Sneeuwlandschappen en IJsberen in Spitsbergen

Spitsbergen is de ultieme droom voor iedereen die houdt van Arctische natuur. De meesten verkennen deze ongerepte plek in de zomer met een expeditieschip. Maar wist je dat je hier ook naar hartelust kan sneeuwscooteren tijdens de winter? Hou je van eindeloze ongerepte sneeuwlandschappen en mag het wat avontuurlijk zijn? Dan is deze trip helemaal iets voor jou!

 

Onvergetelijk avontuur

Bijna 6 maanden per jaar ligt Spitsbergen bedolven onder een laag sneeuw. De diepe fjorden zijn dan ook bevroren en de kusten omringd met pakijs. Niet het beste moment om met de boot te varen, maar wel ideaal om je veilig en comfortabel met een sneeuwscooter te verplaatsen!

Zodra je van het vliegtuig stapt op het kleine vliegveld van Longyearbyen, krijg je de koude lucht in je longen en besef je dat dit ons speelterrein is voor de komende week. Gelukkig hebben we warme kledij om ons te beschermen. De dieren die hier overleven in de barre omstandigheden, moeten het doen met hun pels of pluimen. Een knap staaltje evolutie waar je alleen maar respect voor kan hebben!

 

Schaarse wintergasten

Poolgebieden bieden doorgaans weinig soortenrijkdom. Ook in de winter is dit helemaal waar en zoeken de meeste zomergasten warme oorden op ver weg in het zuiden. Slechts enkele dappere dieren kunnen niks anders en blijven het ganse jaar door op hun vertrouwde Spitsbergen.

Amper één vogelsoort is resident in de winter, het Spitsbergen sneeuwhoen. Ze zijn perfect gecamoufleerd met hun witte verenkleed en bevederde poten. Rendieren zullen we her en der te zien krijgen, en met wat geluk zien we de schitterende Poolvossen in hun witte wintervacht. Op het ijs gaan we op zoek naar verschillende soorten zeehonden. We mogen ook uitkijken naar iets groter, want dit is het jachtterrein van de IJsbeer! Misschien krijgen we deze machtige jager ook wel in ons cameravizier...

Als het weer wat meezit, krijgen we misschien ook al de eerste groepen Kleine alken op bezoek, die met grote groepen langs hun broedkliffen vliegen en daarbij veel kabaal maken. De eerste vogelzang die we te horen krijgen na een lange stille winter... Verder komen deze periode ook de eerste Zwarte zeekoeten de havens binnen gedobberd in hun mooi zwart witte zomerkleed.

 

Arctisch licht en temperatuur

We bevinden ons op 78° Noord. Eind maart en begin april komt de zon al enkele uren tevoorschijn boven de spitse bergtoppen. Vooral de ochtend en avond bieden een magisch schouwspel tijdens het 'blue-light', het zogenaamde blauwe uurtje. We genieten van laag zonlicht, maar het kan evengoed nog regelmatig sneeuwen! Kortom, een puur wit scenario met soorten die tot de verbeelding spreken in fotogeniek licht... Wie durft het aan?

 

Ervaren reisgids

Tijdens deze reis word je begeleid door natuurfotograaf Pieter-Jan D’Hondt. Hij studeerde een half jaar aan de universiteit in het dorp, en reisde daarna al ettelijke keren naar Spitsbergen, zowel in de winter als in de zomer. Pieter-Jan kent alle beste plekjes en weet de gecamoufleerde dieren als geen ander te vinden. Hij legt je uit hoe je deze dieren moet benaderen en welke camera-instellingen je moet gebruiken in deze uitdagende witte wereld. Hij geeft je ook voldoende uitleg over hoe je een sneeuwscooter bestuurt! Hij zal je gedurende de week continu begeleiden en instaan voor de veiligheid tegen IJsberen. Wanneer we de Oostkust bezoeken, krijgen we extra begeleiding van een lokale gids.

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
01 feb 2016
Begeleider
Pieter-Jan D’Hondt
Inclusief
alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet-alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets, luchthaventaxen, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), aankopen van persoonlijke aard.

Accomodatie en transport

Onze uitvalsbasis is een gezellige guesthouse achteraan de vallei, aan de voet van de Longyearbreen (Breen is Noors voor Gletsjer). Daar hebben we tweepersoonskamers en in optie eenpersoonskamers tot onze beschikking. Badkamers en toiletten worden gedeeld. We hebben ook een groepskeuken, voor als we zelf eens willen koken. Er is ook een gezamenlijke tv-kamer en overal wifi in de kamers. Van hieruit hebben we snel toegang tot verschillende fotolocaties. Ontbijten doen we in de guesthouse, voor het middagmaal en avondmaal trekken we naar gezellige eetplaatsen in het centrum van Longyearbyen. Tijdens de dagtochten nemen we eten mee om ter plekke op te warmen.

We verplaatsen ons met een sneeuwscooter. Voor een groep van 8 personen (inclusief de gids, nemen we 6 scooters. Iedereen die met de scooter wil rijden, moet een geldig (Belgisch) rijbewijs hebben. Wie liever niet zelf stuurt, kan achterop zitten. Op de eerste dag leggen we uitvoerig uit hoe deze scooters werken en hoe je ze bestuurt. We bouwen onze ervaring dag na dag op zodat we elke dag onze actieradius een beetje kunnen verruimen. Onze fototassen en statief binden we achteraan op de scooter of de slede vast zodat we comfortabel op de scooter zitten en zelf niets hoeven te dragen tijdens de rit.

 

Fotografie en doelstellingen

Tijdens deze reis mikken we vooral op het fotograferen van witte onderwerpen! Wit op wit, want de meeste dieren die we te zien krijgen, hebben nog hun witte wintervacht. Ze vormen unieke foto-onderwerpen in het witte landschap. Omwille van dit schitterende landschap willen we niet te veel inzoomen op dieren, maar ze vooral in het landschap fotograferen. Daardoor zijn lenzen binnen een bereik van 70-300mm vaak meer dan voldoende. Wil je echte close-ups? Dan is een 500mm ruim voldoende. Uiteraard houden we een veilige afstand indien we een IJsbeer zouden tegenkomen! Reisgids Pieter-Jan D’Hondt helpt je om de goed gecamoufleerde dieren te vinden en legt je uit hoe je moet belichten in deze omstandigheden of hoe je materiaal beschermt tegen de kou.

Afhankelijk van weersomstandigheden en beschikbaarheid van foto-onderwerpen maken we tochten met de sneeuwscooter van enkele uren, indien mogelijk eten we ’s middags iets in een warme koffieshop. Bij dagtochten eten we ons lunchpack op in het veld.  Tochten kunnen zeer vroeg starten of laat eindigen bij mooi licht. We zijn flexibel en houden het licht en de weersvoorspellingen zeer goed in de gaten. De eerste dag(en) fotograferen we relatief dichtbij Longyearbyen, en leren we ondertussen beter met de sneeuwscooter te rijden. De dagen nadien gaan we steeds verder en verder op verkenning. Zo zullen we op de tweede of de derde dag een fjord met een prachtig gletsjerfront bezoeken. Hier verwachten we vooral zeehonden en misschien zelfs IJsberen. Tijdens de laatste 2 dagen of nachten plannen we 2 lange tochten naar de Oostkust of een bezoek aan het Russisch spookdorp Pyramiden.

 

Klimaat en kledij

Ondanks de noordelijke ligging van Spitsbergen is het klimaat hier dankzij de warme golfstroom aanzienlijk milder dan op andere locaties op dezelfde noorderbreedte. Uiteraard is het naar onze normen nog altijd goed winter, dus moeten we ons voldoende beschermen. Zeker omdat we ons verplaatsen met open voertuigen en soms langere periodes fotograferen en niet bewegen. Daarom krijgen we dikke winterpakken op maat, warme sneeuwbotinnes, sneeuwbril, balaclava, dikke wanten en helm als we onze sneeuwscooter ophalen. Je hoeft zelf dus enkel wat warme onderlagen mee te nemen. Koud zal je het zeker niet krijgen!

 

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons