Beeld je in dat je wandelt op het metersdikke, glasheldere ijs van het grootste, diepste en zuiverste zoetwatermeer ter wereld. Dit is het Baikalmeer in de winter, met haar eindeloze ijsvlaktes, diepe barsten, kruiend ijs en sprookjesachtige grotten vol ijspegels.

Reis mee naar één van de meest spectaculaire winterplekken ter wereld, diep in het Russische Siberië. Gekruid met een flinke portie Russische cultuur - denk aan de Transsiberische Express, sjamanen, logeren bij locals en onverwoestbare busjes op het ijs - en je krijgt een trip vol onvergetelijke momenten.

 

LAATSTE PLAATS IS EEN SINGLE OPTIE (1-PERSOONSKAMER) VOOR EEN DAME. DIT IS REEDS VERREKEND IN DE PRIJS.

 

Helder als kristal

De facts & figures van het Baikalmeer zijn behoorlijk spectaculair: een lengte van 636 km, een breedte tot wel 80 km en een diepte tot 1642 m (!). Het meer vormt dan ook het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld en bevat 20% van de wereldvoorraad aan zoet water. Het Baikalmeer stond destijds in voor 4/5 van de watervoorziening in de USSR.

Het water is er zo helder, dat je soms tot 40 meter diep kan kijken. Meer dan 5 maanden per jaar is het meer volledig bevroren en op bepaalde plaatsen wordt het ijs tot 2 meter dik. Het is vaak duizelingwekkend om in februari op dit glazen oppervlak te lopen. Doordat je zo diep kan kijken, doet het zelfs wat 'hoogtevrees'-achtig aan!

Deze fantastische plaats is een speeltuin voor landschapsfotografen. We gaan er dan ook volop het kristalheldere ijs afgewisseld met diepe spleten en barsten fotograferen in de beste lichtomstandigheden. Temperaturen kunnen zakken tot -20°C, en dan rekenen we er de gevoelstemperatuur bij wind niet bij! 

 

IJslandschappen en kleurrijk sjamanisme

Het Baikalmeer is zonder twijfel één van de meest spectaculaire ijslandschappen ter wereld om te fotograferen. De combinatie van zeer koude temperaturen en uiterst helder water creëert een eindeloze fotogenieke setting.

Op het foto-menu: kleine piekende eilandjes die lijken vastgevroren te zitten in een veld van ijs met meterlange barsten die fantastische sculpturen vormen, diepe grotten met plafonds vol ijspegels, rotskusten bedekt met een kraag van ijs, velden kruiend ijs, en nog veel meer fraais

We profiteren van de lage zonnestand  en trekken over het meer van west naar oost om op het ijs en op het land verschillende hotspots te bezoeken. We krijgen restanten van het oude Sovjetrijk te zien in kleine dorpjes en bezoeken het heilige centrum van het Siberische sjamanisme: Olkhon eiland.

 

Russische busjes en de Transsiberische Express

We willen ons tijdens deze reis helemaal onderdompelen in de lokale sfeer en kozen daarom hier en daar voor logies bij locals. Daar kunnen we de fameuze banja’s (vergelijk het met onze sauna’s) uitproberen. We eten met hen mee aan tafel en smullen van de lokale visgerechten. De verse vis hebben we voordien samen met hen gevangen, volgens de technieken van het traditionele ijsvissen.

Om deze Russische expeditie nog authentieker te maken, kozen we voor transport op het ijs de typische voertuigen: de UAZ-452 busjes van onverwoestbare Russische makelij. 

Als kers op de taart nemen we op de terugweg een deel van de Transsiberische spoorlijn ... in eerste klasse! Het treintraject loopt van Moskou tot Vladivostok, en is op zich al een fotografisch avontuur. Wij springen aan boord van de route die loopt langs de oevers van het Baïkalmeer met fenomenale vergezichten. Dit móet je hier gewoon doen.

 

Reisbegeleider: liefde voor ijs, het Baikalmeer en fotografie

Yves Adams droomde er als kind al van om ooit op het ijs van het Baikalmeer te lopen. Vorig jaar verkende hij er alle beste fotoplekjes. Hij weet dus perfect waar hij je heen zal brengen en de locaties brengen je in vervoering.

Als professioneel fotograaf kan Yves je tal van tips en trucs meegeven over hoe je deze ijswereld in beeld brengt zodat ook jij prachtige foto's hebt van het magische Baikalmeer. Yves maakt je stap voor stap wegwijs in de verschillende camera-settings, welke filters je moet gebruiken, hoe je je statief optimaal opzet en zelfs hoe je je fotorugzak moet dragen. 

Ben je een ervaren fotograaf, dan zal Yves je rustig laten werken, en je advies geven wanneer hij denkt je te kunnen helpen.

Yves heeft al vele groepreizen op de teller als reisbegeleider en reist al jaren de wereld rond als fotograaf. Fotograferen in koude condities is zowat zijn stokpaardje. En dat zal je ongetwijfeld merken tijdens deze reis!

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Begeleider
Yves Adams
Inclusief
alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, Transsiberische Express, begeleiding van professionele gidsen, verzekering garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets, extra overnachtingen in Moskou indien gewenst, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), aankopen van persoonlijke aard, visum.

Irkoetsk

Lake Baikal

Accommodatie en vervoer

We logeren in uiteenlopende slaapgelegenheden. Van een luxueus hotel in Irkoetsk tot logeren bij de lokale bevolking, samen met hen ijsvissen en daarna verse traditionele visgerechten smullen.

We verplaatsen ons met een binnenvlucht tussen Moskou en Irkoetsk, daarna gaan we de bus op naar het eerste dorpje aan het Baikalmeer. Op en naast het ijs zijn de onverwoestbare Russische UAZ-452-busjes uitstekend geschikt. In die busjes is het lekker warm. Ze blijven steeds dicht bij ons in de buurt, zodat we van tijd tot tijd kunnen opwarmen.

Terug van het Baikalmeer naar Irkoetsk hebben we een ticket in eerste klasse op de Transsiberische Express. Deze rit langs de beroemde spoorlijn, met prachtige wijdse uitzichten, maakt deze reis áf.

Single optie is beperkt beschikbaar, meer bepaald in Irkoetsk en in Khuzhir.

De internationale en nationale vluchten zijn niet inbegrepen in deze reis. Samen met de deelnemers gaan we op zoek naar de meest geschikte vluchten. Vluchten kunnen dan via ons geboekt worden of op eigen initiatief. Eventuele extra overnachtingen en onkosten in Moskou zijn niet inbegrepen in de prijs van de reis.

LAATSTE PLAATS IS EEN SINGLE OPTIE (1-PERSOONSKAMER) VOOR EEN DAME. DIT IS REEDS VERREKEND IN DE PRIJS.

 

Is deze fotografiereis naar het Baikalmeer iets voor jou?

Van beginner tot pro, iedereen is welkom op deze landschapsfotografiereis. Reisbegeider Yves Adams is steeds beschikbaar voor alle uiteenlopende vragen. Hij inspireert je om verschillende technieken uit te proberen en helpt je met het vinden van verrassende standpunten.

Je zal snel snappen waarom het Baikalmeer zo’n grote aantrekkingskracht heeft op fotografen die houden van wijdse en spannende landschappen.

We richten ons op landschapsfotografie, want wildlife is hier moeilijk te spotten. Met wat geluk zien we wel de endemische Baikalrob zonnen op het ijs.

We maken nooit lange wandelingen. Op het ijs kan het glad zijn, maar met crampons onder de schoenen zijn jij en je fotomateriaal veilig. Iedereen kan dus mee op deze fotoreis, je hoeft geen topsporter te zijn!

 

Baikalmeer: klimaat, kledij en materiaal

We zijn veel buiten in open terrein en mogen temperaturen verwachten tussen -10°C en zelfs -25°C. Breng dus zeker dikke warme donsjassen, winterschoenen en dikke handschoenen mee! Een gedetailleerde paklijst met noodzakelijke spullen ontvang je na het boeken. Zo kan je je optimaal voorbereiden op deze bijna-pool-expeditie.

Op de meeste dagen gaan we ’s middags warm lunchen, en de auto’s blijven altijd bij ons, zo kunnen we van tijd tot tijd opwarmen.

Neem vooral groothoeklenzen mee en bereid je voor op een ijzig avontuur.
We werken tijdens het beste licht in de vroege ochtend en late avond. De zon gaat deze periode nooit heel hoog, dus we kunnen de ganse dag fotograferen.

Zodra je geboekt hebt, sturen we je een checklist met fotografiespullen die je best meeneemt, maar belangrijk zijn uiteraard een stevig statief, filters en je landschapslenzen.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons