Midzomer in Finland: één groot zoogdierenspektakel 

Wie tijdens de midzomerperiode voor dit reisconcept kiest, dompelt zich onder in het Fins-Russische niemandsland. Buiten kijf één van Europa’s laatste wildernissen waar carnivore zoogdieren heer en meester zijn. Je wacht hen op in nachtelijke schuilhutten te midden de taiga. Reken daarbij op passages van indrukwekkende soorten als Bruine Beer, Wolf en Veelvraat op grijpafstand. Een ervaring voor het leven.

Topnatuur in Finland: ongerept en uitgestrekt

Los van enkele iconische carnivoren, maak je hier ook kans om heel wat andere interessante bewoners te spotten. Wat dacht je van de zeldzame zoetwaterzeehond, bevers en de talrijke Visarenden op en nabij hun nest in de eindeloze archipel van het Saimaa-meer? Of dwaal je liever door oerbossen en hoogveengebieden? Reken daarbij op in boomtoppen alarmerende steltlopers,  Kraanvogels en hoenderachtigen (Auer-, Kor- en Hazelhoen) met jongen. Tijdens verplaatsingen van het ene kerngebied naar het andere, komt het er op aan om vanuit de wagen een (Bos)rendier of een Eland te spotten. Na deze reis keer je sowieso niet met legen handen weder. Dat staat vast!

Vliegende start op het Saimaa-meer

Je start deze reis in Zuid-Finland. Een idyllische verblijfplaats biedt er de mogelijkheid om deel te nemen aan een boottocht doorheen het Linnansaari Nationaal Park. De sportievelingen kunnen dat ook doen met een eigen kano.  Zo bezorg je jezelf op dag één al een onvergetelijk wauw-gevoel. Het Saimaa-meer wordt immers als één van de mooiste meren ter wereld beschouwd. De matroos die de boottocht leidt, kent als geen ander de visrijke gronden in deze idyllische archipel. Het precies deze kennis die de sleutel tot succes is om de uiterst zeldzame endemische Saimaazeehond te zien. Samen met vogelsoorten als Parelduikers, Brilduikers, Middelste Zaagbekken en meer fraaie gevleugelden, geeft dit meer je een vliegende start in Finland.

WAT DOEN WIJ VOOR JOU?

Met onze jarenlange veldervaring van teamleden, prospecties, lokale connecties en gedane reizen, heeft STARLING voor dit reisconcept alle kennis in huis om jou snel en efficiënt verder te helpen.  Een overzicht van onze diensten vind je hier:

  • alle boekingen wat gidsen en excursies in het gebied betreft
  • alle accommodatie /catering (75%) op uw reisroute
  • autoverhuur en vluchten indien gewenst
Offerte

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Inschrijven voor
16 apr 2017

Veelvraten zien vanop de eerste rij

Nabij Lieksa, in de provincie Karelië, ga je intens op zoek gaan naar de mysterieuze Veelvraat. Tot enkele jaren geleden had je waar ook ter wereld zeer weinig kans om deze soort te zien te krijgen, maar hier in Karelië bevindt je je op zowat de enige plaats in de wereld waar het bekijken en fotograferen van deze reuzenmarter perfect mogelijk is. En STARLING zou STARLING niet zijn, moest de eerste rij in de hutten niet voor jou gereserveerd zijn. Recent verschenen hier ook Bruine beren en zelfs Wolven op het toneel. Duimen dus, voor een zo vet mogelijke vis. Ook het nabijgelegen Patvinsuo Nationaal Park is een bezoek meer dan waard. Het is hier dat de oerbossen en hoogveengebieden een blijvende indruk op je nalaten.

Het machtige Kuhmo als dessert

Afsluiten doe je de reis af met enkele nachten in het machtige Kuhmo. In dit grensgebied met Rusland breng je enkele nachten door in diverse schuilhutten te midden van het gebied waar Bruine beren, Wolven en Veelvraten thuis zijn. In dit grensgebied kent de natuur een andere dimensie. De uitgestrekte verlatenheid van dit ruwe landschap is ronduit indrukwekkend. Wanneer de Zeearenden en de massa Raven er de uitgelegde kadavers plots verlaten, kan je verwachten dat er elk moment een carnivoor opdaagt. Een unieke, diepe belevenis. Overdag rusten je uit in het comfortabele basiskamp. Je kan er slapen, lezen of foto’s bewerken. Wie wil kan een bezoek brengen aan het nabijgelegen Elimyssallo National Park, BosrendierElandAuerhoenHazelhoenDrieteenspecht en nog veel meer dieren zijn er gehuisvest.

Finland: klimaat in het voorjaar

Finland heeft een prachtig en gematigd zomer, al zijn frisse dagen met regen niet uitgesloten. De talloze meren zorgen voor een redelijk mild klimaat in vergelijking met andere plekken op dezelfde breedtegraad. Bij regen is het natuurlijk mooi meegenomen dat je je vooral in schuilhutten zult bevinden. Ochtenden en avonden kunnen best nog fris zijn deze periode van het jaar. Goede, warme kledij voor uiteenlopende weersomstandigheden is noodzakelijk. Echt donker wordt het er niet tijdens deze periode. Het schemert wat rond middernacht, maar de overige uren is het continu licht.

Natuurreis Finland: accommodatie en transport

Wanneer je de nacht in de hutten hebt doorgebracht, kan je overdag comfortabel uitrusten. Daarom logeer je overdag in hotels of basiskampen van goede kwaliteit. Het is erg belangrijk om van dit comfort gebruik te maken. ’s Avonds moeten we er immers weer tegenaan kunnen. Daarom wordt er  bewust gekozen om meerdere dagen op rij op dezelfde plaats te slapen.  Het is mogelijk om ’s nachts in de hutten de nodige privacy te voorzien als dit noodzakelijk is. Vermeld dit uitdrukkelijk op je inschrijvingsformulier. Je ontvangt meer info via mail. Je verplaatst je met een minibus over goede wegen in Finland.

Finland: wandelen en natuurstudie

Sporadisch kan je enkele korte wandeltochten maken, het gros van de tijd spendeer je immers in de schuilhutten. Alle excursies zijn makkelijk en toegankelijk voor iedereen met een goede basisconditie. 

Natuurreis naar Finland, iets voor jou?

Iedereen met interesse in natuur en nieuwsgierigheid naar zoogdieren in Finland zal deze natuurreis kunnen smaken. Je hoeft geen voorkennis te hebben over natuur. Het wordt een bijzondere ervaring om dag en nacht om te wisselen, en zoals altijd zorgt STARLING voor comfort, sfeer en lekker eten.

Fotografie

Hoewel dit geen fotografiereis is, zijn er tijdens deze natuurreis heel wat mooie fotografiekansen. Zeker vanuit de schuilhutten kunnen unieke momenten op de gevoelige plaat vastgelegd worden.