Costa Rica telt meer vogelsoorten per vierkante kilometer dan om het even welk ander land ter wereld… Op zich zou dit al reden genoeg zijn om er naartoe te reizen, maar er is nog zoveel meer te zien! De natuur is er bewust erg toegankelijk gemaakt met mooie ecolodges en goed aangelegde wandelpaden in natuurgebieden.

Bereid je voor om je tijdens deze natuurreis te laten onderdompelen in een rijke waaier vogelsoorten zoals de resplendent quetzal, endemische black-cheeked ant-tanager en de coppery-headed emerald. 

Maak ook gerust kennis met andere spectaculaire soorten zoals de roodoogmaki-kikker, smaragdbasilisk, kleurrijke pijlgifkikkertjes en tot twee soorten luiaards. Costa Rica biedt ondanks zijn geringe oppervlakte een uitgebreid gamma aan leefgebieden: tropisch regenwoud, tropisch droog bos, nevelwoud, alpiene paramo’s, mangrovewouden…

 

Van de heuvels naar het hooggebergte 

We beginnen onze reis in de spectaculaire Orosi vallei, omgeven door het nationaal park Tapanti. Ons hotel ligt wat op de grens tussen beiden waardoor we snel middenin de natuur zijn. Enkele soorten waar we mee kennismaken zijn o.a. Montezuma oropendola, sunbittern, red-headed barbet, blue-throated toucanet, collared trogon en de endemische spangle-cheeked tanager

Hierna is het de beurt aan het echte hooggebergte en bezoeken we een heel ander habitat: oud eikenbos waarvan de takken volop beladen zijn met epifyten en mossen. Het is hier dat de - volgens velen althans - prachtigste vogel van Zuid-Amerika voorkomt: resplendant quetzal. Het is het mannetje dat indruk maakt, met z'n maar liefst 1 meter lange, iriserend groene staart.

Maar dat is lang niet de enige soort waar we hier naar uitkijken. Tal van unieke soorten, haast alleen voorkomend in Panama en Costa-Rica, zijn hier makkelijk te spotten. We zoeken onder meer naar collared redstart, long-tailed en black-and-yellow silky-flycatcher en yellow-thighed finch. Daarnaast zijn er een vijftal kolibriesoorten die naar de suikerfeeders komen en tot op een meter afstand kunnen benaderd worden. Denk maar aan de spectaculaire en zeldzame fiery-throated hummingbird.  Uiteindelijk belanden we zo in een leefgebied met de naam paramo: een unieke vegatie van dwergbamboe, mossen en lage struiken. Dit is het hoogste punt van de reis... wat een uitzicht! 

 

De afdaling begint…

Vervolgens bereiken we het overgangsbos tussen het tropisch droog bos van het noordwesten en het tropisch regenwoud van het zuidwesten. Invloeden van beide ecosystemen creëren een erg interessante en diverse soortenmix. Het is hier dat we op zoek gaan naar enkele bijzondere vogelsoorten zoals de endemische baird’s trogon, orange-collared manakin en golden-naped woodpecker. Wie weet zien we zelfs red-capped en blue-crowned manakin.

Wie vogels kijkt, gaat op zoek naar water! Een privé-bootexcursie op de Tarcoles rivier mag dus zeker niet ontbreken. We bewonderen een onwaarschijnlijk aantal prachtige watervogels en komen ogen tekort. Verwacht je onder andere aan een 10-tal reigersoorten, brown pelican, magnificent frigatbird, white ibis, en tot 5 soorten ijsvogels! Ook de scarlet macaws zijn nooit veraf. In de namiddag gaan we samen met een lokale vogelkijker in Orotina op zoek naar uilen. Op drie uur kunnen we hier tot vier soorten uilen waarnemen én fotograferen. Een greep uit het aanbod hier zijn spectacled owl, black-and-white owl, ferruginous pygmee owl en pacific screech owl.

Naarmate we verder noordwestwaarts trekken, begint het landschap steeds droger te worden. Onze eindbestemming is een afgelegen eenvoudige lodge omgeven door uitgestrekte weilanden en stukjes tropisch droog bos en met mooi uitzicht op de Golf van Nicoya. Uiteindelijk bereiken we Hacienda Solimar, een gigantisch gebied bestaande uit moeras en tropisch droog bos. We verkennen dit gebied samen met een lokale gids. We treffen er grote concentraties watervogels, met duizenden black-bellied whistling ducks, jabiru storks en de schuwe long-tailed manakin als voornaamste.

 

... tot in de Caraïbische laaglanden

Van het ene moment op het andere komen we ineens in een hele andere wereld terecht: de Caraïbische laaglanden met hun kenmerkende, vochtige regenwoudvegetatie. Onderweg ontmoeten we bijzondere vogels zoals de great currasow, 3 soorten toekans, orange-bellied trogon en crimson-collared tanager. We maken een unieke natuurwandeling die gedeeltelijk door de boomtoppen gaat via enorme loopbruggen. We kunnen hierdoor de fauna en flora van het regenwoud van nog dichter bestuderen, want de bomen zijn hier bijzonder hoog. We zijn hier in het gezelschap van onder meer rufous-tailed jacamar, spotted antbird en met wat geluk zelfs de fraaie ornate hawk-eagle

En zo belanden we bij het gerenommeerde La Selva biologisch station. Het ongerepte regenwoud rondom dit station herbergt een onwaarschijnlijke rijkdom aan kleurrijke vogels waarvan enkele heel bijzondere zoals de met uitsterven bedreigde great green macaw, great tinamou, white-collared manakin,… 

Voor we terugkeren naar de dichtbevolkte Centrale Vallei maken we nog een bezoek aan Cope, een gepassioneerde natuurliefhebber en een erg getalenteerde tekenaar. Cope neemt ons mee op een excursie boordevol verrassingen. Zo kent hij vaak de locatie van nachtvogels zoals great potoo, crested owl en spectacled owl en is hij op de hoogte van actieve nesten van bijzondere soorten.

Laatste stop: San José met een bezoek aan de Danta-kolibrietuin, waar regelmatig black-crested coquette en snowcap worden geobserveerd, twee van de kleinste, maar ook meest unieke kolibries van Costa Rica. 

 

Ervaren reisbegeleider

Als 14-jarige kwam reisgids Pieter Westra voor het eerst in Costa Rica. Hij werd meteen verliefd op het land en op de erg diverse en kleurrijke avifauna. Na een studie biologie in België en omzwervingen in Zuid- en Midden-Amerika besloot Pieter zich in 2000 in Costa Rica te vestigen.

Daar richtte hij in 2004 Aratinga Tours op, een reisbureau gespecialiseerd in vogel- en natuurreizen in Costa Rica. Pieter heeft ondertussen al een 100-tal groepen begeleid in Costa Rica. Daardoor is hij een zeer ervaren reisleider en erg vertrouwd met de Costa Ricaanse avifauna en andere aspecten van de biodiverse fauna en flora van Costa Rica.

Na al die jaren begeleidt Pieter nog steeds met even veel passie en geduld groepen door het prachtige Costa Rica. Hij zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt en in de watten gelegd wordt. Daarnaast is Pieter volledig ingeburgerd in het leven hier en getrouwd met een Costa Ricaanse vrouw. Hierdoor heeft hij ook heel wat feeling met de cultuur en het dagelijkse leven van Costa Rica. 

Boek deze reis

3620 euro
nog 4 plaatsen
€650.00
Inschrijven voor
15 dec 2018
Begeleider
Pieter Westra
Inclusief
Alle transport ter plaatse, alle hotels en lodges, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
Internationale vliegtuigtickets, luchthaven taxen, alcoholische dranken en frisdranken, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Celeste Mountain Lodge

Guanacaste

Jaco

Esquinas Rainforest Lodge

Savegre Hotel Natural Reserve & Spa

Hotel Rio Perlas

Selva Verde Lodge

Accommodatie en transport

Alle overnachtingen zijn van standaard tot goede kwaliteit. We kozen voor logement waar natuurbeleving centraal staat. Meestal slapen we in gespecialiseerde wildlife-lodges, specifiek geselecteerd om zoveel mogelijk van de lokale (avi)fauna en flora mee te pikken. De kamers van deze kleinschalige hotels hebben een privébadkamer. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Voor de verplaatsingen maken we gebruik van een ruime minibus. De wegen zijn er matig tot goed.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Wij kunnen vluchten organiseren voor de deelnemers indien gewenst. Voor het boeken van onze vluchten werken wij samen met een gerenomeerde booker die altijd op zoek gaat naar de best mogelijke vluchten. In samenspraak met de deelnemer(s) kunnen we verschillende voorstellen opmaken om zo tot het best mogelijke vluchtschema te komen.

 

Is deze natuurreis naar Costa Rica iets voor jou?

De excursies zijn over het algemeen gemakkelijk. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het gebeuren dat een tocht matig lastig is. Een gewone basisconditie volstaat voor deze reis.

Costa Rica is een land van diversiteit, de natuurbeleving is er absoluut top en puur! Een reisje voor de fijnproevers met een passie voor vogels.

 

Klimaat in Costa Rica

Je kan je verwachten aan een tropisch klimaat: dit wil zeggen dat het warm (25 tot 30 °C) en vochtig is in de laaglanden en wat frisser in de hooglanden (15 tot 20 °C). De reis vindt plaats in het droog seizoen, al is dat geen garantie voor droog weer. Vooral in de erg vochtige Caraïbische laaglanden is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke regen.

 

Fotografie en natuurbeleving in Costa Rica

Tijdens deze natuurreis naar Costa Rica kan je heel makkelijk aan algemene natuurfotografie doen! Ben jij fotograaf maar je partner minder of omgekeerd, dan is dit de perfecte mix. Individuele fotograaf, beginner of gevorderde? Geen probleem. Pieter helpt je trouwens graag met het fotograferen. Liever enkel natuurbeleving? Ook hier is Pieter jouw gedroomde gids.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons