Reizen naar Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring. Dankzij zijn moeilijke bereikbaarheid is de natuur hier nog zeer ongeschonden en de fauna uniek. Net daardoor oefent Spitsbergen een grote aantrekkingskracht uit. Voor vele ontdekkingsreizigers eindigde hun verhaal letterlijk in deze barre omgeving. Gelukkig gaat het nu gemakkelijker en kan je Spitsbergen bewonderen op een veilige en comfortabele manier.

Mei is de vroegst mogelijke periode op het jaar om door het arctische gebied te geraken met de boot. We maken ook de eerste middernachtzon van het seizoen mee, waarbij de zon niet meer onder gaat. De hele trip baadt in een speciaal laag licht: een droom voor poolfotografen.

 

Winters Spitsbergen: een foto-expeditie onder laag licht

Velen dromen ervan om voet aan wal te zetten op Spitsbergen. Velen zullen maar een enkele keer de kans hebben om naar deze exclusieve bestemming te reizen (als je niet wordt gebeten door die lastige ‘arctic-bug’ en verslaafd geraakt aan het ijs en haar ijsberen…).

Daarom zien we het als onze ultieme verantwoordelijkheid om van deze reis een onvergetelijke ervaring te maken en te voldoen aan alle verwachtingen en meer. Een ding staat vast: als natuurfotograaf bestaat er geen betere manier om Spitsbergen te ontdekken dan met Starling!

Omdat we zo vroeg op het jaar hierheen reizen zullen we sowieso heel wat verrassende momenten meemaken. We gaan uiterst flexibel om met het reisschema.

 

Unieke ervaring aan boord van de MS Origo

We verplaatsen ons met een kleine boot: de MS Origo. Een heel bewuste keuze omdat we de kwetsbare natuur van Spitsbergen discreet willen benaderen en zonder te veel verstoring zo dicht mogelijk komen bij dieren. Niet evident voor grote boten... Bovendien heeft de Origo - en dat hebben we zelf volop mogen ervaren - de perfecte vorm voor het fotograferen vanop het dek.

We vinden we het belangrijk dat jij als fotograaf niet moet drummen voor het beste plekje op het dek als er een ijsbeer verschijnt. Ook het aantal deelnemers houden we daarom beperkt.

 

BEKIJK DE ORIGO IN DETAIL HIER.

 

Ervaren reisgidsen

Fotografisch krijg je de beste begeleiding en ondersteuning van professionele natuurfotograaf Yves Adams. Hij reist bijna elk jaar naar het noorden van Spitsbergen en bouwde een grondige kennis op van zowel de Arctische wereld als de verborgen plekjes in fjorden, gletsjers en eilanden. Yves stelt zelf heel hoge eisen om goeie plekken uit te kiezen met het beste licht. Hij weet waar je moet zoeken en zorgt dat je de nodig bagage hebt om zelf te zoeken en te fotograferen. Zelfs de gevorderde fotograaf zal verbaasd staan.

De kapitein en het expeditieteam zijn het gewoon om met natuurfotografen te varen en weten perfectwat we verwachten. De combinatie van dit sterke team zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes vlot verloopt en dat elke dag zeer productief is. Breng dus zeker voldoende geheugenkaartjes mee!

Boek deze reis

6450 euro
€6450.00
p.p. gedeelde badkamer
€6850.00
p.p. privé toilet en privé douche
nog 4 plaatsen
Begeleider
Yves Adams
Inclusief
overnachtingen aan boord van de Origo, maaltijden, transport ter plaatse, professionele begeleiding, boekingskosten, garantiefonds.
Exclusief
vluchten (kunnen door ons worden georganiseerd), extra overnachtingen en maaltijden, luchthaventaxen, alcoholische dranken, uitgaven van persoonlijk, reisbijstandsverzekering, annulatieverzekering.

Accommodatie en transport

Onze grootste troef is direct ook onze kleinste! Wij varen uit met de MS Origo, een kleine maar zeer sfeervolle ijsverstevigde passagiersboot. Er kunnen slechts 12 fotografen mee omdat een kleine groep een meerwaarde is. De prijzen zijn per persoon!

 

Is deze fotografieries naar Spitsbergen iets voor jou?

Ben je een natuurfotograaf, beginnend of met een lange staat van dienst? Staat Spitsbergen al lang op je verlanglijst? Of ben jij gebeten door het arctische virus dat je steeds terug doet keren naar Spitsbergen? Dan is deze reis in mei echt iets voor jou. Iedereen met een normale basisconditie kan deze reis aan, al moet je ook wel bestand zijn tegen wat kou (zie verder voor klimaat- en kledijtips)

 De excursies aan land zijn gemakkelijk tot matig. We halen het maximum aan natuurbeleving uit deze trip: de speciale pakijssoorten, typische zeevogels en diverse zeezoogdieren. 

 

Spitsbergen in de winter: klimaat en kledij

Op Arctica is het in mei bijtend koud: min 25°C is geen uitzondering. Goede en heel warme waterdichte kledij is noodzakelijk voor het comfort van deze trip. Stevige waterdichte stapschoenen zijn noodzakelijk. We varen zo ver als 80° Noord, tot misschien zelfs 81°, wat al behoorlijk dicht bij de Noordpool is. Muts, handschoenen en een sjaal zijn onontbeerlijk. Neem telkens ook een reserve stuk mee, voor het geval ze nat worden op de zodiac bijvoorbeeld. Ook een (dikke) donsjas is onontbeerlijk. Verder neem je best zoveel mogelijk ‘layers’ mee, te beginnen met thermisch ondergoed, daarboven een warme softshell (fleece trui of iets dergelijks) en daarboven een windstopper en hardshell winterjas. Een niet-isolerend skipak (salopet), om spatwater (zodiac!) tegen te gaan of om op de natte permafrost of sneeuw te sluipen doet wonderen.Inbegrepen in de prijs is een speciaal pak om boven je eigen kwalitatieve winterkleding aan te trekken. Op die manier kunnen we comfortabel fotograferen.

 

Natuurfotografie op Svalbard in mei

We kiezen voor deze ‘kleine’ boot om verschillende redenen. Eerst en vooral willen we ons zo discreet mogelijk in de kwetsbare natuur van Spitsbergen begeven en zonder al teveel verstoring zo dicht mogelijk dieren benaderen.

We zijn natuurbelevers en fotografen en willen ons eigen plekje aan boord. Of toch althans niet elkaars ellebogen voelen porren in je zij. Je kan je de gekte wel voorstellen als een ijsbeer verschijnt en 50 fotografen of meer op dek met lange lenzen en statieven willen drummen voor het beste plekje, ook al is de boot groot genoeg… Niet bij ons dus, met onze kleine groep en ruim dek. Maar ook aan land willen we onze vrijheid. Dat kan met een kleine groep. Zo kunnen we nog voldoende kansen krijgen om dieren te benaderen, wat niet kan met grote groepen.

We reizen met een sfeervol schip, waar alle comfort aanwezig is. De kapitein vaart regelmatig uit met natuurbelevers en weet dus wat we verwachten. Het is uniek om zo vroeg op het jaar naar Spitsbergen te varen en de poollandschappen en dieren in deze gedaante en met dit licht te kunnen fotograferen. Toch behoorlijk kicken!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons