Aan de oostkust van Siberië treffen we het mysterieuze schiereiland Kamtsjatka aan, het zuidelijkste punt ter wereld waar we echte, Arctische toendra vinden. Ten noorden daarvan ligt Chukotka, dat ook uit uitgestrekte toendravlakten bestaat. De regio kent een enorm divers dieren- en plantenleven dat nergens ter wereld op dezelfde breedtegraad wordt geëvenaard. Deze reis staat volledig in het teken van de ernstig bedreigde LEPELBEKSTRANDLOPER, een mythische droomsoort voor velen. De meesten zien ze in Thailand, maar slechts enkelen hebben het geluk de soort in de broedgebieden te zien, volop baltsend… STARLING biedt deze reis als eerste in België aan, een absolute primeur! 

 

Regio met een rijke geschiedenis

Al in de 17e eeuw werd dit ruige gebied geteisterd door pelsjagers en walvisvaarders. Later zouden Stalin en de daarop volgende leiders economische groei in het gebied stimuleren. Zo ontstonden er tal van nederzettingen die volledig afhankelijk waren van steenkoolwinning, olieboringen enzovoort.

Tijdens de Koude Oorlog werd de militaire activiteit in het gebied sterk opgevoerd en was de Russische militaire vloot hier zelfs gebaseerd. Het gebied was uitzonderlijk beveiligd en kon slechts bereisd worden door landgenoten met een speciale toelating. Toen begin jaren ’90 het IJzeren Gordijn viel, tijdens de perestrojka, werd het gebied gaandeweg meer en meer ontsloten. Nederzettingen en militaire bases werden verlaten en vandaag is het gebied ook voor buitenstaanders bereisbaar. Toch is het voor een onafhankelijke reiziger nog altijd quasi onmogelijk om er te geraken: er zijn amper wegen, slechts enkele hotels en de regio is niet voorzien op toerisme. Gelukkig is er vandaag het expeditiecruiseschip de Spirit of Enderby!

 

Wildlife

De fauna in deze regio is van een ongezien niveau. Letterlijk dan. Tal van zeevogels en –zoogdieren spenderen het grootste deel van hun leven op deze weinig bezochte zee en werden hierdoor vaak nog maar door een beperkt aantal mensen geobserveerd.

Het ornithologisch hoogtepunt van de reis is uiteraard onze ontvangst in Meinypil’gyno, de laatste echte ‘stronghold’ van de Lepelbekstrandloper. We zullen er ontvangen worden door het onderzoeksteam en, wanneer mogelijk, deelnemen aan een gegidste tocht naar één van de gemonitorde nesten.

De andere soorten zijn echter ook niet min… Zo maken we kans op heel wat alkachtigen waaronder de bedreigde Kittlitz’s Murrelet. Maar ook soorten als Geelsnavelduiker, Red-legged Kittiwake, Laysan Albatross, Mottled Petrel, Pelagic Cormorant, Fork-tailed Storm-petrel en andere zeevogels staan op het programma. Eenmaal aan wal gaan we naast de Lepelbekstrandloper ook op zoek naar soorten als Asian Rosy Finch, Grote Kanoet, Taigastrandloper, Mongoolse Plevier, Roodkeelstrandloper, Aziatische Goudplevier, Pallas’ Rietgors,… Het aanbod is groot!

Qua zeezoogdieren mogen we ook niet klagen. Tijdens deze reis is de kans groot dat je letterlijk oog in oog zal staan met Bruine beer. Een beklijvende en memorabele gebeurtenis! De merkwaardige Stellerzeeleeuw, de enige soort uit z’n genus, komt er voor. Daarbuiten treffen we nog spectaculaire soorten als Grijze Walvis, Dallbruinvis, Baardrob en Larghazeehond aan. Blauwe Vinvis, Bultrug, Zwaardwalvis en Noordelijke Zwarte Dolfijn behoren tot de mogelijkheden.

 

6 redenen waarom je deze reis niet links mag laten liggen

 1. Unieke kans om Lepelbekstrandloper in de broedgebieden te zien
 2. Uitgekiende mogelijkheden voor natuurbeleving én –fotografie
 3. De beste periode van het jaar voor vogels en zoogdieren in deze regio
 4. Begeleiding van wereldniveau
 5. Transport via de Spirit of Enderby, één van de meest geroemde boten ter wereld voor natuurgerichte (Ant)arctische trips
 6. Kleiner aantal deelnemers (ca. 50) dan de gebruikelijke cruises en dus meer comfort en mogelijkheden

 

Reisgidsen

De reis wordt begeleid door een Engelstalig team van onderzoekers en reisgidsen. De organisatie selecteerde zorgvuldig een ervaren team van mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Rodney Russ, de stichter van Heritage Expeditions, is een ervaren rot in het vak en begeleidde al trips naar Antarctica, Pacifische en Subantarctische eilanden en nu recentelijk ook het Russische Verre Oosten. Hij is één met de Spirit of Enderby en samen garanderen ze een onvergetelijk trip. 

Inschrijven

Boek deze reis

7040 euro
Inclusief
Alle overnachtingen op het schip (Spirit of Enderby), alle maaltijden, alle excursies, garantiefonds, exclusieve tocht op de Noordzee als voorbereiding, transfer van en naar de luchthaven in Rusland, bijstandsverzekering of persoonlijke korting en opleiding expeditie (halve dag met theorie en praktijk met gratis boottocht inbegrepen).
Exclusief
Vliegtuigtickets, extra transport, extra hotels en overnachtingen, alcoholische dranken en frisdranken, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, reisbijstandverzekering, onvoorziene toegangsgelden, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.).

Accommodatie en transport

Het schip, de Spirit of Enderby, is een verstevigde ijsbreker die in 1984 gebouwd werd voor Arctisch en oceanografisch onderzoek. Het schip is voorzien op 50 passagiers zodat voldoende persoonlijke begeleiding gegarandeerd is. In maart 2013 werd het volledige schip vernieuwd om zo comfortabele accommodatie te voorzien in de vorm van tweepersoonskajuiten. De helft hiervan heeft een privébadkamer. Alle kajuiten hebben vensters en opbergruimte.

Aan boord is er een bar/bibliotheek/lounge en een zaal voor lezingen. De keuken is excellent en wordt voorzien door topchefs uit Nieuw-Zeeland en Australië.

Doel

De echte focus van elke expeditie is jou voor een zo lang mogelijke tijd aan wal te brengen met maximale veiligheid en comfort. De excursies aan land zijn gemakkelijk tot gemiddeld, ook die in de zodiacs. Voor een topervaring is een gezonde basisconditie dus gewenst.

Begeleiding

De expedities worden begeleid door enkele van de meest ervaren biologen en gidsen, die hun leven gewijd hebben aan veldonderzoek in de locaties die we bezoeken. Het schip wordt bestuurd door een erg enthousiaste en ervaren Russische kapitein en bemanning.

Klimaat 

De weersomstandigheden zijn erg moeilijk te voorspellen gedurende deze reis. Temperaturen lopen erg uit elkaar en bevinden zich gemiddeld ergens tussen de 10 en 30°C. Neerslag is vanwege het zeeklimaat te verwachten. Zeeziekte komt hier maar heel zelden voor! Meer informatie over zeeziekte vind je in de detailfiche.

Kledij

We zitten uiteraard op een schip op open water. Goede warme waterdichte kledij en handschoenen zijn noodzakelijk voor het comfort van deze trip. Vooral tijdens de verplaatsingen met de zodiak kunnen de gevoelstemperaturen laag zijn. Stevige hoge waterdichte bottines of laarzen, muts, sjaal, zonnebril en zonnecrème zijn noodzakelijkKleden in dunne lagen is het meest efficiënt om warmte vast te houden. Tijdens de excursies zal je snel opwarmen en dan is het noodzakelijk om kledijlagen uit te trekken zodat je niet begint te transpireren.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er eindeloze mogelijkheden voor fotografie omwille van alle unieke soorten en landschappen. In juni kan de lage en nagenoeg altijd aanwezige zon voor mooi licht zorgen om te fotograferen. Mist en minder goed weer kan echter altijd voorvallen. Let echter op, deze reis is géén fotografiereis sensu stricto!

 

Overzicht prijzen en betalingscondities

Prijzen ALL-IN per persoon

 • Driepersoonskamer (patrijspoort, stapelbed + laag bed, privéwastafel, gedeelde douches en toilet) € 7040 / $ 8000 p.p. 
 • Tweepersoonskamer (patrijspoort, 2 bedden, privéwastafel, gedeelde douches en toilet) € 8096 / $ 9200 p.p. 
 • Tweepersoonskamer ‘deluxe’ (vensters, stapelbed, privéwastafel, douche en toilet) € 8624 / $ 9800 p.p. 
 • Tweepersoonskamer ‘deluxe plus’ (vensters, 2 bedden, privéwastafel, douche en toilet) € 9240 / $ 10500 p.p.
 • Mini-suite (vensters, aparte kamer met dubbel bed en extra bed, privéwastafel, douche en toilet) € 9592 / $ 10900 p.p. 
 • Heritage suite (grote vensters, grote lounge met aparte slaapkamer met dubbel bed, apart bed in de lounge, privébadkamer) € 10472 / $ 11900 p.p. 

Betaling gebaseerd op koers 7/06/2016. 1USD = 0.880031 EUR.

BETALINGEN MOETEN GEBEUREN IN DOLLARS

Betaling van deze reis gebeurt in 3 stappen.

 1. Initieel voorschot van 30%
 2. 1/1/2017: 20%
 3. 1/4/2017: saldo

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons