In het fenomenaal diverse Zuid-Afrika wacht ons een rijke smeltkroes van bijzondere vogels en zoogdieren. Het landschap is er onwaarschijnlijk gevarieerd en fotogeniek. Tijdens deze trip krijg je de kans om, weliswaar beschermd door een ijzeren kooi, tussen de witte haaien te zwemmen. Verder houden we de spanning erin met een zoektocht naar de Caracal of Woestijnlynx. Minder verborgen leven de Afrikaanse pinguïns. Het is op sommige plaatsen opletten om de diertjes niet plat te trappen. Het wordt een reis boordevol onvergetelijke impressies met als enige moeilijkheid: naar huis terugkeren zonder je hart volledig te verliezen aan Zuid-Afrika.

 

Stromingen brengen leven

De wateren rond ‘de Kaap’ zijn uitzonderlijk biodivers. Dat komt onder andere omdat verschillende zeestromingen er elkaar raken. Vanuit onze idyllische verblijfplaats in Simon's Town wandelen we via een houten wandelpad dwars door een kolonie zeldzame Afrikaanse Pinguïns. We zien de diertjes overigens gewoon de straat oversteken of een dutje doen onder een auto: komisch! Van hieruit maken we ook een boottrip om witte haaien te spotten die hier op pelsrobben jagen. Wie durft afdalen in het water om tussen de haaien te zwemmen? Geen paniek, er zit een stevige ijzeren kooi om je heen. Gewoon aan dek blijven mag en kan natuurlijk ook! We bezoeken in deze regio ook tal van goeie vogellocaties waar onder andere deze kleurrijke endemische vogelsoorten voorkomen: Cape Sugarbird, Cape Rockjumper en Cape Siskin. Laten we hopen dat ze in ons kijkervisier verschijnen!

 

Wolken iconische zeevogels op grijpafstand

De Zuid-Westelijke Kaap biedt veruit de beste seabirding in Zuid-Afrika. In feite kan en mag je het ‘pelagisch vogelen’ er beschouwen als van de beste ter wereld. Oorzaak hiervan is de koude Benguela stroming die zeer voedselrijke wateren  aanvoert vanuit het zuiden. Gepaard gaand met sterke winden, een combinatie die ervoor zorgt dat fytoplankton, de basis van de mariene voedselketen, er opwelt uit de diepte. Pelagische visserij gedijt er dan ook rijkelijk. Trawlers, wiens overbodige bijvangst een constante voedselbron bieden, werken er als een magneet op pelagische vogels. Eens we zo’n vissersboot vinden, mag en kan je je verwachten aan wolken zeevogels op grijpafstand. Je kan daarbij rekenen op klinkende namen als Kaapse duiven, albatrossen, reuzenstormvogels etc. Een ontmoeting en belevenis voor het leven die je moet meegemaakt hebben!

 

Wetland boordevol vogels

Het West Coast National Park wordt beschouwd als het belangrijkste wetland van Zuid-Afrika. Het gebied dat zich omheen de lagune nestelt is een feest voor watervogels. Naast twee Flamingo-soorten focussen we op enkele opvallende endemische vogels als Black Harrier, Southern Black Korhaan, Grey-Winged Francolin, Blue Crane en Black Oystercatcher. In de vroege én de late uurtjes houden we hier onze ogen en oren open in de hoop om een Caracal of Woestijnlynx te spotten. Dit park en de Hoop Nature Reserve zijn de enige plaatsen waar deze katachtige regelmatig wordt gezien. ’t Is ons moment!

 

Idyllisch walvissen spotten & nachtelijk Aardvark zoeken

De Hoop Nature Reserve is een prachtig beschermd gebied met indrukwekkende kustlijn, zandduinen, kalkheuvels, rotskusten, bergen en een vallei. Tussen juni en december komen langs deze kusten Zuidkapers (Australische Walvissen) paren en jongen werpen. Het is hier ronduit prachtig om vanop hoge duinen over de zee uit te kijken. Verder bewonderen we een kolonie Cape Vultures en zoogdieren als Bontebok, Cape Mountain Zebra en Cape Clawless Otters. Gids Jan Kelchtermans, dé zoogdierkenner van STARLING, loodst ons naar de juiste plekken om al dat moois te spotten. Een binnenlandse vlucht brengt ons naar Kimberly. We gaan er ’s nachts op zoek naar Aardwolf, Aardvark en Black-footed Cat. Lokale gidsen zetten ze letterlijk voor ons in de spotlights. Overdag vullen we onze vogel- en zoogdierenwaarnemingen aan in het nabijgelegen het Mokala Park.

 

Maak kennis met de reisbegeleider

Jan Kelchtermans begeleidt niet alleen deze natuurreis, hij heeft ze helemaal zelf uitgestippeld en verkend. Geen betere gids dus om ons van de ene waarneming naar de andere te loodsen doorheen dit hartveroverende stukje Zuid-Afrika.

Interesse?

We houden je op de hoogte

2935 euro
uitgesteld
Inschrijven voor
01 mei 2018
Inclusief
alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
internationale en nationale vliegtuigtickets, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Kaapstad

West Coast National Park, Weskus, West-Kaap, Zuid-Afrika

De Hoop Nature Reserve, Overberg DC, West-Kaap, Zuid-Afrika

Kimberley, Noord-Kaap, Zuid-Afrika

Natuurreis naar Zuid-Afrika: accommodatie en vervoer

Zoals altijd streven we naar optimaal comfort in combinatie met het spotten van wildlife. De locaties tijdens deze trip zijn vaak subliem gelegen en comfortabel. Ze geven onze reis absoluut een extra vakantietoets.

We verplaatsen ons met minibusjes over asfaltwegen van goede kwaliteit zijn. Ook de grindwegen in de Nationale parken zijn goed berijdbaar.

Behalve de vluchten is alles inbegrepen voor deze reis! Bij gegarandeerd vertrek zoeken we samen met de deelnemers de beste of goedkoopste vluchten. Dit is een persoonlijke keuze van de individuele deelnemers. Prijzen voor de vluchten (inclusief de binnenlandse retourvlucht naar Kimberly) variëren en liggen rond de 800 à 1000 euro.

 

Is deze natuurreis naar Zuid-Afrika iets voor jou?

Iedereen met interesse in natuur en nieuwsgierigheid naar zoogdieren en vogels zal deze natuurreis kunnen smaken. Je hoeft geen voorkennis te hebben over de regionale natuur. Los van onze Starling gidsen, kan je rekenen op plaatselijke gidsen waarop terplaatse beroep wordt gedaan. Zij delen steevast hun kennis en weetjes met en voor de groep. Zoals altijd zorgt STARLING voor comfort, sfeer en lekker eten.

 

Klimaat op de Kaap in Zuid-Afrika

De combinatie van de zuidelijke ligging en de koude golfstroom zorgt voor een mediterraan klimaat met milde winters en vrij warme zomers. De wintermaanden (juli en augustus) kunnen hier in tegenstelling tot in de rest van het land vrij nat zijn. Hoewel de temperaturen vaak nog lenteachtig zijn, voelt het door regen en een relatief koele wind toch wat frisser dan wat de thermometer aangeeft. Regen- en warme kledij mogen dus zeker mee in de reiskoffer.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons