Je reist af naar één van de meest mysterieuze plekken op aarde. Door het voormalige Russische regime kan je pas sinds een tiental jaar reizen naar het Siberische schiereiland Kamtsjatka en omgeving. De eilandengroep herbergt een ongelooflijke rijkdom aan soorten. Een heus mekka van biodiversiteit met miljoenen vogels en spectaculaire zoogdieren zoals Bruine beren, Zeeotters, talrijke walvissen en Dolfijnen. Dankzij Starling ontdek je deze vergeten wildernis. All aboard!

 

5 redenen waarom je deze Kamtsjatka-cruise wil meemaken

 1. Utieme mogelijkheden voor natuurbeleving én -fotografie
 2. De beste periode van het jaar voor vogel- en zoogdierwaarnemingen
 3. Crew en natuurgidsen van wereldniveau
 4. Met de Spirit of Enderby, één van ‘s werelds meest geroemde boten voor natuurgerichte (Ant)arctische trips
 5. Kleiner aantal deelnemers dan op gebruikelijke cruises (ongeveer 50 personen) voor meer comfort en mogelijkheden

 

Dramatische vulkaanlandschappen

Kamtsjatka is een unieke plek. Vuur en ijs ontmoeten elkaar in deze geologisch erg actieve regio. Maar liefst 160 vulkanen vormen hier vele warmwaterbronnen, geisers en zelfs een zuur meer. Deze omstandigheden zorgen uiteraard voor maffe landschappen en een specifieke set fauna en flora. Dit is ook de zuidelijkste plek op aarde waar je Arctische toendra vindt. Een sterk wisselend zeeklimaat zorgt voor snel veranderende weersomstandigheden, met temperaturen die schommelen tussen 10°C en 30°C tijdens de noordelijke zomer.

De Koerilen: een lange strook eilanden die Kamtsjatka met Japan verbindt. Elk eiland heeft zijn eigenheid en intrigerende geschiedenis. De bevolking leeft vooral van de visvangst en weet ondanks de barre omstandigheden toch stand te houden in deze woeste uithoek van ‘Mother Russia’.

Ook het verste punt van de Aleoeten, een eilandengroep die eigendom is van de VS, staat op ons programma. De Commander- of Komandorski-eilanden zijn de enige eilanden van deze groep die nog tot Rusland behoren. Op dit noordelijkste punt van onze reis ontdekken we alweer een totaal verschillend landschap en dierenleven.

 

Zeldzame vogelwaarnemingen

De fauna in deze regio is van een ongezien niveau en nauwelijks in woorden te vatten. We doen toch een poging, maar in het echt is het nog veel straffer. Bedenk dat heel wat zeevogelsoorten die hier op deze afgelegen eilanden broeden nog maar door een beperkt aantal mensen geobserveerd werden omdat ze de rest van het jaar ver op de Grote Oceaan tussen Azië en Noord-Amerika doorbrengen.

Eén van de hoogtepunten tijdens deze reis: de maar liefst 14 soorten alkachtigen die we hier kunnen spotten. Droom alvast weg bij juweeltjes als Tufted en Horned PuffinParakeet-, Whiskered en Rhinoceros AukletSpectacled en Pigeon Guillemots,… Ook de vreemde Long-billed Murrelet en de zeldzamere Kittlitz’s Murrelet behoren tot de mogelijkheden.

Verder is de Beringstraat ook de thuishaven van de Fork-tailed Storm-petrel, Red-legged KittiwakeAleutian Tern, Red-faced Cormorant, Mottled Petrel en Laysan Albatross. Ook de ernstig bedreigde Short-tailed Albatross wordt af en toe gezien. 

En niet alleen in het ruime sop, maar ook aan land verwachten we een topaanbod aan vogels. Zo varen we dicht bij de nestlocatie van enkele koppels Steller’s Zeearend, een extreem spectaculaire soort! Maar ook soorten als Far Eastern Curlew, Grey-crowned Rosy-finch, Middendorff’s Grashopper Warbler, Roodkeelnachtegaal en andere Siberische specialiteiten bewonen de eilanden.

 

Zoogdieren in zee: elegante mastodonten

Ter afwisseling van al dat vogelgeweld kunnen we ook heel wat zeezoogdieren aan onze waarnemingenlijst toevoegen. Kamtsjatka-Sakhalin is één van de regio’s met het rijkste aanbod aan soorten. Zo toeven Zwaardwalvis, Gewone Vinvis, Potvis en Bultrug hier graag en laten ze zich vrij makkelijk waarnemen. Ook Noordelijke Zwarte Dolfijn en Dallbruinvis behoren tot de zeebewoners. De Stellers Zeeleeuwen en Pacifische Zeeotters maken het plaatje af.

 

Ervaren reisgidsen

Een Engelstalig team van onderzoekers en reisgidsen van Heritage Expeditions begeleidt deze natuurcruise. Het team bestaat stuk voor stuk uit zorgvuldig geselecteerde ervaren mensen die weten waar ze mee bezig zijn.

Rodney Russ, de stichter van Heritage Expeditions, is een echte rot in het vak en ervaren met tal van trips naar Antarctica, de Pacifische en Subantarctische eilanden. Sinds kort doet hij ook dit Russische Verre Oosten aan!

Rodney is één met de boot. Hij kent de Spirit of Enderby door en door en staat garant voor een onvergetelijke trip.

Inschrijven

Boek deze reis

6425 euro
Inclusief
Alle overnachtingen op het schip (Spirit of Enderby), alle maaltijden, alle excursies, garantiefonds, exclusieve tocht op de Noordzee als voorbereiding, transfer van en naar de luchthaven in Rusland, bijstandsverzekering of persoonlijke korting en opleiding expeditie (halve dag met theorie en praktijk met gratis boottocht inbegrepen).
Exclusief
Vliegtuigtickets, extra transport, extra hotels en overnachtingen, alcoholische dranken en frisdranken, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, reisbijstandverzekering, onvoorziene toegangsgelden, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.).

Accommodatie en transport

We reizen met de Spirit of Enderby:

 • verstevigde ijsbreker, in 1984 gebouwd voor Arctisch en oceanografisch onderzoek
 • voorzien op 50 passagiers zodat voldoende persoonlijke begeleiding gegarandeerd is
 • in maart 2013 volledig vernieuwd met comfortabele tweepersoonskajuiten
 • met bar/bibliotheek/lounge en een zaal voor lezingen
 • 2 topchefs uit Nieuw-Zeeland en Australië in de scheepskeuken: excellente maaltijden gegarandeerd!

We worden met Zodiacs zo veel en zo lang mogelijk naar wal gebracht met maximale veiligheid en comfort. De excursies aan land zijn gemakkelijk tot matig lastig, maar zeker toegankelijk voor iedereen met een normale basisconditie.

Begeleiding

De expedities worden begeleid door ervaren biologen en gidsen, die al hun hele leven onderzoek doen op de locaties die we aandoen. De kapitein is een erg enthousiaste en ervaren Rus, net als de bemanning.

Klimaat

De weersomstandigheden voor deze bijzondere natuurreis zijn niet te voorspellen. Temperaturen lopen erg uiteen: tussen 10°C en 30°C. Regen kunnen we zeker verwachten in dit zeeklimaat.

Kledij

 • Zorg voor goede warme waterdichte kledij en handschoenen voor het comfort van deze trip. Vooral tijdens de verplaatsingen met de Zodiac kunnen de gevoelstemperaturen koud zijn. 
 • Draag stevige, hoge waterdichte bergschoenen of laarzen.
 • Neem een muts, sjaal, zonnebril en zonnecrème mee.
 • Kleed je in dunne lagen. Dat is de meest effectieve manier om warmte vast te houden. Tijdens de excursies zal je snel opwarmen en dan is het handig dat je enkele lagen kleren kan uittrekken om niet te beginnen transpireren.

Zeeziekte komt hier maar heel zelden voor. Meer informatie over zeeziekte vind je in de detailfiche.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er eindeloze mogelijkheden voor fotografie. Je weet niet waar te beginnen met al deze unieke soorten en landschappen. Een heus luxeprobleem, dus. In juni zorgt de lage en nagenoeg altijd aanwezige zon voor mooi licht en veel tijd om te fotograferen vanaf het schip en tijdens de Zodiac-excursies.

 

Overzicht prijzen en betalingscondities

Prijzen zijn all-in vanaf het inschepen.

 • Driepersoonskajuit (patrijspoort, stapelbed + laag bed, privéwastafel, gedeelde douches en toilet) € 6425 / $ 7300 p.p.
 • Tweepersoonskajuit (patrijspoort, 2 bedden, privéwastafel, gedeelde douches en toilet) € 7480 / $ 8500 p.p.
 • Tweepersoonskamer ‘deluxe’ (vensters, stapelbed, privéwastafel, douche en toilet) € 8100 / $ 9200 p.p.
 • Tweepersoonskamer ‘deluxe plus’ (vensters, 2 bedden, privéwastafel, douche en toilet) € 8650 / $ 9800 p.p.
 • Mini-suite (vensters, aparte kamer met dubbel bed en extra bed, privéwastafel, douche en toilet) € 8990 / $ 10.200 p.p.
 • Heritage suite (grote vensters, grote lounge met aparte slaapkamer met dubbel bed, apart bed in de lounge, privébadkamer) € 9680 / $ 11.000 p.p.

Bovenstaande bedragen in euro zijn gebaseerd op de wisselkoers van 7/06/2016 (1USD = 0.880031 EUR). De betalingen moeten in dollar gebeuren. Baseer je dus op het bedrag in dollar.

De betaling van deze reis gebeurt in 2 stappen: een voorschot van 30% en het resterende bedrag betaal je 100 dagen voor vertrek.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons