Marokko is één van die locaties die je als vogelkijker moet bezocht hebben. Het land bezit enkele troeven die maken dat er een unieke avifauna voorkomt. Zo vinden we er een enorme verscheidenheid aan biotopen, ligt het land als  ingesloten tussen de Middellandse Zee en de Sahara en het kent zowel een Afrikaanse als Europese invloed.

Meteen de bergen in

We beginnen de reis in Marrakesh waar we na aankomst meteen koers zetten richting het hooggebergte. Oukaïmeden doet tijdens de winter zelfs dienst als skiresort en is de thuisbasis voor soorten als Atlasbergvink, Rotsmus, Alpenheggenmus, Atlasstrandleeuwerik, Seebohms Tapuit, Alpenkraai en Alpenkauw. Aan het kleine stuwmeer maken we kans op Waterspreeuw. Wat lager in het dal, in en rond het dorp, zoeken we naar Levaillant’s Specht, Afrikaanse Pimpelmees, Atlasvink en Grijze Gors.

Hierna gaat het bergafwaarts!

We dalen af tot Ouarzazate en koppen soorten binnen als Langsnavelkuifleeuwerik, Maquiszanger en de moeilijke Maghrebtapuit. Boumalne-Dades is de thuishaven voor één van de weinige koppels Havikarend die in de regio broedt en we proberen dan ook deze voor de lens te krijgen. Hier vlakbij vinden we ook Woestijnoehoe, Woestijnvink, Roodstuit- en Woestijntapuit, Witband-, Diksnavel-, Temminck’s Strand-, Woestijn- en Rosse Woestijnleeuwerik.

De gouden zandduinen van de Sahara

Uiteindelijk bereiken we de echte Sahara ter hoogte van Rissani en dat merken we meteen aan de soorten: Lanner- en Barbarijse Valk, Afrikaanse Woestijngrasmus, Egyptische Nachtzwaluw, Zwartbuik- en Sahelzandhoen en misschien zelfs een Westelijke Kraagtrap. Op het woestijnmeer te Merzouga zijn heel wat steltlopers en watervogels aan te treffen waaronder Casarca, Zomertaling en Marmereend. Bij woestijnhotel ‘Yasmina’ hopen we op Woestijnmus en  treffen we er ook Woestijnklapekster, Witkruintapuit en Bruinnekraaf aan. In de wadi’s rond Merzouga vinden we verschillende grasmussen waaronder Westelijke Orpheus- en vooral Atlasgrasmus.

Terug naar de kust

Na deze ervaring in het diepe binnenland van Marokko begeven we ons weer richting de kust. Oued Massa is de thuishaven voor soorten als Zwartkruintsjagra en Vale Oeverzwaluw. Aan het strand zoeken we tussen de Kleine Mantel- en Geelpootmeeuwen naar Audouins Meeuwen en met wat geluk vliegt er tussen de Grote Sterns ook wel een Bengaalse. Meer naar het noorden passeren we Cap Rhir en Tamri waar we de ernstig bedreigde populatie Heremietibis bezoeken. In de omgeving zien we Woestijnvink, Barbarijse Valk, Diadeemroodstaart, Palmtortel, Blauwe Rotslijster en Huisgors.

Moerasgebieden van het noorden

Tot slot rijden we helemaal naar het noorden. Bij Sidi Yahya proberen we de ondersoort ‘ayesha van Barbarijse Frankolijn te zien, net zoals Barbarijse Patrijs.  Vervolgens zetten we koers naar het moerasgebied Merja Zerga, wereldberoemd door de laatste plaats waar de Dunbekwulp regelmatig werd waargenomen. De plek is echter nog steeds van enorm belang omwille van de laatste populatie Afrikaanse Velduilen die hier voorkomt. Het laatste gebied dat we bezoeken is eveneens een moerasgebied, Larache genaamd. Hier treffen we Zwartkoprietzanger aan maar we genieten eveneens van de tientallen Vale Oeverzwaluwen, Zwarte Ibissen, Flamingo’s, Dunbekmeeuwen en steltlopers.

Na deze adembenemende reis zit het er helaas op en vliegen we vanuit Rabat terug naar België. 

Offerte

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Begeleider
David 'Billy' Herman
Begeleider
Johan Debuck
Begeleider
Johannes Jansen

Oukaïmeden

Merzouga

Oued Massa

Ouarzazate & Boumalne-Dades

Tamri & Cap Rhir

Sidi Yahya

Merja Zerga

Larache

Accommodatie en transport

Bijna alle overnachtingen zijn van basis- tot gemiddelde kwaliteit. Tijdens deze natuurreis wordt vooral in hotels of bed&breakfasts overnacht. Verplaatsingen gebeuren met eigen transport. Deze reis heeft een licht avontuurlijke toets maar er worden nergens risico's genomen. 

 

Wandelen en doelstelling natuurstudie

De excursies zijn makkelijk tot matig lastig. Een basisconditie is aangewezen. Een uitgebreide ervaring met vogels kijken en natuurbeleving is niet noodzakelijk.

 

Klimaat en kledij

Het weer is hoofdzakelijk droog en aangenaam. 's Avonds en 's nachts kan het echter sterk afkoelen, we zitten tenslotte in de woestijn. Warme kledij is een must voor met name het begin van de reis (Oukaïmeden). Het is dus best te voorzien op vrij uiteenlopende weersomstandigheden. 

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er enorm goede mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons