Herfst in Finland: één groot, kleurrijk zoogdieren spektakel ... Wie in de herfstperiode naar Scandinavië reist, maakt kans op een ontmoeting met tot de verbeelding sprekende zoogdieren. Eén van Europa’s laatste wildernissen, waar bruine beren, veelvraten en wolven nog een toevlucht hebben. We wachten hen in de taiga op in onze speciaal daarvoor gebouwde schuilhutten en rekenen op mooie passages en spectaculaire ontmoetingen! Durf jij met ons mee te reizen?

 

Topnatuur in Finland: ongerept en uitgestrekt

We kijken tijdens deze fotografiereis vooral uit naar enkele iconische carnivoren: beer, wolf en veelvraat. Intussen spotten we hier ook heel wat andere interessante bewoners en landschappen en genieten we van een gezellig samenzijn in een gemoedelijke sfeer. 

In centraal Finland, vlakbij de grens met Rusland, gaan we op zoek naar de mysterieuze veelvraat en imposante beren. Met wat geluk kunnen we ook een glimp opvangen van een wolf ... Tot enkele jaren geleden had je - waar ook ter wereld - maar heel weinig kans om de combinatie van deze soorten te zien te krijgen, laat staan te fotograferen. Maar met de komst van deze comfortabele schuilhutten is daar sinds enkele jaren verandering in gekomen. 

STARLING zou STARLING niet zijn, mocht de eerste rij in de hutten niet voor ons gereserveerd zijn! Duimen dus maar dat het licht en de dieren meewerken, zoals ze al enkele jaren op rij voor ons meegewerkt hebben …

 

Bruine beren en veelvraten fotograferen vanuit fotohutten

Voor het fotograferen van bruine beren en veelvraten hebben we verschillende fotohutten ter beschikking. We kunnen kiezen uit meerdere achtergronden, telkens in een ander type terrein.

De professionele fotohutten zijn gebouwd voor telkens 2 fotografen en hebben een basiscomfort, zelfs om te slapen. Ze staan vlakbij de plekken waar de beren rondhangen, dus lichte telelenzen volstaan al om beren te fotograferen. Hoe lichtsterker je lens, hoe beter je resultaat. Een lens met opening f2.8 is hiervoor natuurlijk beter dan eentje met f4.0 opening.

We verblijven de ganse nacht in de hut om makkelijk gebruik te kunnen maken van het laatste avond- en het eerste ochtendlicht. In de comfortabele hutten liggen slaapzakken waar je gekleed inkruipt en tijdens donkere nachten een dutje kan doen. Oop een herfstige ochtend ontwaken midden in de taiga is een belevenis op zich!

’s Morgens komt de zon op rond zes uur en hebben we nog goed twee uur om te fotograferen vanuit onze hut. Vervolgens lopen we naar onze lodge (900 à 1200 meter over een goed pad) en schuiven we aan voor een uitgebreid ontbijt. Overdag kunnen we wat slaap inhalen in de wildernislodge, foto’s bewerken en/of een sauna nemen. Zij die minder slaap nodig hebben, kunnen een wandeling maken of een nationaal park in de buurt bezoeken. Een vogelhut met voer staat vlakbij. Het is de uitverkoren plaats van de eekhoorn en soms komt de drieteenspecht of taïgagaai langs!

Om 15 uur zitten we in het restaurant van de lodge samen aan tafel voor een warme lunch/diner waarna we rond 16 uur alweer naar onze voordien gekozen schuilhut trekken. De avond valt rond 19.30 uur, maar het fenomenale avondlicht en 'twilight' duurt nog enkele uurtjes ...

 

De herfst, een uitgekiend moment voor de mooiste kleuren

Tijdens de lange zomerdagen (en heldere nachten) krijgt deze locatie de meeste bezoekers te verwerken. Met STARLING kiezen wij ervoor om het gebied enkele weken later te bezoeken, en daar zijn heel wat redenen voor: 

  • eindelijk die mystieke herfstsfeer op de foto! In september zakt de temperatuur hier ’s nachts vaak onder nul, en is de kans op een sfeervolle nevel het grootst. 
  • herfstkleuren zijn zoveel mooier! Het zomerse groen is vervangen door de cryptische herfstkleuren en maakt je foto warmer.
  • tijdens de herfst is de kans dat je berinnen mét jongen kan fotograferen het grootst.
  • in september arriveren de beren vroeger op de voederplaatsen, is de voedseltijd het grootst (net voor de winterrust) en is de kans om meerdere volwassen beren op één foto te zetten het grootst. 
  • alle beren zijn nu dik en in topconditie, hun vacht is nu het mooist.
  • de kans is groter om in deze periode het noorderlicht te zien (en te fotograferen).
  • het is er rustiger, de meeste fotografen zijn dit jaar al langs geweest en we hebben een vrije keuze om de beste hutten te kiezen.  

 

Een gedroomde reisgids

Voor Rudi Debruyne is een fotografiereis naar Finland een hoogtepunt tijdens het jaar. Hij reisde al verschillende keren naar dit ongerepte gebied en keer op keer kwam hij vol verwondering terug naar huis. Perfecte zoogdierenfoto's en -waarnemingen, bijzondere vogels zoals Taigagaai, Goudvink en Korhoen en bijzonder prachtige landschappen ... Wat wil je nog meer voor deze droomreis?

Boek deze reis

1845 euro
€425.00
Inschrijven voor
01 mei 2019
Begeleider
Rudi Debruyne
Inclusief
Internationale en nationale vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle hutten, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
Frisdranken en alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), aankopen van persoonlijke aard.

Accommodatie en transport

Tijdens deze fotoreis streven we naar optimaal comfort! Wanneer we de nacht in de hutten doorbrengen, kunnen we overdag comfortabel uitrusten. Daarom logeren we overdag in het basiskamp. Deze is van standaard/goede kwaliteit. Het is erg belangrijk om van dit comfort gebruik te maken om voldoende uit te rusten. Want ’s avonds moeten we er weer tegenaan kunnen.

 

Dag wordt nacht en omgekeerd

's Nachts spenderen we het grootste deel van de tijd in de schuilhutten. Deze zijn toegankelijk voor iedereen met een goede basisconditie. Er is een bed en een droog toilet, maar daar houdt het op. Slapen doe je eigenlijk vooral de dag nadien: overdag in het basiskamp, na het ontbijt. Het omwisselen van je dag- en nachtritme is hier absoluut de sleutel tot succes én comfort. Wie graag een nachtje in de hut overslaat: dat kan uiteraard. 

 

Finland: klimaat en kledij in het najaar

Het kan koud zijn ’s nachts! Soms kan het al vriezen tot -5, maar meestal schommelt de nachttemperatuur rond het vriespunt. Tijdens de dag klimt de barometer niet hoger dan 15 °C. Neem dus vooral warme kledij mee. Vergeet je handschoenen niet en vooral ook waterdicht en warm schoeisel.

In de hutten liggen slaapzakken, zo’n slaapzak is ideaal om je warm te houden wanneer je stil zit tijdens je fotografiesessie. Trek dus je schoenen uit en een extra paar wollen sokken aan, kruip tot je middel in je slaapzak en fotografeer comfortabel de beertjes!

Natuurlijk neem je ook regenkledij mee, maar hieraan stellen we niet zo’n hoge eisen. De hutten zijn namelijk perfect wind- en waterdicht. Neem wel een regencover mee voor je lens. In de schuilhutten kijken we door spiegelglas, maar fotograferen we door een kous. Tijdens felle regen kan je lens nat worden.

 

Natuurfotografie

Deze herfstreis naar Finland staat in het teken van natuurfotografie. De schuilhutten waar we de nacht doorbrengen zijn gedroomde locaties om pareltjes op de gevoelige plaat vast te leggen. Daarnaast begeleidt Rudi je bij het maken van prachtige landschapsbeelden, macrofoto’s en foto’s van vogels. Een heel diverse trip met geweldige mogelijkheden op het vlak van natuur- en landschapsfotografie.