Deze reis naar Kiskunsági National Park in Hongarije is voor elke natuurfotograaf een 'dream coming true'. Vanuit speciaal daarvoor gebouwde schuilhutten (misschien wel de best uitgeruste in de wereld) krijg je de meest uiteenlopende soorten voor je lens. Dat je bovendien persoonlijk begeleid wordt door professioneel natuurfotograaf Rudi Debruyne, maakt deze reis des te interessanter. We ontmoeten wereldberoemd natuurfotograaf Bence Máté persoonlijk tijdens een lezing mét praktische tips!

 

Geperfectioneerde fotohutten

In de omgevenig van zijn vakantiehoeve bouwde de wereldberoemde Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté tientallen fotografiehutten. Alle hutten staan dicht bij de plek waar we logeren. De dichtste op 1 minuutje wandelen, de verste (bijeneters) op een halfuurtje rijden.

We logeren op Bence’s vakantieboerderij bij het Kiskunsági National Park, op enkele kilometers van het dorp Pusztazer en vlakbij de grens met Servië. Vanaf de luchthaven in Budapest is het amper anderhalf uur rijden naar ons verblijf.

Om de kleurrijkste Europese vogels, zoals als hop, scharrelaar en bijeneter, in beeld te brengen heb je de keuze tussen wel twintig verschillende hutten met diverse achtergronden. Je kan er zelfs kiezen of je werkt met ‘ruglicht’ of met ‘tegenlicht’. Naargelang het tijdstip dat je er bent, maak je vanuit deze unieke fotohutten dan ook spectaculaire actiebeelden van vogels die baltsen, copuleren of met allerlei soorten prooi komen aanvliegen.

Je fotografeert er vrij en vrolijk door spiegelglas dat je onzichtbaar maakt voor de vogels. Daardoor kan je zelfs van camera of lens wisselen zonder dat je onderwerp er iets van merkt.

Twee van de hutten (het Theatre en de Cinema) liggen bij ondiep water. Met een ingenieus systeem wordt hier vis gevoederd. Deze luxehutten zijn uitgerust met nog meer innovatieve snufjes. In de Cinema kan je niet alleen een spiegel-reflectiescherm bedienen, maar je kan er bovendien traploos kunstlicht inschakelen. ’s Avonds - of zelfs bij volledige duisternis - kan je dus blijven fotograferen. De Cinema is misschien wel Europa’s beste plaats om otters in beeld te brengen.

Het groter opgevatte Theatre is dan weer dé plaats om alle reigersoorten en steltlopers van dichtbij (soms zelfs té dichtbij!) te fotograferen. In beide onderaardse hutten (laag camerastandpunt!) zit je in luxefauteuils. Elke fotograaf heeft er een zwenkarm met twee balhoofden voor telkens één camera. Het gebruik én het omschakelen van de ene naar de andere camera gebeurt dan ook in een paar seconden.

‘Tele’- of ‘Wide angle’-plaatjes van zwemmende, foeragerende en ruziënde vogels, inclusief stijlvol opspattend water én een perfecte kadrering: allemaal gegarandeerd!

We fotograferen van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat, afhankelijk van je voorkeur blijf je 3 tot 6 uur aan een stuk in de hut.

 

Unieke Europese vogels en een klein lief zoogdiertje ...

Verwacht je aan zo’n 30 tot 40 vogelsoorten. In het bos hebben we drie hutten met ‘drinkstations’. Deze  staan bij een vijvertje waar heel wat soorten komen drinken en badderen. Bijna gegarandeerd zijn appelvink, tortel, sperwer en havik. Maar ook zwarte specht, wielewaal, ree en zelfs wespendief behoren tot de mogelijkheden.

Het Theatre is de plek voor de zwarte ooievaar, lepelaar, kwak en nog veel meer reigersoorten. Je kan er heel wat soorten steltlopertjes en eenden verwachten. Bruine kiekendieven (en ’s winters zeearenden) zijn ook van de partij. In de Cinema zien we geregeld woudaapjes, ijsvogels, waterrallen en klein waterhoenen. 

En op nauwelijks één minuut lopen van ons verblijf treffen we een hut aan die er speciaal staat voor … siesels! Deze simpathieke grondeekhoorns hebben een aaibaarheidsfactor van wel 105 procent … Op ooghoogte, met een perfecte achtergrondkleur en een natuurlijke ‘blur’ is het fotograferen van deze knaagdiertejes één groot feest.

 

In de voetsporen van Bence Máté

De Hongaarse natuurfotograaf Bence Máté won al twee keer de BBC Wildlife Photographer of the Year-competitie en kreeg de bronzen plak bij de World Press Photo-uitreiking in de categorie “Nature”. Hij is de grondlegger van het gebruik van spiegelglas in fotohutten, perfectioneerde het en construeerde de afgelopen 15 jaar zijn hutten in Hongarije, Costa Rica, Brazilië en Zuid-Afrika. Op één van de avonden tijdens ons verblijf vertelt Bence ons hier persoonlijk meer over! Hij geeft ons ook specifieke tips mee om vanuit een fotohut unieke beelden te maken.

 

Ervaren reis- en fotografiegids

Professioneel natuurfotograaf Rudi Debruyne begeleidt je tijdens deze reis. Hij trok in 2018 op verkenning in Kiskunsági en kwam terug met uitzonderlijke beelden ... Rudi is zeer sociaal ingesteld en zorgt ervoor dat deze intense fotoreis jou straffe beelden én verhalen oplevert. Rudi werkte in Hongarije samen met Bence Máté en Marc Costermans (die het Franstalige luik van deze Starling-reis voor zijn rekening neemt), en hij koos deze locatie uit om je unieke beelden van de meest waanzinnige soorten te laten maken.

Boek deze reis

2850 euro
nog 2 plaatsen
Inschrijven voor
31 dec 2018
Begeleider
Rudi Debruyne
Inclusief
Alle transport, alle hotels en gasthuizen, persoonlijke begeleiding door professionele natuurfotograaf Rudi Debruyne, lezing Bence Maté, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
Vliegtuigtickets, alcoholische dranken en frisdranken, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.).

Kiskunság tér

Boedapest

Accommodatie en vervoer

We verblijven op de boerderij van Bence Máté. Naast de vakantiehoeve staat een bijgebouw met 4 kamers en gezamenlijk toilet én douche. Alles is er keurig en erg netjes. De kamers zijn alle tweepersoonskamers (met twee eenpersoonsbedden).

Het team van Bence serveert er elke avond rond 21 uur een warm, lekker avondmaal. ’s Morgens maken we zelf ons ontbijt klaar in het hoofdgebouw. De lunch is meestal  eenvoudig, want elk groepje eet wanneer het past in de excursieplanning. Je kan er op elk moment van de dag zoveel fruit, boterhammen en beleg nemen als je wil. Ook fruitsap, frisdrank, koffie en thee zijn in de prijs begrepen.   

Ter plaatse kiezen we we elke avond de fotohutten van de volgende dag. Een beurtrol zorgt ervoor dat iedereen de beste hutten van het moment kan aandoen. Lokale gidsen brengen ons ernaartoe en halen ons - op het door jou gekozen tijdstip - weer op. 

De internationale vlucht van en naar Boedapest is niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Bij gegarandeerd vertrek stelt Starling je passende vluchten voor (vanuit Charleroi (Brussels South) - omwille van de kostprijs). Je kan er ook voor kiezen om zelf je vluchten te regelen.

 

Fotografie en doelstellingen

Of je nu een beginnende natuurfotograaf bent of een ervaren rot in het vak, genieten wordt dit sowieso. We focussen natuurlijk op vogelfotografie, maar maken ook een goede kans om heel wat zoogdieren (misschien wel vos of ree) te fotograferen. En vergeet de koddige siesels niet!

We raden aan om zoveel mogelijk lenzen mee te nemen. Naast je super-tele is een twee- tot driehonderd een must. Maar ook een standaardlens of zelfs een groothoeklens om de vogels te fotograferen is hier op zijn plaats. Voor de liefhebbers: ook je macrolens niet vergeten! Het insectenleven is er supergevarieerd.

We staan vroeg op en gaan ’s avonds relatief laat aan tafel, zodat we onze tijd op deze unieke plek ten volle benutten om te fotograferen. Dat betekent ook dat er tijdens de reis weinig tijd is om de foto’s te bekijken. Uiteraard staat gids Rudi altijd paraat om je te helpen en te adviseren bij het fotograferen.

 

Klimaat en kledij

Het weer varieert sterk in deze periode van het jaar, met temperaturen tussen 20 en 30 graden en iets frissere nachten. Regen is natuurlijk mogelijk, maar je zit meestal in een hut en blijft dus droog. Je laarzen hoef je dus niet mee te nemen, stevige wandelschoenen volstaan. Wél heel nuttig: een muggenspray!

We raden je aan om tijdens de huttensessies zwarte of donker gekleurde kledij met lange mouwen te dragen, om reflectie tegen te gaan en helemaal ongezien te blijven.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons