Extremadura. Eén van de dunbevolkste streken in Spanje. Er heerst tijdens de zomermaanden dan ook een allesverschroeiende hitte. Extremadura betekent letterlijk ‘extreem hard’ en is absoluut te mijden … tot je de natuurhistorische waarde van de streek onder de loep neemt. Dan kijk je met andere ogen naar dit gebied en ontdek je heuse wereldklasse. De streek ademt pure geschiedenis. Op het dorpsplein van het gezellige Trujillo, middenin de steppes van Cáceres, staat bijvoorbeeld het bronzen ruiterstandbeeld van Francisco Pizarro. Hij was één van de beruchte Spaanse conquistadores die in het begin van de 16de eeuw lelijk huishielden in Midden- en Zuid-Amerika.

 

Beschermd gebied met gierenrots

Waar de rivieren de Taag en de Tiétar samenvloeien, ligt Nationaal Park Monfragüe. In dit beschermd gebied van maar liefst 18.000 hectare, vinden we het idyllische uitkijkpunt Peña Falcón. Belgen en Nederlanders kennen deze plaats als de ‘gierenrots’. Diepe kloven en enorme kliffen zorgen er voor een spectaculair samenspel. Het grillige reliëf en de rivieren hebben ervoor gezorgd dat de mediterrane bossen en struwelen goed behouden zijn, wat zorgt voor een enorme natuurmeerwaarde in de hele streek.

Hier hangen altijd wel Vale gieren en Monniksgieren rond, en soms een Aasgier. Zwarte ooievaars en zelfs Spaanse keizerarend bouwen er hun nest. Als we de kleinere soorten bekijken, zijn het vooral Blauwe rotslijsters, Alpenkraaien en Kaffer- en Alpengierzwaluwen die in het oog springen. Onder de ‘zangertjes’ vinden we er in de maquis en boomweides heel wat typische zuiderse grasmussen: Provençaalse grasmus, Baardgrasmus en Kleine zwartkop. En met wat geluk ook Westelijke orpheusgrasmus en Brilgrasmus. Vogelsoorten die we kennen van bij ons zijn Goudvink, Appelvink, Kleine bonte specht en Zwarte roodstaart.

 

Welkom in de uitgestrekte dehesa

Monfragüe is één van de vijf gebieden waar recent Iberische lynxen heringevoerd werden. Omdat zo’n lynx voor 90% konijnen eet, moest het konijnenaantal in het gebied naar omhoog en daarvoor paste men hier het landschap aan: gebiedsvreemde eucalyptusbomen moeten weer plaats maken voor authentieke begroeiing zoals zonneroosje. De kans dat we de uiterst zeldzame kattensoort spotten, is –met wereldwijd nog 412 exemplaren– heel klein, maar zeg nooit nooit! Eén van de lijfspreuken bij STARLING is immers: verwacht altijd het onverwachte.

Heel wat algemener zijn Edelherten, Vossen en Everzwijnen die hier in het uitgestrekte gebied van kurk- en steeneiken –een landschap dat dehesa genoemd wordt– rondstruinen. Ook de kans dat we hier een Otter of misschien zelfs een Genetkat waarnemen is bestaande.

 

Terrasjes in een roofvogelparadijs

Het dorp Trujillo kan niet alleen bogen op een rijk historisch verleden, er is ook een link met de enorme biodiversiteit in de omliggende streek. Bij het Plaza de Torros broedt immers een grote kolonie Kleine torenvalken. We maken dankbaar gebruik van een nabijgelegen terras om met onze verrekijkers in de hand (en een verfrissend drankje in de andere) te genieten van deze zuiderse roofvogelsoort die op hun typerende luidruchtige manier af- en aanvliegen met insecten ter bevrediging van hun hongerige nageslacht.

En de kleine torenvalken vormen lang niet de enige ornithologische parel in het gebied. Menig vogelaar zakt naar deze streek af om er zich te vergapen aan het imposante lijstje van roofvogels die de streek huisvest. Kleppers als Spaanse keizerarend, Havikarend, Monniksgier en Grijze wouw zien we quasi gegarandeerd. Ook Vale gier, Aasgier, Steenarend, Dwergarend, Slangenarend, Rode wouw, Zwarte wouw en Slechtvalk behoren tot het arsenaal. Voor het spotten van nachtroofvogels bezoeken we specifieke plaatsen waar we kans hebben op een waarneming van Dwergooruil en Oehoe.

 

Vogelsoorten van de open vlakte

In een mum van tijd bereik je vanuit Trujillo de grasvlakten en steppes van Malpartida de Plasencia en Bélen. De vogelsoorten die van deze vlakten hun thuis maakten, zijn talrijk en divers: Witbuik- en Zwartbuikzandhoen, Grote en Kleine trap, Kortteenleeuwerik en Kalanderleeuwerik, Westelijke blonde tapuit, Rode patrijzen, Steenuiltjes en Grauwe kiekendieven. De rotsige stukken zijn dan weer goed voor Thekla leeuwerik, Zwarte tapuit, Blauwe rotslijster en, wie weet, zelfs een Havikarend.

Een zonsopkomst of -ondergang in deze weidse landschappen vol veldbloemen is zo fenomenaal, dat er nauwelijks woorden voor zijn. De schoonheid, geuren, kleuren en vooral geluiden zijn hier magistraal en onvergetelijk. 

 

Ervaren natuurreisgids

Reisleider van dienst is Guido Rappé voor deze vogelreis naar Spanje. Guido heeft een hart voor vogels en kijkt ook naar het bredere plaatje. Zijn kennis van de streek is erg actueel. Dit wordt een reis met steevast veel waarnemingen, een vleugje humor, goed eten en een Spaanser dan Spaans decor!

Boek deze reis

1675 euro
€250.00
Inschrijven voor
01 mrt 2019
Begeleider
Guido Rappé
Inclusief
Alle vliegtuigtickets en taxen, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
Alcoholische dranken en frisdranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Extremadura : accommodatie en transport

We slapen tijdens deze natuurreis naar Extremadura in een lokaal hotel van standaard kwaliteit met een eigen pittoreske karakter. Het hotel is gelegen in Trujillo. We verplaatsen ons met een comfortabele minibus over matig tot goede wegen, afhankelijk van de locatie.

 

Wandelen en natuurstudie in Extremadura

Onze wandelingen zijn makkelijk tot matig lastig (afhankelijk van de conditie). Met een normale lichaamsconditie is deze reis perfect haalbaar en eenvoudig. Deze natuurreis is toegankelijk voor reizigers die een gezonde interesse hebben voor natuur en in het bijzonder vogels. Ervaring of leeftijd hebben geen belang.

 

Extremadura: klimaat in het voorjaar

In het voorjaar (onze reis vindt begin mei plaats) is het in Extremadura over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. Er kan natuurlijk altijd een bewolkte en regenachtige dag voorkomen in het Noorden of zelfs koude temperaturen met sneeuw op grotere hoogtes. STARLING raadt dus goede kledij voor uiteenlopende omstandigheden aan.

 

Natuurfotografie in Extremadura

Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor natuurfotografie en landschapsfotografie. Zowel voor vogels als zoogdieren, vlinders, libellen, flora en landschappen. Let op: dit is geen fotografiereis waar alles in het teken staat van fotograferen.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons