Alles aan Kazachstan is groots. Uitgestrekte vlakke graslandsteppes versmelten met zand- en steenwoestijnen. Hier en daar liggen zoet- en zoutwatermeren die als magneten broed- en trekvogels aantrekken. In scherp contrast staan de massieve hoge pieken van de Tien Shan bergketen. Het vogelleven is er verbluffend!

 

Almaty en Charyn Canyon

Deze natuur- en vogelreis draait rond Almaty, de groenste stad van Centraal Azië. We maken er kennis met Himalaya Putter, Witkruinbuidelmees en Azuurmees. Naast deze algemenere soorten krijgen we mogelijk deze parels te zien: WeidegorsChinese Fluitlijster en Blauwkoproodstaart. 200 kilometer naar het oosten bezoeken we één van de meest spectaculaire en bekende sites in Kazachstan: de rode, gele en zwarte canyons van de Charyn rivier. Onderweg gaan we op zoek gaan naar één van de meest gezochte soorten van Centraal Azië: de Steppehoen!

 

Taukum woestijn en Turanga bossen

Ontwakend in onze yurts, midden in de afgelegen Taukum woestijn, krijgen we mogelijk de prachtige balts te zien van de Oostelijke Kraagtrap. Ook Kaspische Plevieren broeden vlakbij, Wolven en Perzische Gazellen worden hier wel eens gespot. We bezoeken het unieke Turanga bosgebied, waar we met wat geluk kans maken op specialiteiten zoals Turkmeense Mees, Saxaul Mus, Witvleugelspecht, Oosterse Holenduif en Gestreepte Dwergooruil.

 

Op pad in het Tien Shan gebergte

We trekken hogerop tot wel 2600 meter, naar het Astronomisch observatorium, gelegen in de grote Almaty kloof van de noordelijke Tien Shan bergen. We worden opgewacht door een bont gezelschap gevleugelden: Zwartkeel Heggenmus, Himalaya Heggenmus, Bruine Heggenmus, Steenboszanger, Roze Roodmus, Spiegeldikbek en het prachtige Struikhaantje! De brede, stenige rivierbeddingen van Almaty Lake is de thuis van de unieke Ibissnavel. Op een hoogte van 3500 meter, kijken we uit naar Lammergier, Himalayagier, Alpenkraai, Alpenkauw, Hodgsons Bergvink, Witkruinroodstaart en hopelijk passeert de Himalaya Berghoen als sterattractie.

 

Optionele extensie naar de steppes

Een binnenlandse vlucht brengt ons 1000 km naar het noorden, naar Astana. Daar bezoeken we het Korgalzhyn Staatsnatuurreservaat, het broedgebied van de wereldwijd bedreigde Steppekievit in en een site die geklasseerd staat als UNESCO werelderfgoed. In dit uitgestrekte landschap leven ook Wolven, Marmotten en Saiga Antilopen. De kans dat we deze extreem zeldzame antilopen zullen zien is echter klein! Vogels vormen hier echter de grootste attractie: kolonies van Flamingo, Kroeskoppelikaan, Reuzenzwartkopmeeuw en Steppevorkstaartplevier. De vochtige grazige steppen herbergen de elegante Jufferkraanvogel, terwijl de verspreide bosjes de thuis zijn van Kleine Spotvogel, Steppekiekendief en RoodpootvalkZwarte Leeuwerik en Witvleugelleeuwerik zijn 2 speciale soorten die enkel voorkomen in deze Centraal Aziatische steppen: wie zoekt, die vindt!

 

Ervaring reisgids

Jan Wellekens is één brok reiservaring. Hij heeft een voorliefde voor het Oosten, en Kazachstan hoort daar zeker bij. Jan neemt al verschillende jaren de reizen van Vogelwerkgroep Oost-Brabant voor zijn rekening en hij was één van de vaste waarden bij Tierra natuurreizen. Vogels zijn Jans passie, maar hij heeft ook oog voor zoogdieren, vlinders, reptielen, amfibieën en een vleugje cultuur. Er reist ook een engelstalige vogelkenner mee van ter plaatse, zowel tijdens de hoofdreis als de extensie. Jan begeleidt de hoofdreis, en ook de extensie, als die doorgaat.

Boek deze reis

3275 euro
€260.00
€620.00
Inschrijven voor
01 mrt 2019
Begeleider
Jan Wellekens
Inclusief
internationale vliegtuigtickets en nationale vluchten, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds. De prijsberekening is gebaseerd op dollarkoers van 22/05/2018: 1USD = 0,85 EUR. Bij stevige koerswijziging kan de prijs aangepast worden.
Exclusief
alcoholische dranken en frisdranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Alma-Ata

Astana

Kaskelen

Charyn Canyon National Park

Kokpek

Sorbulaq Koli

Kurty

Kanshengel

Big Almaty Peak, 3681m

Коргалжын

Natuurreis Kazachstan: accommodatie en vervoer

We verblijven in standaard tweepersoonskamers. In Almaty overnachten we in een degelijk hotel, met eigen badkamer. Op verplaatsing verblijven we in eenvoudige gastenverblijven, met gedeeld sanitair. In de Taukum woestijn verblijven we in een yurt kamp. Yurten zijn nomadische woningen die normaal gebruikt worden door de lokale bewoners maar nu ingericht zijn voor toerisme. Eenpersoonskamers zijn mogelijk tijdens de basisreis (meerprijs 260€), en bij de extensie (meerprijs +50€).

We verplaatsen ons in een bus. De wegen zijn soms in minder goede staat, maar dat draagt bij aan de totaalbeleving van Kazachstan.

 

Natuur- en vogelreis naar Kazachstan: is deze reis iets voor jou?

De fysieke inspanningen tijdens deze reis zijn perfect mogelijk voor iemand met een normale basisconditie. Er zijn maar enkele beklimmingen waar we een tandje bij moeten steken. We wandelen meestal op vrij grote hoogte en in desolaat gebied.

Vogels kijken staat centraal tijdens deze reis, maar de reis is zeker toegankelijk voor de beginnende natuurliefhebber. Iedereen leert hier bij! Ook aan andere fauna en flora besteden we de nodige aandacht. Er is daarnaast voldoende gelegenheid om te fotograferen.

 

Kazachstan: klimaat en kleding

Gezien de diversiteit aan landschappen tijdens deze natuurreis door Kazachstan, ervaren we ook een waaier aan weersomstandigheden. De temperaturen kunnen variëren van 25-30°C in de woestijn (maar fris 's nachts) tot koude temperaturen (soms onder het vriespunt) in de bergen. Breng dus zowel kledij voor warme omstandigheden als goede, warme en waterdichte kledij mee. Ook muts en handschoenen zijn voor de avonden en ochtenden geen overbodige luxe.

 

Kazachstan: natuurfotografie, landschapsfotografie & reisfotografie

Tijdens deze reis zijn er continu goede mogelijkheden om fauna, landschappen en 'couleur locale' te fotograferen. Het is geen specifieke fotografiereis, dus de nadruk ligt op beleving en waarneming van natuur. Toch zullen deelnemende (amateur-)natuurfotografen met prachtige beelden naar huis gaan.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons