Wie droomt er niet van om eens een Iberische lynx in het wild te zien?! Een van de zeldzaamste katten ter wereld komt enkel nog voor in enkele kleine populaties. De streek rond Andujar is een van de beste sites om ze te zien te krijgen. Vroeg op het jaar lopen de katten het meeste rond. Daarom kiezen we voor de special bewust voor deze periode. Het decor van glooiende heuvels met de daarop ontluikende lente, baltsende Spaanse keizerarenden, een soundtrack van Kleine Zwartkop en kans op Otter nemen we er graag bij!

 

Perfecte timing voor krolse katten

Het vroege voorjaar is de ideale periode om op zoek te gaan naar deze tot de verbeeling sprekende katten. In januari zitten de Pardellynxen namelijk vollop in voorplantingsseizoen. De mannetjes zijn dan heel actief in het verdedigen van hun territorium, en verplaatsen zich veelvuldig om hun gebied te markeren. We maken zelfs kans om ze te horen roepen, kippenvel! Daarenboven staan de kruiden nog laag, waardoor ze gemakkelijker te spotten zijn.

Hoewel het in België nog putje winter is, zullen de eerste tekenen van het voorjaar al zichtbaar zijn in dit deel van Spanje. Behalve de hitsige Iberische lynxen zijn ook soorten als Spaanse keizerarend en Kleine zwartkop vollop actief. Reken daarbij op de eerste voorjaarsbloeiers, het gezoem van bijen en een aangename lentezon in een prachtig landschap. De perfecte break om een gure winter te overleven.

De Iberische Lynx is uiteraard ons hoofddoel deze reis en hiervoor zullen we op verschillende plaatsen ons geluk beproeven. In de omgevingen gaan we ook op zoek naar Otters, speuren voor Moeflons en Iberische steenbokken, vergapen ons aan Rotszwaluwen en we maken kans op enkele overwinterende vleermuizen, zoals de Schreiber's en Vale vleermuis.

 

Ervaring reisgids

Jan Wellekens is een reisleider met een bom ervaring. Hij neemt al verschillende jaren de reizen van Vogelwerkgroep Oost-Brabant voor zijn rekening en was één van de vaste waarden bij Tierra natuurreizen. Jan reisde naar alle uithoeken van Europa en de wereld op zoek naar vogels en tot de verbeelding sprekende fauna en flora. Op zijn vorig bezoek aan Anduchar zag hij maar liefst 7 verschillende Iberische lynxen. Hij keert er graag terug, en deelt al zijn kennis maar wat graag met zijn reizigers. En daar wil jij toch ook bij zijn?

Boek deze reis

1175 euro
€150.00
Inschrijven voor
15 nov 2018
Begeleider
Jan Wellekens
Inclusief
Vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies en een bijdrage voor het garantiefonds.
Exclusief
Alcoholische dranken, reisbijstandsverzekering, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Accommodatie en transport

Alle overnachtingen zijn van een goede kwaliteit. We slapen in een lokaal pension, met een pittoresk karakter. Verplaatsingen gebeuren met een minibus en de wegen zijn goed.

Vliegtuigtickets heen en terug naar Madrid zijn inbegrepen, waarbij je kan kiezen om te vliegen vanaf Schiphol of Zaventem.

Wie wenst kan optioneel een hut voor Lynx boeken tijdens deze reis. Let op: data kunnen beperkt beschikbaar zijn. Het is belangrijk tijdig te reserveren.

 

Wandelen, natuurstudie en fotografie

De wandelingen tijdens deze reis zijn makkelijk, en overwegend over vlakke en goede paden. Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede basisconditie en gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk. Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie.

LET OP: wachten op Lynx is een geduldige bezigheid. Zowel 's ochtends als 's avonds wachten we verschillende uren op rij op dezelfde plaats. Wees dus voorbereid op deze uitkijksessies.

 

Klimaat

In deze periode van het jaar kan het mooi, zonnig en aangenaam weer zijn. Maar de nachten zijn nog fris, met minima onder het vriespunt. De ochtenden zijn dus nog behoorlijk fris, en 's avonds zakt de temperatuur ook gevoelig. Het is niet ondenkbaar dat het bewolkt en regenachtig kan worden. Goede warme en regenbestendige kledij voor uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen.