Roofvogels zijn één van de meest tot de verbeelding sprekende groepen vogels. Ze stralen kracht en karakter uit. Elegantie en souplesse. Toch is het vaak geen evidente klus om er de juiste naam op te kleven. Met deze workshop komt daar verandering in en leggen we je alles wat je wil weten over roofvogels nauwgezet uit.

 

Leer alles over roofvogels in 1 weekend

Sperwer of Havik? Buizerd of Wespendief? Hoe vaak gebeurt het niet dat er twijfel is bij het determineren van roofvogels? Tijdens dit weekend leer je hoe je roofvogels op naam brengt. Gestructureerd worden alle basisprincipes van roofvogeltopografie, het ruien, hun vorm in relatie tot trek- en foerageergedrag, leeftijdsbepaling en herkenning uitgelegd. Bovendien trekken we het veld in naar één van de meest roofvogelrijke regio’s van de Lage Landen. De Hoge Venen zijn een mekka voor talrijke roofvogelsoorten zoals Wespendief, Rode Wouw, mogelijks Zwarte wouw en Havik. Verder gaan we in op het hoe en waarom van roofvogeltrek en geven we al onze geheimen prijs over de allerbeste roofvogelplekjes van de Benelux en omstreken!

 

Ervaren begeleiders

De workshop wordt in goede banen geleid door een gids in ons team op vraag. Gidsen voor deze workshop zijn Wouter Faveyts en Johannes Jansen.

Wouter Faveyts, één van de grootste roofvogelspecialisten van de Lage Landen. Hij is actief bestuurslid van het Belgische avifaunistisch homologatiecommité, schreef talrijke artikels over roofvogelherkenning en vult zijn vrije tijd het liefst met roofvogels kijken. Wouter probeert op een passionele manier zijn roofvogelexpertise over te dragen naar andere vogelkijkers. Met andere woorden: een waar privilege om met hem op stap te gaan!

Johannes Jansen is bekend met roofvogels door het in goede banen leiden van het roofvogeltrekproject in Batumi, Georgië, heeft Johannes ondertussen miljoenen trekkende roofvogels zien passeren. Hij heeft heel wat ervaring opgebouwd met het herkennen en op leeftijd brengen van roofvogels, in Georgië en daarbuiten. Hij deelt deze kennis graag met jullie in het veld, en staat klaar om op al uw vragen te antwoorden.

Offerte

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Begeleider
Johannes Jansen
Begeleider
Wouter Faveyts

Accommodatie en transport

De accommodatie van dit weekend kan veelzijdig zijn. Van een verzorgde gîte tot een gezellige B&B of heus hotel. Afhankelijk van jullie keuze. Transport kan op eigen kracht of georganiseerd worden.

 

Wandelen en doelstelling natuurstudie

De excursies zijn makkelijk. We proberen zoveel mogelijk roofvogels te vinden van diverse leeftijden. Tijdens het weekend leer je hoe je roofvogels moet kijken, determineren, op leeftijd brengen, welke de hotspots zijn, etc. Ondertussen genieten we van allerlei andere fauna en flora.

 

Klimaat, kledij en materiaal

De zomermaanden juli en augustus in de Oostkantons kunnen uiteenlopend zijn van omstandigheden. Kledij voor frisse en regenachtige omstandigheden is noodzakelijk. Verder is het weerbericht van die week af te wachten voor aangepaste kledij. Een verrekijker en indien voorhanden een telescoop zijn handig!