In het zuidoosten van Nieuw-Zeeland vinden we een aantal eilanden die de thuishaven zijn voor een serieuze brok wildlife. De omringende zee is er diep, woest en koud en deze breedtegraden worden niet voor niets de ‘Roaring Forties’ en de ‘Furious Fifties’ genoemd. Je kent ze misschien als de ‘Albatross Latitudes’. Dit zijn de wateren waar albatrossen thuis zijn, de heersers van de zuidelijk zeeën. De regio kent de grootste diversiteit qua zeevogelsoorten met meer dan 40 verschillende soorten, 11% van het wereldwijde aantal! STARLING biedt als eerste in België deze natuurcruise aan, een primeur! 

5 redenen waarom je deze reis niet links mag laten liggen:

 1. Birding down under: unieke mogelijkheden voor natuurbeleving én –fotografie
 2. De beste periode van het jaar voor vogels en zoogdieren op deze eilanden ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland
 3. Hoogstaande begeleiding door zeer ervaren biologen en gidsen
 4. Transport met de Spirit of Enderby, één van de meest geroemde boten ter wereld voor natuurgerichte (Ant)arctische trips
 5. Kleiner aantal deelnemers (ca. 50) dan de gebruikelijke cruises en dus meer comfort en mogelijkheden

 

Afgelegen kusten

Namen zoals Snares, Bounty, Antipodes, Auckland, Campbell, Macquarie en Chatham Islands klinken als muziek in de oren van tal van vogelaars. Behalve Chatham zijn de eilanden vandaag wellicht moeilijker te bereiken dan honderden jaren geleden. Rond eind 1700 kwamen er veel pels- en walvisjagers en was de regio wellicht meer ontsloten dan nu.

Vanwege de unieke zeevogelkolonies die we er aantreffen, werden de gebieden recentelijk UNESCO-werelderfgoed. Ze worden beschermd door strenge wetten op het vlak van natuurbehoud die gehandhaafd worden door de Australische en Nieuw-Zeelandse regering. Tal van endemische zee- en landvogels vereisen een extreme bescherming tegen onder andere predatoren door de mens aangevoerd. Daarom is aanmeren aan de kusten van sommige eilanden ten strengste verboden.

 

Wildlife

Vogelaars halen hun hart op in deze streken. Het begint al bij de afvaart wanneer we tijdens een zodiacsessie op zoek gaan naar de Snares Crested Penguin, Snares Island Tomtit en Fernbirds. Algemenere soorten als Cape Petrel, Antarctic Tern, White-Fronted Tern en Red-billed Gull zijn gegarandeerd.

We reizen vervolgens verder naar het zuiden. In de buurt van Enderby Island treffen we New Zealand Sea Lion aan. Southern Royal Albatross, Northern Giant Petrel, Auckland Island Shag, Auckland Island Flightless Teal, Auckland Island Banded Dotterel, Auckland Island Tomtit, Bellbird en Light-mantled Sooty Albatross zijn allemaal mogelijk op zee. De zeldzame Subantarctic Snipe is moeilijk, maar misschien hebben we geluk...

Bij de Auckland Islands zien we de erg gelokaliseerde Gibson’s Wandering Albatross. Op de route tussen de Auckland Islands en Macquarie Island ervaren we waarnemingen van wereldklasse: Royal Albatrosses, Wandering Albatrosses, Shy Albatross, Black-browed Albatross, White-chinned Petrel, Little Shearwaters, diverse soorten stormvogeltjes, prions en diving-petrels.

Campbell Island houdt weer een totaal ander aanbod van soorten in. Zo vinden we er Campbell Island Shag, Southern Skua, Antarctic Tern, New Zealand Pipit, Campbell Island Teal en hopelijk de moeilijke Campbell Island Snipe. Vreemd genoeg zullen we er ook Heggenmus aantreffen, een exoot hier!

De Antipodes en Bounty Islands staan daarna op het programma. De endemische Antipodes Island – en Reischek’s Parakeet zijn hier prioriteit. Ook Erect-crested Penguin, Fulmar Prion, Salvin’s Albatross, Bounty Island Shag, Black-bellied Storm-petrel en Broad-billed Prion. Uiteindelijk komen we aan op Pyramid Rock, behorende tot de Chatham Islands en de enige broedplaats ter wereld van de Chatham Island Albatross. Andere endemen hier zijn Chatham Island Shag, Chatham Island Warbler, Chatham Island Pigeon en Chatham Island Tui.  

Naarmate het einde van de reis in zicht komt, worden er nog tussenstops ingelast voor soorten als Black Robin, Pitt Island Shag en Shore Plover.

 

Reisgidsen        

De reis wordt begeleid door een Engelstalig team van onderzoekers en reisgidsen. De organisatie selecteerde bevlogen mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Rodney Russ, de stichter van Heritage Expeditions, is een ervaren rot in het vak. Hij begeleidde al trips naar Antarctica, de Pacifische en Subantarctische eilanden en nu recentelijk ook het Russische Verre Oosten. Hij is één met de Spirit of Enderby en zorgt ervoor dat deze trip onvergetelijk wordt. 

Inschrijven

Boek deze reis

9240 euro
Inclusief
Alle overnachtingen op het schip (Spirit of Enderby), alle maaltijden, alle excursies, garantiefonds, exclusieve tocht op de Noordzee als voorbereiding, transfer van en naar de luchthaven
Exclusief
Vliegtuigtickets, extra transport, extra hotels en overnachtingen, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, reisbijstandsverzekering, onvoorziene toegangsgelden, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.)

Accommodatie en transport

We reizen met de Spirit of Enderby:

 • een verstevigde ijsbreker die in 1984 gebouwd werd voor Arctisch en oceanografisch onderzoek
 • voorzien op 50 passagiers zodat je zeker bent van voldoende persoonlijke begeleiding
 • in maart 2013 volledig vernieuwd om comfortabele accommodatie te voorzien in de vorm van tweepersoonskajuiten (de helft met privébadkamer, allemaal met vensters en opbergruimte)

Aan boord is er een bar/bibliotheek/lounge en een zaal voor lezingen. De keuken is excellent en wordt voorzien door topchefs uit Nieuw-Zeeland en Australië.

 

Doel en begeleiding

De echte focus van elke expeditie is om je aan wal te brengen voor een zo lang mogelijke tijd met maximale veiligheid en comfort. De expedities worden begeleid door zeer ervaren biologen en gidsen, die hun leven gewijd hebben aan veldonderzoek in de locaties die op het programma staan. Het schip wordt bestuurd door een erg enthousiaste en ervaren kapitein en bemanning.

Deze natuurreis wordt volledig voorbereid door een ervaren team zodat de kans op ongemakken nihil. De excursies aan land zijn gemakkelijk tot gemiddeld, ook die in de zodiacs. Voor een topervaring is een goede basisconditie dus gewenst.

 

Klimaat en kledij

De weersomstandigheden zijn erg moeilijk te voorspellen gedurende deze reis. Temperaturen lopen erg uit elkaar en bevinden zich gemiddeld ergens tussen de 10 en 30°C. Neerslag is vanwege het zeeklimaat te verwachten. Zeeziekte komt hier maar heel zelden voor! Meer informatie over zeeziekte vind je in de detailfiche.

We zitten op een schip op open water, dus zijn goede en warme waterdichte kledij en handschoenen noodzakelijk voor het comfort van deze trip. Vooral tijdens de verplaatsingen met de zodiak kunnen de gevoelstemperaturen laag zijn. Stevige en hoge waterdichte bottines of laarzen, muts, sjaal, zonnebril en zonnecrème zijn noodzakelijkKleden in dunne lagen is het meest efficiënt om warmte vast te houden. Tijdens de excursies zal je snel opwarmen en dan is het noodzakelijk om kledijlagen uit te trekken zodat je niet begint te transpireren.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er tal van mogelijkheden voor fotografie door alle unieke soorten en landschappen. In juni zorgt de lage en nagenoeg altijd aanwezige zon voor mooi licht en veel tijd voor fotograferen. Let echter op, deze reis is géén fotografiereis!

 

Overzicht prijzen en betalingscondities

Prijzen zijn ALL-IN vanaf het inschepen.

 • Driepersoonskamer (patrijspoort, stapelbed + laag bed, privéwastafel, gedeelde douches en toilet) € 9240 / $ 10500 p.p.
 • Tweepersoonskamer (patrijspoort, 2 bedden, privéwastafel, gedeelde douches en toilet) € 10120 / $ 11500 p.p.
 • Tweepersoonskamer ‘deluxe’ (vensters, stapelbed, privéwastafel, douche en toilet) € 11 440 / $ 13000 p.p.
 • Tweepersoonskamer ‘deluxe plus’ (vensters, 2 bedden, privéwastafel, douche en toilet) € 12320 / $ 14000 p.p.
 • Mini-suite (vensters, aparte kamer met dubbel bed en extra bed, privéwastafel, douche en toilet) € 12936 / $ 14700 p.p.
 • Heritage suite (grote vensters, grote lounge met aparte slaapkamer met dubbel bed, apart bed in de lounge, privébadkamer) € 13860 / $ 15750 p.p.

Bovenstaande bedragen in euro zijn gebaseerd op de wisselkoers van 7/06/2016 (1USD = 0.880031 EUR). De betalingen moeten in dollar gebeuren. Baseer je dus op het bedrag in dollar.

De betaling van deze reis gebeurt in 2 stappen: een voorschot van 30% en het resterende bedrag betaal je 100 dagen voor vertrek.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons