Onder de Gambiaanse zon kun je tot 590 vogelsoorten spotten. De avifauna is er een allegaartje van Europese migranten en typische Afrikaanse soorten, van enorme zwarte kroonkraanvogels tot kleine ornaathoningzuigers. Omdat we ze niet allemaal kunnen zien tijdens onze vogelreis, richten we onze pijlen op een kleine 300 soorten. Meer dan de helft al in de omgeving van de kust, de rest tijdens een meerdaagse trip landinwaarts. Reken alvast op enkele West-Afrikaanse endemen en een stevige dosis zon! De hele reis verblijven we in degelijke 'Gambian owned and operated' hotels. Proef van de authentieke polé polé mentaliteit en snuif de Gambiaanse sfeer op!

 

Droge kustbossen en modderige mangroves aan de kust

Na aankomst in Banjul zoeken we ons hotel op. Vanuit deze uitvalsbasis aan de kust doen we de eerste indrukken op. Op het einde van het droogseizoen zijn vele toeristen naar huis zodat wij er in alle rust op zoek kunnen naar typische biotopen. Opwarmen doen we in Kotu. In deze bizarre setting van golfterreinen, rijstvelden en zelfs bezinkingsputten werden vreemd genoeg al meer dan 300 soorten vogels waargenomen. De plaatselijke specialiteit is greater painted snipe.

De volgende dagen brengen we door in een meer natuurlijke omgeving, al zijn aan de kust nederzettingen nooit veraf. Alle natuurgebieden die we hier bezoeken, zijn relicten van ooit uitgestrekte wouden. Als westerlingen kennen we dat verhaal maar al te goed. Droge bossen zoals Abuko worden gekenmerkt door enkele hoge overstaande bomen waarin turaco’s te vinden zijn. Daartussen vinden we een heel dicht struikgewas waarin snowy-crowned Robin-Chat rondscharrelt.

 

Warm binnenland

De 175 km die we op een dag afleggen richting binnenland delen we op in makkelijk verteerbare stukjes. We houden verschillende keren halt, telkens in een bosgebied naast de Gambia-rivier dat gekenmerkt wordt door een eigen soortengamma.

Vanuit de kampen waar we in het binnenland verblijven, kunnen we vrij snel het water op met kleine bootjes. In het doolhof van kreken en geulen gaan we dan tussen de mangrovewortels op zoek naar een bizarre vogel die we enkel hier kunnen zien: de african finfoot of watertrapper. We maken ook kans op otter en kijken uit naar bavianen, nijlpaarden, nijlkrokodillen en nijlvaranen. Deze relicten doen vermoeden dat er ooit meer groot wild in Gambia te vinden was. Topsoort hier is natuurlijk de krokodilwachter! De ochtenden gebruiken we om de droogte op te zoeken en soorten te spotten die dat ook doen. Denk daarbij maar aan de Northern carmine bee-eater.

 

Afsluiten aan de kust

Na enkele dagen binnenland doet het goed om terug aan de kust te vertoeven. We bezoeken onder meer een vismarkt in Tanji waar we meer dan alleen een beetje cultuur opsnuiven. De vis die niet op de markt maar op het strand of in het water terechtkomt, krijgt dankzij de vele meeuwen en sternen gelukkig niet veel kans om te ontbinden. Dat is meteen ook de reden van ons bezoek. Zeevogels kregen nog niet veel aandacht, maar kelp gull is hier zeker een mogelijkheid. Daarnaast zijn er ook de cultuurlandschappen en open bossen die we uitkammen op zoek naar de bronze courser.

 

Ervaring reisgids

Jan Wellekens is een reisleider met een bom ervaring. Hij neemt al verschillende jaren de reizen van Vogelwerkgroep Oost-Brabant voor zijn rekening en was één van de vaste waarden bij Tierra natuurreizen. Jan reisde naar alle uithoeken van Europa en de wereld op zoek naar vogels en tot de verbeelding sprekende fauna en flora. Gambia is een van zijn favoriete bestemmingen. Hij keert er graag terug, en deelt al zijn kennis maar wat graag met zijn reizigers. Ter plaatse wordt Jan bijgestaand door een lokale gids, die uitstekend de lokaties, vogelplaatsen, vogelgeluiden kent. En daar wil jij toch ook bij zijn?

Boek deze reis

2150 euro
€175.00
Inschrijven voor
30 nov 2018
Begeleider
Jan Wellekens
Inclusief
alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, mineraalwater, alle transport, alle excursies, alle inkom voor parken, bijdrage aan het garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets, frisdranken, alcoholische dranken, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Footsteps Eco Lodge, The Gambia

Illiassa

Accommodatie en transport

Accomodatie is standaard maar goed. In de buurt van Banjul verblijven we in het comfortabele Lemon Creek Hotel. In het binnenland is accommodatie basis, maar verzorgd. Enkele voorbeelden zijn de Morgan Kunda Lodges, Tendaba Safari Camp, AbCas Creek Lodge en voor onze laatste nachten in Footsteps Eco Lodge. De meeste hotels worden uitgebaat door Gambianen. De typische polé-polé mentaliteit is een absolute meerwaarde en bewuste keuze! Alle voorzieningen zijn aanwezig. Eenpersoonskamers zijn beperkt beschikbaar.

We verplaatsen ons per minibus met airco tijdens de rondreis. De wegen zijn goed in de buurt van de kust, de ritten naar het binnenland toe zijn een tikkeltje avontuurlijker. Zoals het hoort in Afrika.

De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek doen we een voorstel. De data van de reis zijn afgestemd op vluchten zonder overstap vanaf Brussel. Hou rekening met een kostprijs van minimum 550 euro vanaf Zaventem. Vliegtuigtickets kunnen ook geregeld worden vanuit Schiphol of een andere luchthaven. Contacteer ons gerust voor meer info.

 

Doelstellingen

Een leuke natuurreis in een relaxte sfeer. Gambia is een goede opstap om West-Afrika te leren kennen. De reservaten zijn van het formaat dat we in België gewend zijn waardoor we niet verdwalen en het overzicht niet verliezen. De megafauna is er jammer genoeg bijna volledig verdwenen door habitatversnippering en jacht, maar apen en vogels zien we des te meer. Tijdens de reis hoppen we van reservaat naar reservaat met onze minibus. We doen dus telkens kleine uitstapjes en zien zo heel wat specialiteiten van West-Afrika.

 

Fotografie

Een fototoestel meenemen is geen must maar wel een aanrader want de vogels die we te zien krijgen zijn stuk voor stuk pareltjes. Grote telelenzen en digiscoping zijn niet alijd even handig te gebruiken in de zinderende lucht en de harde evenaarszon maakt fotograferen er niet eenvoudiger op. De vroege vogels zijn dus in het voordeel.. Gelukkig krijgen we heel wat van dichtbij te zien. Allerhande kleine fauna van vlinders tot slijkspringers laten zich gewillig benaderen.

 

Klimaat en Kledij

Gambia is een kleine groene reep land omring door de Senegalese woestijn. Wij gaan erheen in het droogseizoen. De zon brandt dan en aan de kust staat er meestal een strakke bries. De avonden en ochtenden kunnen koel zijn maar zelfs een gesluierde zon warmt het land snel op. Een lange broek en lange mouwen houden je warm maar zijn overdag nauwelijks te verdragen. Lichte kledij, eventueel met lange mouwen beschermt je tegen de hoge temperaturen en de zon.

Muggen verdienen ook aandacht omdat in Gambia malaria voorkomt. Onder het motto, voorkomen is beter dan genezen; ‘s avonds de huid bedekken en muggenspray gebruiken en niet enkel rekenen op de andere voorzorgsmaatregelen die we treffen.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons