Eén groot zoogdierenspektakel

Finland, zonder enige twijfel het land bij uitstek waar je kans maakt op unieke ontmoetingen met grote carnivoren … als je de juiste plaatsen weet te vinden, natuurlijk! Tijdens deze trip focussen we op het spotten van de veelvraat vanuit nachtelijke schuilhutten in de taiga. Al zien we naast deze grote marterachtige nog heel wat ander moois. Ook de zeldzame zoetwaterzeehond en de talrijke visarenden op en nabij hun nest in de eindeloze archipel van het Saimaa-meer staan op het programma.

 

Topnatuur in ongerept en uitgestrekt Finland

Tijdens deze korte natuurtrip schenken we tegelijk heel wat aandacht aan de gevleugelde bewoners van de uitgestrekte taiga van Karelië, de dunbevolkte provincie in Oost-Finland die grenst aan Rusland. Het voorjaar is dé periode om hoenderachtigen, spechten en uilen te spotten.

De specifieke terreinkennis en het uitgebreid lokale netwerk van gids Jan helpt ons bij onze zoektocht naar fraaie soorten als Auer- en Hazelhoen, Drieteen- en Witrugspecht, Blauwstaart en Kleine Vliegenvanger. Wie weet spotten we wel Dwerg-, Ruigpoot-, en Oeraluil die hier jaarrond verblijven?  En als de muizen het dit jaar goed doen, komen hier ook Sperwer- en Laplanduil tot broeden. Hadden we al gezegd dat we mogelijk ook bevers, elanden en vliegende eekhoorns kunnen zien? Eén ding staat vast: we gaan niet met legen handen naar huis!

 

Veelvraten zien vanop de eerste rij

In Lieksa verdelen we ons twee nachten over comfortabele schuilhutten. Het is hier dat we intens op zoek gaan naar de mysterieuze Veelvraat. Tot enkele jaren geleden had je waar ook ter wereld zeer weinig kans om deze soort te zien te krijgen. Hier in Karelië bevinden we ons op zowat de enige plaats in de wereld waar het bekijken en fotograferen van deze reuzenmarter perfect mogelijk is. En STARLING zou STARLING niet zijn, moest de eerste rij in de hutten niet voor ons gereserveerd zijn. Ook bruine beren en zelfs wolf  verschijnen hier op het toneel. Duimen dus, voor een zo vet mogelijke vis.

 

Luxueus afscheid op het Saimaameer

Afronden doen we in stijl.  Een idyllische verblijfplaats en een machtige boottocht doorheen het Linnansaari Nationaal Park in Zuid-Finland, zorgen voor een onvergetelijk afsluitend wauw-gevoel. Het Saimaa-meer, dat het vierde grootste meer van Europa is, staat bij The Wallstreet Journal immers in de top 5 van mooiste meren ter wereld. We vergezellen een lokale gids die als geen ander kennis heeft van de visrijke gronden in deze idyllische archipel. Precies dat is onze sleutel tot succes om de uiterst zeldzame endemische Saimaazeehond te zien te krijgen samen met vogelsoorten als Visarenden, Parelduikers, Brilduikers, Middelste Zaagbekken, Wilde Zwanen.

 

Sterktes van deze reis

  • een duidelijke ALL IN prijs, met alle transport, maaltijden, vliegtuigtickets en begeleiding inbegrepen.
  • maximum 6 deelnemers! Op deze manier garanderen wij een persoonlijke begeleiding en zorgen we ervoor dat elke deelnemer met dezelfde waarnemingen naar huis gaat. Begeleiding van één van de meest ervaren Finland-gidsen in de Benelux.
  • gebruik van de beste hutten, boottocht en excursie onder begeleiding van lokale gidsen alle inbegrepen!
  • we vliegen naar Joensuu (centraal Finland) en vliegen terug van Helsinki (zuid Finland). Op deze manier worden de reistijden en afstanden op land tot een minimum herleid.
  • Kwalitatieve hotels om jou optimale rust en comfort te bieden. Verzorgde maaltijden om voldoende de batterijen op te laden voor de intensieve excursies. Na de overnachting in de zoogdierenhut is een hotelkamer ter beschikking. Er wordt dus een dubbele overnachting per deelnemer geboekt voor maximale rust en comfort!

 

Zoogdierenspecialist als gids

Jan Kelchtermans begeleidt deze zesdaagse naar Finland. Hij is dé zoogdierenspecialist van STARLING en daarbuiten. Hij kent als geen ander het gedrag van de dieren en leidt ons steevast naar succesvolle waarnemingen. En niet alleen van zoogdieren: ook vogels en prachtige landschappen krijgen ruim aandacht. Jan maakte al meerdere Finland-trips en is de gedroomde gids voor deze natuurreis.

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
18 mrt 2018
Begeleider
Jan Kelchtermans
Inclusief
internationale vliegtuigtickets en taxen, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Vantaa airport Helsinki

Saimaa

Lieksa

Joensuu

Finland: klimaat in het voorjaar

Finland heeft een prachtig en gematigd voorjaar, al zijn koude dagen met vorst niet uitgesloten. Ochtenden en avonden kunnen best nog fris zijn deze periode van het jaar. Bij een laat voorjaar is zelfs sneeuwval niet uitgesloten. Goede, warme kledij voor uiteenlopende weersomstandigheden is dus noodzakelijk. Het overgrote deel van de periode dat we ons in de schuilhutten bevinden, is het continu licht. Echt volledig donker is het hier niet of nauwelijks.

 

Natuurreis Finland: accommodatie en transport

Tijdens deze natuurreis streven we naar optimaal comfort! Wanneer we de nacht in de hutten doorbrengen, kunnen we overdag comfortabel uitrusten. Daarom logeren we overdag in hotels of basiskampen van goede kwaliteit. Een van beide nachten zit je per twee opgesteld in aparte hutjes, de tweede nacht zitten we met z’n allen samen in één grote hut. We verplaatsen ons met een minibus over goede wegen in Finland.

 

 

Finland: wandelen en natuurstudie

We zullen slechts korte wandeltochten maken, gezien we heel wat tijd in de schuilhutten spenderen. Alle excursies zijn makkelijk en toegankelijk voor iedereen met een goede basisconditie.

 

Natuurreis naar Finland, iets voor jou?

Iedereen met interesse in natuur en nieuwsgierigheid naar zoogdieren zal deze natuurreis naar Finland kunnen smaken. Je hoeft geen voorkennis te hebben over natuur. De gids en de meer ervaren deelnemers delen tijdens STARLING-reizen steevast hun weetjes met de groep. Het wordt een bijzondere ervaring om dag en nacht om te wisselen, en zoals altijd zorgt STARLING voor comfort, sfeer en lekker eten.

 

Natuurfotografie tijdens deze reis?

Hoewel dit geen fotografiereis is, zijn er tijdens deze natuurreis heel wat mooie fotografiekansen. Zeker vanuit de schuilhutten kunnen unieke momenten op de gevoelige plaat vastgelegd worden.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons