In Exmoor National Park waan je je meermaals per dag in een idyllisch sprookje. Uitgestrekte heide, glooiende graslanden, eeuwenoude bomenlanen, een grillige kustlijn, vredig grazende schapen met massieve heuvellandschappen op de achtergrond, de wilde Exmoor pony’s, … Exmoor National Park is een nog weinig bekend en dus ongerept stuk topnatuur in Zuidwest-Engeland. Je kan er met ons naartoe voor een week heerlijk genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft. 

 

 

Overweldigende kleurenpracht

Niet toevallig kiezen we voor een reisperiode waarin de purperen heide volop in bloei staat. De kleurenpracht in Exmoor is ’s zomers ronduit overweldigend. Dit natuurgebied, dat deels in Somerset en deels in Devon ligt, heeft één van de wildste en meest ongerepte kustlijnen van Engeland. Je vindt er de hoogste kliffen van het Britse vasteland, met als recordhouder de Great Hangman van 244 meter hoog. 

 

Alleen op de wereld

Langs de kuststrook kan je 55 kilometer lang genieten van prachtige vergezichten op purperen heuvels, kustpanorama’s, de langst beboste kustlijn van Groot-Brittannië en prachtige rotsformaties zoals de Valley of Rocks. Wie de afdaling langs steile kliffen trotseert, wordt beloond met een ruig keienstrand waar je je in het gedruis van de beukende golven even alleen op de wereld waant.

 

Idyllische beekjes met tegendraadse zalm

Meer landinwaarts ligt een plateau met glooiende heidevelden dat nauwelijks bebouwd en bewoond is. Dit plateau wordt doorsneden door steile en dichtbeboste valleien waar je heerlijk kan wandelen langs snelstromende beekjes en watervalletjes. Na jaren in zee geleefd te hebben, zwemt de zalm ook nog altijd - tegen de stroom in - terug naar zijn geboorteplek in de rivier de Exe en de Barle.

In het oosten van Exmoor kan je zowel vanop het strand als vanaf de heide- en landbouwvelden Dunkery Beacon bewonderen, het hoogste punt van het nationaal park dat met zijn paarse heidegloed 519 meter boven zeeniveau uitsteekt. Ook het 360° panoramazicht bovenaan de top is een bezoek meer dan waard.

 

Wilde oerpony’s en edelherten

Overal in het gebied leven er Exmoor pony’s. Net zoals het przewalskipaard behoort de Exmoor pony tot de laatste rassen van wilde oerpony’s. Deze sterke pony’s leven in halfwilde kuddes en lopen vrij in de natuur rond. Tijdens onze wandelingen ontmoeten we ze gegarandeerd. Naar schatting leven er zo’n 3.000 edelherten in het park. Voor de bronst zijn we te vroeg, maar met wat geluk kruisen er toch enkele exemplaren ons pad.

 

De hoogste boom, de helderste sterren 

In Exmoor groeien planten die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder twee soorten meelbessen. Beuken groeien er op grotere hoogte dan elders in Groot-Brittannië en ook de hoogste boom van Engeland - een Douglasspar - staat in Exmoor. Ook aan zogenaamde ‘ancient trees’ is het park rijk.  Exmoor National Park ontving in 2011 - als eerste in Europa en als tweede in de wereld - de onderscheiding ‘International Dark Sky Reserve’, vanwege zijn uitzonderlijk heldere sterrenhemel.

 

Getuigen van een rijk verleden

In Exmoor vind je ook de sporen van 8.000 jaar ontwikkeling terug, zoals grafheuvels op bergkammen, unieke prehistorische stenenformaties, Romeinse forten op kliftoppen, goed bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes en een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de Victoriaanse tijd. Tijdens onze reis zullen we zeker ook een bezoek brengen aan een authentiek theehuis.

 

Reisgidsen op maat van Landschap vzw

Voor deze unieke natuurbelevingsreis in samenwerking met Landschap vzw, kunnen we ons beroepen op het gezellige koppel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne. Als vaste vrijwilligers van Landschap vzw kennen zij heel goed de filosofie van de vereniging. Zij gingen Exmoor meerdere keren uitgebreid verkennen om deze reis goed voor te bereiden. Met de geslaagde reis in de zomer van 2018 is de ervaring van de gidsen nog verder gegroeid. De editie 2019 kan dus alleen maar even succesvol worden! Reis mee, wandel in de paarse heide en geniet samen met hen van de unieke landschappen.

Boek deze reis

1825 euro
€1825.00
standaard tweepersoonskamer
€2030.00
single optie kleine kamer
€2140.00
single optie grote kamer
Inschrijven voor
01 mei 2019
Inclusief
Alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken (Stonehenge), overzet Dover heen en terug, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
Frisdranken en alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Dulverton

Lynton

Dunkery Beacon

Prom Dover

Accommodatie en vervoer

We overnachten in één van de mooiste B&B’s van Exmoor. We hebben de accommodatie helemaal voor onszelf! Gebouwd in de 19de eeuw straalt het prachtige Georgiaanse gebouw veel karakter en charme uit. Emma en Michael, onze gastvrouw en -heer, verwennen ons dagelijks met een ‘English breakfast’ of ‘continentaal ontbijt’. De kamers zijn verzorgd, voor twee personen en beschikken over een eigen badkamer.

Eenpersoonskamers met eigen badkamer zijn beperkt beschikbaar.

We verplaatsen ons in comfortabele minibussen en voornamelijk te voet: wandelen geblazen! De opstapplaats voor de groep is voorzien op de as Gent - Brugge - Duinkerken maar kan worden gewijzigd in functie van de inschrijvingen. Vraag meer informatie via mail (contact@starlingreizen.be).

 

Wandelen, natuurbeleving en fotografie: voor elk wat wils!

De focus van deze reis ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken afwisselende (halve) dagtochten over de uitgestrekte moors en langs de grillige kust. Gezien de schoonheid van het gebied zal het geen verrassing zijn dat niet minder dan vier langeafstandswandelingen Exmoor National Park doorkruisen. Het ‘South West Coast Path’ - het langste wandelpad van Groot-Brittannië - is hiervan wellicht het bekendste en start in Exmoor. Vanzelfsprekend zullen we de mooiste stukjes van deze wandelroutes verkennen tijdens onze reis.

Onderschat de hoogteverschillen niet: de ‘gently rolling hills’ zijn immers stevige kuitenbijters! Zelfs bij korte wandelingen overbruggen we meestal hoogteverschillen van minstens 100 à 200 meter. De beloning is weliswaar navenant: achter elke inspanning ontvouwt zich telkens opnieuw een indrukwekkend landschap om bij weg te dromen.

Uiteraard passen we ons aan aan de interesse van elke deelnemer. We hebben de keuze uit zeer diverse wandelingen en activiteiten. Sowieso zullen we veel samen op pad zijn, maar met wat overleg is het ook mogelijk om samen met één van de reisbegeleiders een fotografie-activiteit in te bouwen om de ‘purperen gloed’ of een desolaat strandje in beeld te brengen. Om maar een voorbeeld te noemen, want zowel qua macro- als landschapsfotografie zijn de mogelijkheden eindeloos. 

 

Klimaat: augustus in Engeland

In augustus kent Engeland zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op een warme zomerdag, maar evengoed op frisse, winderige en natte weersomstandigheden. Stevige wandelschoenen, kledij opgebouwd uit verschillende lagen en een water- en winddichte jas en regenbroek kunnen wonderen doen!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons