Je doet tijdens deze trip ronkende namen aan zoals de Blyde River Canyon (derde grootste canyon ter wereld, en grootste ‘groene canyon’ ter wereld) en Kruger Nationaal Park. Maar de highveld is meer dan Blyde River Canyon. En de lowveld is meer dan Kruger Nationaal Park alleen. STARLING gaat verder en breder dan de bekende trekpleisters en brengt je zo dicht mogelijk bij de lokale fauna. Een buitenkans voor fotografie- en natuurliefhebbers!

 

Verlorenkloof vol leven

Verlorenkloof is een ongerept gebied, ver van de mensenmassa’s. Je kan hier een pak spectaculaire wandeltochten maken afhankelijk van je conditie, het weer en je persoonlijke interesse. Doordat het domein een aantal verschillende biotopen herbergt, is het vogelleven hier spectaculair. Meer dan 300 verschillende soorten zijn er al geteld, waarvan er 6 alleen in dit gebied voorkomen, en 11 enkel in Zuidelijk Afrika. Maar ook voor landschapsfotografen is dit een paradijs: spectaculaire vergezichten, watervallen, en fotogenieke cabbage trees.

 

Naar de lowveld

We reizen naar de lowveld via de gekende Panorama Route, die we helemaal afrijden. Via de Long Tom Pass komen we in het dorpje Sabie, en van daar gaat het in noordelijke richting. We bezoeken de Mac Mac en Lisbon watervallen, en stoppen bij de mooiste uitkijkpunten op de lowveld, zoals de Pinnacle en God’s Window. We bezoeken ook de mooie rotsformaties van Bourke’s Luck Potholes. Uiteindelijk komen we aan bij de kers op de taart: de Blyde River Canyon.

Je verblijfplaats, het Bundox Bush Camp, is ideaal gelegen om de lowveld te verkennen. De gekozen activiteiten vormen een mooie overgang tussen highveld en lowveld, tussen de bergen en de Big 5.

Tijdens ons verblijf bij Bundox brengen we een bezoek aan

 • De Blyde Canyon Dam: hier doen we een boottocht op de dam. We bekijken de canyon dus ook uit kikkerperspectief.
 • Mariepskop: deze trektocht tot bovenaan de berg biedt ons een nieuw uitzichtpunt op de Blyde River Canyon. Dit is een plaats waar de meeste toeristen niet komen.
 • Moholoholo Rehab Centre. De grens tussen beschaving en pure natuur is sowieso steeds een conflictzone. Dieren ontsnappen en worden ‘probleemdieren’. Of ze raken gewond buiten de parkgrenzen. Moholoholo haalt deze dieren op, verzorgt ze, en zet ze waar mogelijk terug uit. Gratis. Om hun kosten te dekken geven ze rondleidingen in hun centrum. Leerrijk, confronterend en ook een tikje avontuurlijk als je een gier mag voederen die op je hand komt zitten.
 • Kinyonga Reptile Centre: hier krijgen we ook een rondleiding, en een korte initiatie tot het behandelen van gevaarlijke slangen. Bezieler Donald Strydom is een wandelende reptielen-encyclopedie, en werkte al meermaals samen David Attenborough, het bekende gezicht van de BBC natuurdocumentaires.

 

A touch of Kruger

Naast deze bezoeken gaan we natuurlijk ook een dag naar het Kruger Nationaal Park. Dit doen we in het privé voertuig van de Nederlandstalige gids. Het is een open voertuig met canvas dak, en de gids zelf zit achter het stuur. Ook al staat er de volgende dagen nog meer big-5 avontuur op het menu – en van betere kwaliteit – het is ondenkbaar om een bezoek aan de lowveld te brengen en Kruger Nationaal Park links te laten liggen. Het kan druk zijn in het park, maar we kiezen zelf onze route waardoor we eventuele bush jams (waar teveel wagens elkaar verdringen om dieren te zien) vermijden. We rijden bovendien het park binnen via entry-gate Orpen. Zo komen we in het centrale gedeelte van het park, waar al iets minder mensen zijn in vergelijking met het drukke zuiderdeel. Hier zijn mooie routes zoals de Timbavati rivierbedding, of de Talamati-Sweni route. Ook de beruchte S100 behoort tot de mogelijkheden.

 

Save the best for last

En dan Avoca Bush Camp in het Timbavati reservaat. Save the best for last, heet dat. Je kan hier op verschillende manieren op safari komen: snel, redelijk betaalbaar en minder kwalitatief. Wat langer, kwalitatiever en peperduur. Of, zoals STARLING verkiest: langer, voor een zachte prijs en superkwalitatief.

Er zijn hier immers een paar kampen die je helemaal kan afhuren. En Avoca Bush Camp is er daar eentje van. Avoca is helemaal van ons, we rijden rond in het eigen open voertuig van de Nederlandse gids dat we niet delen met vreemden, en gaan we op game drive zolang we willen (ook nacht-safaris zijn toegelaten). Straffer nog: we delen ons gebied met bijna niemand anders, wat ons toelaat om bij elk dier te blijven staan zolang we willen. En dit doen we midden in de gebieden van grote en dure lodges waar reizigers een veelvoud betalen voor eenzelfde ervaring.

 

Jouw gidsen ter low- en highveld

Jochen en Mira, onze Belgische gidsen, kennen de streek al zo’n 20 jaar en begeleiden sinds een 10-tal jaar reizen op maat naar zuidelijk Afrika. De laatste vier jaar zijn ze voltijds aan de slag in de lowveld. Eerst werkten ze als professioneel fotografen/videografen voor een safari marketing bureau. Nu zijn ze al bijna drie jaar aan de slag als gidsen / reisorganisatoren voor enkele vijf-sterren lodges in de Kruger privé parken.

Ze zijn allebei FGASA-gecertificeerde gids (FGASA = Field Guide Association Of South Africa) en Jochen heeft ook alle certificaten om zélf met gasten te mogen rondrijden op de openbare weg en in Kruger Nationaal Park (CATHSSETA, PDP, DEAT).

Hun ervaring in Big 5 gebied betekent dat ze kunnen anticiperen op het gedrag van de aanwezige dieren, en er voor kunnen zorgen dat elke observatie maximaal wordt benut, ook op fotografisch vlak. Bovendien kiezen ze voor accommodatie op plaatsen waar ze een zeer exclusieve en persoonlijke ervaring kunnen bieden.

Inschrijven

Boek deze reis

2040 euro
Inclusief
TWEE FORMULES! ALL IN OF BUDGET. Alle transfers tussen luchthaven en lodges en tussen lodges onderling, alle overnachtingen in accommodatie zoals op deze pagina omschreven, Nederlandstalige begeleiding door ervaren reisgidsen, alle entree gelden van attracties, alle park-entreegelden (Kruger en Timbavati). Bij de All-In formule: alle gewone dranken en maaltijden, met uitzondering van enkele lunches (zie lager), tijdens de Panorama Route, bij Kinyonga, tijdens de Mariepskop trek, en tijdens je dag in Kruger Nationaal Park. Bij de Budget formule: diner en ontbijt bij Bundox Bush Camp.
Exclusief
Internationale vluchten (reken op 600 tot 800€/per persoon. Vraag ons om tips!), reis- en annulatie-verzekeringen, persoonlijke uitgaven. Bij de All-In formule: sterke dranken. Bij de Budget formule: alle maaltijden en dranken bij Verlorenkloof en Avoca Bush Camp. Dranken en lunch bij Bundox Bush Camp (reken op 450€ extra 'zakgeld' per persoon, als je uitgaat van een budget van 10€ voor een ontbijt of lunch, en 20€ voor een avondmaal).

Accomodatie: zeer comfortabel en topligging

Onze eerste uitvalsbasis is Verlorenkloof Estate. Hier huren we een grote villa met vier mooie slaapkamers en meerdere badkamers. De villa heeft een spectaculair uitzicht op de vallei, en een privé plunge pool. Verder ook nog een volledig ingerichte keuken, salon en eetkamer, en buiten een tweede eettafel met een volledig ingerichte braai. De bewoners van de Verlorenkloof villa’s hebben exclusief gebruik van de volledige vallei.

Onze tweede lodge is Bundox Bush Camp. Het mogen dan al tenten zijn, camping is het niet echt. Noem het eerder glamping (of glamoureuze camping): de tenten zijn uiterst luxueus, elk met eigen badkamer en buitendouche. Ze liggen temidden de bomen, en tussen de tenten in zijn meerdere mooie plaatsjes voorzien waar men kan relaxen. Een openlucht-lounge met bar (en bovenop een observatieplatform), een openlucht boma (waar men het kampvuur maakt), en twee eetruimtes. Bundox ligt in een bufferzone van het Kapama reservaat, dus ’s nachts hoor je vaak de leeuwen brullen, en hyena’s huilen, … zonder dat deze dieren tot bij je kunnen komen. Grazers zijn er wel: nyala’s en kudus lopen vaak door het kamp heen.

Onze derde uitvalsbasis heet Avoca Bush Camp. Dit kamp heeft 5 kamers / 4 badkamers en ligt in het hartje van het Timbavati reservaat. De kamers zijn zeer comfortabel en alles is er aanwezig: een ingerichte keuken, een klein zwembad, een boma/kampvuur plek, enzovoort. Dichter bij de natuur kan je met een kamp alvast niet geraken. Je zit in de Big 5 zonder omheining: dieren lopen soms door het kamp heen. Elektriciteit is met zonne-energie (batterijen opladen moet in het centrale gedeelte van de lodge). 

 

FLEXIBELE AFREISDATA

Meerdere data in oktober en november zijn mogelijk.

Dag van aankomst is steeds een woensdag

Onderstaande vertrekdata zijn nog beschikbaar:

- 4 oktober

- 18 oktober

- 8 november

- 15 november

Je afreisdatum zal afhangen van de uiteindelijke beschikbaarheid van voorgenoemde accommodaties. Snel zijn is de boodschap!

 

Twee prijsformules

We bieden voor deze reis twee formules aan:

All-In formule

In het totale reisbedrag (zie verderop) is budget voorzien voor alle maaltijden en dranken.

 • In Verlorenkloof zorg je zelf voor maaltijden
 • Bundox Bush Camp is op half board-basis (breakfast & dinner)
 • Bij Avoca Bush Camp huren we een kok en alle maaltijden in

Alleen voor de dagen waar we ’s middags op de baan zijn, voorzie je ter plaatse iets om te eten. Dit is voor:

 • lunch dag 1 (omdat dat een snelle hap is ergens langs de weg)
 • lunch tijdens Panorama Route (restaurant of snackbar naar keuze)
 • lunch bij Kinyonga (ze hebben een snackbar)
 • lunch tijdens de Mariepskop trektocht
 • lunch tijdens je dag in Kruger Nationaal Park (meerdere winkels en restaurants mogelijk).

Budget formule

In het totale reisbedrag is op voorhand GEEN budget voorzien voor alle ontbrekende maaltijden en dranken. We doen regelmatig inkopen (supermarkten genoeg) en bereiden de ontbrekende maaltijden zelf.

 • Verlorenkloof is altijd self-catering
 • Bundox Bush Camp is op dinner, bed & breakfast-basis
 • Bij Avoca Bush Camp koken we opnieuw zelf

Koken hoeft echt geen tijdrovende bezigheid te zijn. Een braai is snel gefikst. En Mira leert je met plezier hoe je lokale gerechten kan klaarmaken zoals bobotie, potjiekos en malva pudding. Dit maakt een groot verschil in de prijs, zeker bij Avoca Bush Camp.

 

Overzicht prijzen & betalingscondities

Reisgezelschap van 4 personen;

€ 3360 per persoon (All-in formule)

€ 2760 per persoon (Budget formule)

 

Reisgezelschap van 6 personen;

€ 2640 per persoon (All-in formule)

€ 2040 per persoon (Budget formule)

 

Bovenstaande bedragen in euro zijn gebaseerd op de RAND wisselkoers van 28/06/2017.

 

Verlengbaar?

Verlorenkloof kan één nacht langer worden gemaakt. Dit kost 120€ per persoon extra (All-In formule) of 60€ per persoon extra (Budget formule), ongeacht het aantal deelnemers. Opgelet: je reist dan één dag vroeger af (aankomst in Johannesburg op dinsdag ipv woensdag).

Avoca Bush Camp kan eveneens worden verlengd, tot maximaal 3 nachten extra. In de All-In formule kost dit 440€ per persoon per nacht (uitgaande van een reisgezelschap van 4 personen), of 330€ per persoon per nacht (uitgaande van een reisgezelschap van 6 personen). In de Budget-formule kost dit 290€ per persoon per nacht (uitgaande van een reisgezelschap van 4 personen), of 220€ per persoon per nacht (uitgaande van een reisgezelschap van 6 personen).

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons