Het spook van het bos, enigmatisch, sluw en ondoorgrondelijk. Wie droomt er niet van om eens oog in oog te staan met de Boreale Lynx (Lynx lynx)? Dat deze katachtige zo moeilijk te spotten valt en het bovendien een behoorlijk zeldzaam beestje is, maakt het des te uitdagender. Het is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, daarom gaan we er onder professionele begeleiding samen met Europe's Big 5 naar op zoek in Wit-Rusland!

 

In de ban van de kat

Tijdens deze natuurreis staat één soort centraal, de Boreale (ook wel Euraziatische) Lynx. We gaan elke dag op zoek deze enigmatische soort in haar natuurlijk habitat, met de doelstelling deze effectief te zien te krijgen. Je verplaatst je daarbij doorheen nooit geziene, eindeloze en onaangetaste bossen met een biodiversiteit waarvan je denkt dat ze al lang niet meer bestaat. Indien voldoende sneeuw aanwezig, is het volgen van lynxensporen daarbij dagelijkse kost. Een extra dimensie tijdens de exploratie van het unieke gebied waar deze reis plaatsvindt, is het impressionante lijstje van andere residentiële en iconische dieren: Wolf, Otter, Eland, Wisent en Bever. En wat te denken bij het horen van volgende avifaunische soortenlijst? Lapland- en Dwerguil, Auer-, Hazel-, Moerassneeuw- en Korhoen alsook Drieteen-, Witrug-, Grijskop, Middelste Bonte en Zwarte Specht. Ongerepte natuur ten volle en actief beleven zeg maar.

Bij elke natuurreis gaat 20% van de bruto winstmarge integraal naar een natuurbeschermingsproject. Dit project wordt via een stemronde door de deelnemers van de natuurreizen verkozen. UNIEK in België!

 

Ervaring reisgids

De geknipte gids voor deze natuurreis is zoeken we in ons zoogdieren team. De gids heeft kennis van de regio en van de zoektocht naar deze tot de verbeelding sprekende kat.

Bovendien doen we beroep op een lokale gids. Ter plaatse krijgen we professionele bijstand van een onderzoeker met meer dan dertig jaar veldervaring in het gebied wat betreft inventarisaties van grote carnivoren.

INSCHRIJVEN

Boek deze reis

Inschrijven voor
25 dec 2016
1680 euro
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport ter plaatse, alle overnachtingen, alle maaltijden, niet-alcoholische dranken, alle excursies, bijdrage voor het garantiefonds.
Exclusief
onkosten reispas/visum, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Minsk

Minsk

Minsk

Minsk

Minsk

Minsk

Accommodatie en vervoer

We verblijven in een afgelegen veldstation diep in een aaneengesloten woud van 2000 vierkante kilometer. Alle basisvoorwaarden zijn hier aanwezig, maar luxueus is het niet. Je hebt een eigen ruimte die privacy biedt, de sanitaire voorzieningen zijn gemeenschappelijk.

We verplaatsen ons met een ruime 4WD terreinwagen, en gaan dagelijks naar een van de vooraf in kaart gebrachte lynxenterritorium.

Toegankelijkheid en klimaat

Wie deelneemt aan deze reis, dient in goede fysieke toestand te zijn. Tijdens de exploratie van het gebied op zoek naar lynxen, zullen we wandelingen ondernemen dwars door bossen vol obstakels: ontwortelde en omvergevallen bomen, al dan niet bevroren kanalen en moerassen. Afstanden, zowel tijdens de voor- als de namiddag, variëren daarbij van drie tot zeven kilometer. Het nuttigen van de lunch gebeurt in de regel in het veld. We zullen ook de 'sit-and-wait' methode gebruiken vanop een hoogzit. Hiervoor is geduld en discipline vereist om lange tijd stil te zitten.

Deze periode is het vollop voorplantingseizoen van de Lynx, met als voordeel dat ze dan extra actief zijn (roepen en territorium afbakenen) en waarbij we verse sneeuw kunnen verwachten om makkelijk sporen te kunnen volgen. Het is echter nog putje winter, en dus wees voorbereid op lage temperaturen. Met wat geluk komt de zon er af en toe door zodat de temperaturen tot iets boven nul stijgen. Warme kledij met verschillende lagen voor winterse omstandigheden is dus aangewezen. Stevig waterdicht schoeisel is een must. Als het 's avonds wat frisser wordt, kruipen we gezellig rond de houtkachel en er is een sauna beschikbaar!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons