gaat rusten na een lekkere maaltijd, een goed glas wijn en een gezellige babbel. 

 
De natuur: Rudi’s biotoop.

Op zijn 7de werd Rudi getroffen door een harnekkig virus met als voornaamste kenmerk: een niet te stoppen passie voor vogels en natuur, en vandaag, na meer dan 50 jaar, is dat nog altijd niet over.

Als zestienjarige snaak werd Rudi de eerste voorzitter van de zoogdierenwerkgroep van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie, nu beter bekend als JNM. Hij werd op zijn 18 officieel vogelringer, en was daarmee de jongste medewerker van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.

Rudi is een autodidact. Zijn grote inspiratiebron was wijlen Paul Houwen, voormalig conservator van het natuurreservaat De Blankaart. Rudi woonde gedurende vijf jaar in De Blankaart en gidste er duizenden mensen rond.

Rudi is een all-rounder met veel kennis over zoogdieren, vogels en vissen. Hij is gefascineerd door kleuren en heeft meer dan 1000 vogelsoorten op foto vastgelegd. Zijn werk verscheen in tal van standaardwerken, maar ook National Geographic en Readers Digest publiceerden zijn foto’s. En hoewel hij vaak wordt gevraagd als jurylid neemt Rudi nooit deel aan een fotowedstrijd. Hij vindt fotografie een ambacht, maar geen kunst.

 

Professionele loopbaan

Rudi Debruyne werkte als fleet-manager bij een bekend automerk. Op zijn 50ste maakte hij een carrièreswitch en ging televisie maken. Natuur-, sportvis- en jachtreportages zijn zijn specialiteit. Hij hanteert daarbij zowel de camera als de pen en is dus professioneel cineast en fotograaf. Zijn werk verschijnt zowel in binnen- als buitenland, in boeken en tijdschriften. Na een loopbaan van 41 jaar gaat hij straks met pensioen: tijd om nog meer reizen te begeleiden!

 

Bestemmingen

Al meer dan 30 jaar reist Rudi Debruyne de wereld rond om te fotograferen wat hij ziet en beleeft. Afrikaanse kleuren maken hem gelukkig en volgens hem zijn die het mooist in Mozambique. Ook Oeganda, Gambia en Zuid-Afrika bezocht hij verschillende keren maar dat belette hem niet om in Europa 20 landen te bezoeken en in 12 ervan fotografen rond te leiden. Als reisleider deed Rudi de laatste vijf jaar vooral ervaring op in Brazilië en Argentinië, en zette hij voet aan wal tussen de pinguïns op Antarctica. 

Reizen en workshops

TREFDAG Starling FOTOREIZEN

Trefdag van STARLING! Wil je ons graag leren kennen, het programma van 2018-2019 met ons bespreken of alles te weten komen over onze werking?! Dan is deze dag beslist iets voor jou. Deelname is gratis, inschrijven verplicht.  
Foto

Fotografiereis naar Spanje: vogelspektakel vanuit hutten

7 dagen
volzet
Droom jij ook van balstende Grote trappen, Havikarend en Steenarend, parende Kleine torenvalken en zoveel meer voor de lens? Dan is deze fotografiereis naar Spanje helemaal iets voor jou!
Foto Reizen

Fotografiereis naar Spanje: hoenders, gieren en akkervogels

7 dagen
Juni is een schitterende maand om er met je fototoestel op uit te trekken in de steppen rond Barcelona en Zaragoza en de Pyreneeën. We fotograferen er vanuit hutten prachtige hoenders, akkervogels en indrukwekkende gieren. Ontdek deze reis!
Foto Reizen