We beleven op deze natuurreis de Roemeense Karpaten zoals ze zijn: afgelegen en onaangetast. In de wouden lijken de verhalen over beren en wolven tot leven te komen. De aanwezigheid van deze wilde dieren beïnvloedt nog altijd het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Bij onze zoektocht naar de Bruine Beer, die hier in het woud heer en meester is, gaan onze harten sneller slaan. Onvergetelijk spannend!

Intussen genieten we van de ongerepte natuur, de vele roofvogels en de lokale cultuur. Als deelnemer aan deze reis steun je WWF-Roemenië en help je hen om de kostbare natuur in dit gebied voor beren en wolven te beschermen.

 

 

Berensporen volgen in de bergen

In de uitgestrekte, onaangetaste wouden van Maramureș gaan we op zoek naar woudreuzen. Deze 300-jaar oude bomen omhelzen hier de steile hellingen en massieve rotsen. Zo ziet een woud eruit waar in de laatste 1000 jaar geen mens is tussengekomen. De wilde planten en dieren die we hier zien, zijn in de andere Europese bossen al lang verdwenen.

Dit gebied herbergt het grootste aantal Bruine Beren van Europa. Het dier spreekt al eeuwen tot de verbeelding van de mens: knuffelberen, traditionele kostuums en de vele berenverhalen. Ook hier speelt de beer een belangrijke rol in de vertellingen van de lokale bevolking: ze leerden doorheen de jaren zij aan zij met het dier te leven en het te respecteren.

Geen betere plek dan Maramureș om de gewoonten van de Bruine Beer te leren kennen: waar houdt hij zich het liefst op, wat eet hij, hoe gedraagt hij zich? Wanneer we zijn sporen volgen, hullen we ons in stilte en zijn we alert voor pootafdrukken in modder, krabsporen of uitwerpselen. Vanuit een van de observatiehutten rondom Băiuț hopen we in de avondlijke uurtjes een glimp op te vangen van deze wonderlijke wezens.

 

Houten kerken, slapende vulkaan en baltsende hoenders

Hogerop verkennen we stappend het moois dat deze bergen op vlak van natuur en cultuur te bieden hebben. In Budești zien we een prachtige houten kerk die door UNESCO beschermd wordt als werelderfgoed, we wandelen langs prachtig gebeeldhouwde houten toegangspoorten en zien traditionele boerenhuizen met landbouwtuigen op waterkracht.

De met de hand gemaaide graslanden staan barstensvol bloemen. De fotografen onder ons halen hun hart op in dit idyllische landschap. Eeuwenoude bossen van eik en haagbeuk vormen een vaste thuis voor Edelhert, Ree en Everzwijn. Ook een keur aan vogels, zoals spechten en vliegenvangers, bouwen hier hun nest. We bezoeken een ‘lek’ van Korhoenders en Auerhoenders. Dat is de plaats waar mannetjes het beste van zichzelf geven tijdens de baltsperiode in de hoop hun rivalen de loef af te steken en in de smaak te vallen bij de vrouwtjes. En hoewel het einde van de baltstijd in zicht is, komen ze nog regelmatig naar het ‘lek’ om zich te laten gelden. Op deze reis besteden we vooral ook veel aandacht aan de plaatselijke flora met bloemrijke hooilanden, bosvegatatie en de alpine flora!

 

Ervaren natuurreisgids met passie voor cultuur

Op deze STARLING-natuurreis gaat Jef Leestmans met ons mee. Samen met een lokale gids leidt hij de reis in goede banen. Jef heeft een hart voor vogels en is aandachtig voor natuurbeleving en ecologie. Zijn passie voor geschiedenis en grote interesse in cultuur is een absolute meerwaarde. Jef is één van de meest ervaren reisbegeleiders bij STARLING en verwent je steevast met goeie waarnemingen, lekker eten en achtergrondinformatie over de streek en de cultuur.

Boek deze reis

2190 euro
€165.00
Inschrijven voor
01 mei 2018
Begeleider
Jef Leestmans
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), steun aan WWF, verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Cluj-Napoca

Baia Mare

Budești

Borșa

Ruscova

Natuurreis Roemenië: accommodatie en vervoer

We logeren in een aantal zorgvuldig geselecteerde guesthouses en hotels van goede tot uitstekende kwaliteit. Zo verblijven we drie nachten in Marioara guesthouse in Breb en in Pensiunea Eladi in Borsa. Gezien we in kleinschalige pensions verblijven, zijn de single opties beperkt. We verplaatsen ons in een ruime en stevige minibus, gezien de Roemeense wegen soms van mindere kwaliteit zijn. Twee maal stappen we over in 4x4 terreinwagens om moeilijk bereikbare hoger gelegen plaatsen te bereiken.

De vluchten naar Cluj zijn inbegrepen in de prijs. We vliegen vanaf Charleroi om rechtstreekse vluchten te hebben.

 

Roemenië: toegankelijkheid en natuurstudie

Deze reis is geschikt voor iedereen met interesse in natuur. De gids is een kei in het overbrengen van z'n kennis op zowel ervaren als minder ervaren deelnemers. Er zijn heel wat kansen om aan natuurstudie te doen, met als hoogtepunt het bekijken van Bruine Beren vanuit de schuilhut. 

 

Klimaat in Roemenië

Het weer in Roemenië is in het voorjaar over het algemeen mooi. In de bergen weet je natuurlijk nooit. Er kunnen altijd buien vallen, dus kleding die geschikt is voor wisselende omstandigheden (regen, zon, wind) is een must. 

 

Jouw steun voor WWF

Vanaf 2016 steunt STARLING voor elke geboekte natuurreis een natuurbeschermingsproject. Met deze reis steun je rechtstreeks WWF-Roemenië. Ze spannen zich in om de bossen, natuur en leefgebieden van beer en wolf grensoverschrijdend te beschermen. 10 % van de kostprijs van de reis gaat rechtstreeks naar hun acties op het terrein. Tijdens deze reis bezoeken we dan ook enkele terreinprojecten van WWF, zodat je met eigen ogen ziet waar de steun naartoe gaat.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons