Met de camper door Scandinavië. Het is een bijzondere en unieke manier om Zweden, Finland en Noorwegen op eigen houtje te doorkruisen. Met een uitgestippelde reisroute van STARLING bij de hand, tips van ervaren reisgidsen over de beste plekken en zonder zorgen over reservaties bij kijkhutten en zo meer. STARLING regelt je reis, jij en je reisgenoten genieten met volle teugen. Alles kan, niets moet!

Wat dacht je van Bruine beren, Laplanduilen of tientallen Papegaaiduikers. Honderden meren en eindeloze taigawouden. En plots sta je van de ene op de andere dag midden in de uitgestrekte toendra en langs woeste rotskusten. Onvergetelijk!

 

Adembenemend Scandinavië

De cultuur in het noorden van Europa is altijd anders geweest dan de heersende trends in West-Europa. Los van citytrips naar de hoofdsteden is de streek onbekend en onbemind. Te weinig vertier voor het massatoerisme van zon, zee en strand. Toch zijn de Scandinavische landen zijn uitermate geschikt voor een exclusieve rondreis als je natuurbeleving hoog in het vaandel draagt. Zweden is bijvoorbeeld 17 keer groter dan België, maar telt evenveel inwoners en bestaat voor 70 % uit bos. Eens je de snelwegen verlaat, word je bevangen door een alles omringend natuurgevoel.   

 

Een reisroute uitstippelen: door de bomen het Scandinavische bos zien

Noorwegen, Zweden en Finland zijn samen meer dan 35 keer groter dan België. Het vergt heel wat ervaring en tijd om in dit eindeloos gebied een route uit te stippelen die aansluit bij de wensen en noden van jouw reis. De vogels en zoogdiersoorten die op je verlanglijst staan, leven vaak ver van elkaar verwijderd.

De ervaren gidsen van het STARLING-team hebben meer dan 25 jaar veldervaring in Scandinavië. Wij zijn voor jouw reis naar Scandinavië de perfecte redder in (tijds)nood. We werken op basis van jouw wishlist en ideeën een perfect reisvoorstel uit. De beste plaatsen voor observatie van grote carnivoren, de mooiste wandelroutes in Nationale Parken of een waarneming voor een heel specifieke vogelsoort. Wij helpen je graag met deze camperreis op maat!

 

Op reis met de camper: de ultieme vorm van vrijheid

Reis je met een camper, dan is de reis het doel. Je rijdt in alle vrijheid van plaats naar plaats en stopt waar je maar wilt. Je bent op je 4 wielen flexibel en onafhankelijk. Je neemt onverwachte pauzes op de mooiste plekken, geen gedoe met bagage of een volle kofferbak, geen beperking in het aantal koffers dat je mag meenemen. Wil je de fietsen, een kano en de barbecue mee? Geen probleem. Met een camper maak je van je vakantie een outdooravontuur.

Je hebt altijd, ook op de meest afgelegen plekken, alles binnen handbereik zonder dat iets hoeft te missen van de natuur om je heen. Je groeit als gezin of vriendengroep dichter naar elkaar toe op een campertrip. Lees verderop meer over het allemansrecht dat geldt in Scandinavië, waardoor je een bijzondere vrijheid en respect ervaart voor het land dat je bezoekt.

Je beleeft en ervaart dingen samen, maakt samen nieuwe contacten ... Kortom, een bijzondere ervaring voor jou, je gezin of je vriendengroep.

 

Scandinavië op maat: zo werkt het!

STARLING heeft, met de jarenlange veldervaring van de teamleden en gidsen, talrijke prospecties, lokale contacten en voorbije Scandinavië-reizen alle kennis in huis om je snel en efficiënt verder te helpen. Samen met ons construeer je je reis. Na contact via e-mail bellen we je voor een verkennend gesprek (15-30 min.). Hierna kan je kiezen om deze reis al dan niet via ons verder uit te werken.


De vaste prijs voor de uitwerking van deze reis op maat bedraagt 400 euro. Als we bij jou langskomen, rekenen we 0,35 euro per kilometer. De kilometerheffing is niet van toepassing als je zelf naar ons kantoor komt of naar de de gids die de reis samenstelt. 

Wat krijg je van STARLING mee?

  • optioneel de  boeking van de camper (eigen camper kan ook!)
  • een draaiboek met reisroute en suggesties voor de beste overnachtingsplekken + samen overlopen (2 uur) 
  • eventuele boeking van ferry's, campings, enz.
  • detailkaarten van de te bezoeken streken
  • alle insider weetjes en tips voor een geslaagde trip naar Scandinavië
  • detailplaatsen voor specifieke vogelsoorten die op jouw verlanglijst staan
  • indien gewenst boeken we safari’s voor de observatie van grote carnivoren
  • we kunnen specifieke lokale gidsen vastleggen die je naar nestlocaties van uilen leiden, een boottocht op het Saimaa-meer aanbieden of een excursie voor Bevers en Vliegende eekhoorns begeleiden.  
  • lastminute info over de fauna in Scandinavië
Offerte

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wat is de beste periode voor je Scandinaviëreis?

Wie graag vogels kijkt, reist best naar Scandinavië in het late voorjaar of de vroege zomer. Na 14 juli zijn de nieuwe jongen uitgevlogen en de oudervogels zwijgzaam of al vertrokken richting zuiden. Bossen geven een lege indruk en het is hard werken om soorten te lokaliseren. Een uitzondering daarop is het Varanger-schiereiland. Omdat dit eiland boven de 70° noorderbreedte ligt, valt het broedseizoen er later. Bovendien vind je hier ieder seizoen een rijk aanbod aan vogelsoorten die nooit teleurstellen. Reis je tijdens de schoolvakantie? Vertrek dan op tijd en hou een strak schema aan zodat je rond 14 juli arriveert in de Varangerfjord. In een tijdsspanne van 3 weken lukt dit perfect.

 

Wat is de meest aangewezen reisroute voor de campertrip naar Scandinavië?

Vanuit België kan je op twee manieren naar het noorden rijden.

Optie 1: de Duits-Finse route

Kies je voor de verbinding Duitsland-Finland, dan rijd je gewoon tot in het Duitse Travemunde. Van daaruit neem je een ferry naar de Finse hoofdstad Helsinki. Van hieruit kan je dan verder noordwaarts of kies je de route Saimaa - Karelië - Kuhmo.

Optie 2: dwars door Zweden

Een andere optie om noordwaarts te trekken is via Duitsland (ferry Putgarden-Rodby) en Denemarken naar Zweden (de brug van Malmö -the Bridge- of de ferry Helsingor-Helsinborg). Eens op Zweedse bodem gaat het dan, parallel met de Botnische Golf, verder noordwaarts via Fins Lapland met het Varanger-schiereiland als eindbestemming.

Deze optie sluit echter de ZO Finse route niet uit. Je kan in de Zweedse hoofdstad namelijk perfect gebruik maken van een ferry naar Finland. In Stockholm zijn er verschillende rederijen die je naar Turku of Tampere kunnen verschepen. Deze beide zuidelijk gesitueerde steden grenzen aan de Finse zijde van de Botnische Golf. Van hieruit kan je dan verder richting Noord-Finland of kies je de bypass Saimaa-Karelië-Kuhmo. Deze omweg is vooral een must voor natuurliefhebbers die graag grote zoogdieren en extra vogelsoorten aan hun lijst willen toevoegen.   

Zie je het allemaal nog niet zo duidelijk voor ogen? Geen nood. STARLING is er om je wegwijs te maken.

 

Wat zijn de must-sees op een Scandinavië roadtrip?

Een moeilijke vraag, want het uitgestrekte gebied zit tjokvol prachtige natuur. We geven je toch onze STARLING favorieten mee:

1) MOERASSEN EN OERBOSSEN VAN ZUID- EN CENTRAAL-ZWEDEN

Als je via Zuid-Zweden reist, zit je snel in prachtige natuurgebieden. Uitgestrekte rietvelden en moeraslanden herbergen er vogelsoorten die bij ons niet of nauwelijks meer broeden. Een eerste en impressionante kennismaking met de Scandinavische natuur. Reken er op soorten als Roodmus, Baardmannetje, Bruine Kiekendief, Koperwiek, Noordse Nachtegaal, Kraanvogel, Zeearend, Zomertaling, Visarend, Grote Karekiet. Nabij Stockholm maak je kennis met meer specifieke soorten die typerend zijn voor het boreale noorden: Hazel-, Kor- en Auerhoen, Grijskopspecht, Dwerg-, Oeral-, Ruigpoot- en zelfs Laplanduil.

2) EXTRA DIMENSIE VAN ZUID-FINLAND EN KARELIË

Kiezen voor de Duits-Finse of Zweeds-Finse ferry tijdens de heenrit, is sowieso een verrijking. Deze routes bieden je de kans om de typische noordelijke vogelsoorten en heel wat andere nieuwe vogels aan je waarnemingenlijst toe te voegen. En wat te denken van een boottocht op het Saimaa-meer? Dankzij het ommetje via ZO Finland, maak je sowieso kans op extra vogels en zoogdieren als de Vliegende Eekhoorn, Saimaa-ringelrob, Struikrietzanger en Witrugspecht. Hetzelfde geldt voor Visarenden, Roodhalsfuten en Parelduikers op en nabij hun nesten. Deze route biedt ook meer perspectief om een broedende Laplanduil te strikken. Uilen volgen het muizenbestand en zitten ieder jaar ergens anders. In tegenstelling tot in Zweden, komt de soort in Finland op meerdere plaatsen tot broeden. Door het verruimen van je actieradius op Finse bodem, vergroot je dus ook de kans op een effectieve ontmoeting met een Laplanduil. Nadien passeer je, op weg naar Fins Lapland, langs Lieksa en Kuhmo. In deze desolate streek zijn grote carnivoren heer en meester. Wil je oog in oog komen te staan met Beren, Veelvraten of Wolven? Dan plannen wij voor jou de beste locaties aan netto-inkoopprijs!

3) LAPLAND EN VARANGER

In de zomerperiode is het in het hoge noorden van Noorwegen en Finland zo goed als continu licht. Eens je de poolcirkel hebt bereikt, arriveer je in een gebied met een kenmerkende weelderige vogelactiviteit en een geconcentreerde broedactiviteit. Tot de verbeelding sprekende vogelsoorten zwaaien er de plak: Taigagaai, Haakbek, Bruinkopmees, Bos- en Dwerggorsgors, Blauwstaart. Eens de taigazone van Lapland gepasseerd, vormt dwergberkvegetatie de overgang naar de eindeloze toendra van de Varangerfjord. Een bezoek aan het vogeleiland Hornoya met duizenden alkachtigen is een niet te missen hoogtepunt van de reis. De immense aantallen vogels op heel korte afstand zullen je doen watertanden! Je wandelt er letterlijk tussen tot de verbeelding sprekende soorten als Dikbekzeekoet, Papegaaiduiker en Zwarte Zeekoet. De fjorden zelf herbergen parels als Steller’s en Koningseiders. Het echte summum van het uiterste hoge noorden is het spotten van een Sneeuwuil, Geelsnavelduiker, Giervalk, Orca of Beluga!

 

Met de camper door Scandinavië: ervaar het allemansrecht!

In Scandinavië geldt het allemansrecht. Dit is een oud gewoonterecht dat zegt: ‘stoor niemand en verniel niets.’ Natuur staat hierdoor open voor iedereen, alleen moet ze wel gerespecteerd en ongeschonden gelaten worden. Je mag volgend het allemansrecht ook vrij bewegen over andermans land of water, zolang dit geen hinder of ongemak voor de eigenaar veroorzaakt. Ook mag je enkele dagen kamperen op het land van een ander, als je de eigenaar van het land vooraf om toestemming vraagt. Een kampvuur aanleggen mag ook overal, behalve daar waareen vuurverbod geldt. Het allemansrecht is uniek om te ervaren als je met de camper rondreist, het bezorgt je een ultiem gevoel van vrijheid en tegelijk van groot respect voor je omgeving en de bewoners. Het avontuur wacht!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons