Een onvergetelijke reis door eindeloze landschappen met onmetelijke steppes, de fantastische Gobi-woestijn en het indrukwekkende Altai-gebergte. We spotten vogels in de uitgestrekte natuur van het dunst bevolkte land van ter wereld. Beleef Mongolië vanuit traditionele tenten! 

 

Zes redenen waarom je deze reis wil beleven:

  1. Het verrassend gevarieerde programma: vlaktes, gebergtes, waterpartijen en bosgebieden wisselen elkaar af. En de optie om een extensie van vier dagen te boeken naar twee nationale parken.
  2. De fantastische vogelsoorten die je op je waarnemingenlijst zal kunnen bijschrijven.
  3. We gaan local: in de vlaktes trekken we rond (weliswaar met 4x4-voertuigen) en slapen in Ger-kampen of yurts. Dit zijn ruime, ronde traditionele tenten met alles erop en eraan. Onze kampplaatsen kiezen we strategisch en telkens midden in vogelrijk gebied.
  4. We kunnen rekenen op een toegewijd vijfkoppig lokaal team dat ons vervoert, onze kampen opzet en onze heerlijke maaltijden verzorgt.
  5. Onze STARLING-gids Maarten Jacobs heeft indrukwekkend veel reis- en natuurstudie-ervaring en weet als geen ander zijn reizigers te boeien met zijn kennis over vogels en natuur.
  6. Als extra sterkmaker nemen we ook een lokale gids mee die werkt voor een natuurbeschermingsorganisatie in Mongolië. Weetjes over onderzoek en natuurbescherming zullen dus zeker aan bod komen. Hij kent het land op z’n duim, weet de soorten te vinden en is bovendien een echte sfeerbrenger.

 

Een greep uit het programma

Mongolië is een unieke bestemming die elke avontuurlijke natuurliefhebber weet te bekoren. De enorme afwisseling is verrassend. Onze route loopt grosso modo vanuit hoofdstad Ulaanbaatar naar het zuiden via de rivierbossen langs de Tuul naar Dalanzadgad, in de Gobi-woestijn. Van hieruit rijden we in een ruime bocht naar het westen langs de Altai terug richting hoofdstad. Onderweg verkennen we de voornaamste ecoregio's van Mongolië.

Dagenlang reizen we door haast onbewoonde adembenemende landschappen. Geen wonder als je weet dat Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld is en het grootste deel van de bevolking er in de hoofdstad woont. Daarbuiten kom je enkel rondtrekkende herders tegen.

 

Bergen en kliffen

We maken kennis met de fauna van Mongolië langs de Tuul rivier. We rijden naar het zuiden en de eerste dagen vertoeven we in het ZuunSaikhin-gebergte. Het gebergte is rijk aan valleien, hellingen en richels. We maken er kans op het spotten van een hele reeks typische bergsoorten, zoals Himalayagieren, Siberische steenbokken en Altai sneeuwhoenders.

Daarna zijn de beroemde Flaming Cliffs in Bayzang aan de beurt. Deze staan niet enkel bekend voor bijzondere fossiele vondsten, ze herbergen ook een kolonie Kleine torenvalken én zijn erg fotogeniek. Onderweg kijken we uit voor de Oriental plover. Het mannetje van deze erg zeldzame en gegeerde plevier maakt in deze periode van het jaar immers z’n spectaculaire baltsvluchten, waarbij hij als een zeevogel over de steppe keilt!

 

Godvergeten Gobi

We duiken de Gobi in en rijden naar de zandduinen van Khongoryn Els. De landschappen zijn hier ronduit magnifiek. Een variatie van uitgestrekte desolate droge vlaktes met op de achtergrond de bergen van Altai. Bij de zandduinen gaan we op zoek naar enkele van de meest tot de verbeelding sprekende soorten van de Gobi: de Saxaul Sparrow en Hendersons Ground Jay.

Tijd voor een nog desolater gebied: de 'vallei van de meren'. Deze vallei omvat verschillende zoutmeren aan de voet van de Gobi-Altai. Die meren zijn cruciaal voor trekkende watervogels. Aan het meer van Boon Tsagaa​n kunnen we de zeldzame Witbandzeearend, Zwaanhalsgans en Steppehoenders zien. We bereiken langzamerhand de Gobi-steppes, en de weg naar Baga Bogd brengt ons door de eindeloze, grasrijke vlaktes waar in juni Mongoolse gazelles hun jongen krijgen. Het granietgebergte van Erdenesant is erg goed om roofvogels beter te bekijken en te fotograferen.

Het meest westelijke punt dat we bezoeken is Khurkh lake, wat we speciaal aandoen om een kans te maken op Relict Gull. In de buurt gaan we ook op zoek naar Hodgsons bushchat, Asian rosy finch en Altai accentor. Op de lus terug naar Ulaanbaatar doen we nog de meren Takhilt, Orii en Bayan aan. Daar maken we onder andere kans op Asian dowitcher, Chinese spotted duck, White-naped crane en zoveel meer. Voor we afronden gaan we nog Hustai National Park bezoeken, waar de fameuze Przewalski paarden terug in het wild leven, en waar we Amoervalk, Daurische patrijs, en Weidegors kunnen verwachten.

 

Optionele extensie: Terelj National Park & Kenthii Mountains

Als we er dan toch zijn… ;) We voorzien een optionele extensie naar de bosrijke omgeving het Terelj Nationaal Park en het Khentii-gebergte. Tijdens deze vier dagen gaan we in dit Nationaal Park met overwegend taiga op zoek naar een aantal soorten zoals Witrugspecht, Taigagaai, Bruinkopmees, Hazelhoen, Blauwstaart en met wat geluk ook het Rotsauerhoen. Ook op de Chinese Bush Warbler hebben we goeie kans.

Tijdens deze extensie staan een aantal langere wandeltochten op het programma, een goeie basisconditie is daarvoor vereist.

 

Reisbegeleiders met indrukwekkende ervaring

Onze STARLING gids Maarten Jacobs krijgt de hele trip het gezelschap van een enthousiaste lokale gids. Hij kent het land goed en wil zijn liefde voor zijn thuisland graag met iedereen delen. Hij werkt voor een Mongoolse natuurbeschermingsorganisatie. Weetjes over onderzoek en natuurbescherming zullen dus zeker aan bod komen. Hij is erg joviaal en een echte sfeerbrenger! Er reist ook vierkoppig team mee dat ons kamp zal opzetten (indien nodig) en voor ons kookt.

Interesse?

We houden je op de hoogte

4300 euro
uitgesteld
€300.00
€500.00
Inschrijven voor
10 mrt 2018
Begeleider
Maarten Jacobs
Inclusief
Internationale vluchten, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet-alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, kosten visum, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Ulaanbaatar

Dalanzadgad

Khongoryn Els

Orog Lake

Erdenesant

Ugii Lake

Gorkhi Terelj Nationaal park

Natuurreis en vogelreis naar Mongolië: praktische informatie

Accommodatie, maaltijden en transport

Tijdens de natuurreis naar Mongolië overnachten we in Ger-kampen (ook wel yurts genoemd). Dit zijn typische verplaatsbare tentenkampen waarin de Mongolen al jaar en dag op de steppes leven. Geen nood: de yurts zijn ruim en gezellig, en worden zelfs verwarmd met houtkachels. Het zijn bijna draagbare motels, met afzonderlijke ruimtes om te eten, te slapen en voor sanitair.

Waar geen yurt-kampen staan, kamperen we in gewone tenten. Tenten, slaapzakken en eettent worden door de lokale organisatie voorzien, we helpen waar nodig met het opzetten. Dit geeft ons flexibiliteit in onze dagindeling, en zo kunnen we ons kamp op de beste plaatsen opstellen om vogels te kijken vanuit het kamp. Voor iedereen is persoonlijk een eigen kampeertent voorzien, alsook een degelijke slaapzak en matje. De hele reis lang zorgt een toegewijd team van koks, chauffeurs en tolk voor ons. In de hoofdstad verblijven we in een comfortabel hotel.

We verplaatsen ons met twee sfeervolle 'Russisch busjes'. Deze onverwoestbare Ural-busjes zijn perfect geschikt voor dit terrein, we hebben er één ter beschikking voor onzelf, en één voor de grote bagage, de kookploeg en ons kampeermateriaal.

Internationale vluchten zijn in de prijs inbegrepen. We gaan op zoek naar de comfortabelste vluchten die het beste bij de reis aansluiten. Heen en terugvlucht is zowel vanaf Brussel of Schiphol mogelijk, naar keuze.

 

Is deze reis iets voor jou?

Hou je van vogels kijken? Lijkt een avontuurlijke trip in een bijzonder land jou wel iets? Beschik je over een normale lichamelijke conditie? Dan is deze natuurreis naar Mongolië echt iets voor jou.

De reis is vrij gemakkelijk. Slechts enkele beklimmingen vergen een korte fysieke inspanning. De meeste wandelingen zijn wel op vrij grote hoogte en in desolaat gebied. Boek je ook de extensie dan moet je rekenen op iets langere wandelingen, bijvoorbeeld tijdens de zoektocht naar onder andere Rotsauerhoen. Een goede conditie is hiervoor vereist.

Vogels kijken staat centraal tijdens deze reis, maar de reis is zeker toegankelijk voor de beginnende natuurliefhebber. Ook aan andere fauna en flora besteden we de nodige aandacht. Er is daarnaast voldoende gelegenheid om te fotograferen.

 

Klimaat in Mongolië in mei en juni

We doorkruisen tijdens deze natuurreis een waaier aan diverse landschappen, vaak op grote hoogte. Tijdens de vroege zomer in Mongolië kunnen we ons verwachten aan heel uiteenlopende weersomstandigheden. De temperaturen kunnen variëren van 15-20 graden in de woestijn (maar fris 's nachts) tot koude temperaturen (soms onder het vriespunt) in de bergen. Je hebt dus zowel kledij voor warme omstandigheden nodig als goede, warme en waterdichte kledij. Voor de avonden en ochtenden zijn handschoenen en een muts geen overbodige luxe.

Tip! Schaf je voor deze trip nieuwe kleding of materiaal aan? Toon je STARLING-bestelbon en ontvang 10% korting bij de Berghut, dé outdoor specialist en partner van STARLING.

 

Natuurfotografie in Mongolië

Tijdens deze reis zijn er enorm goede mogelijkheden om fauna, landschappen en 'couleur locale' te fotograferen. De STARLING-gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie.