Roemenië, één van de enige Europese landen waar de natuur zo goed als onaangetast en de biodiversiteit torenhoog is. Het gebied is uitgestrekt en zit boordevol variatie: machtige bergen, eindeloze loofwouden, de rivierdelta van de Donau en de Zwarte Zee. We starten in de Karpaten waar we op zoek gaan naar Bruine beren, varen vervolgens 5 dagen zorgeloos over de Donau in een hotelboot en sluiten af met topgebieden aan de Zwarte Zee.

 

Bruine beren in de Karpaten

Deze natuurreis van STARLING start in het dorpje Zarnesti, midden in de Karpaten en vlakbij Nationaal Park Piatra Craiului. Van hieruit stappen we door adembenemende valleien, langs canyons en druipsteengrotten, over bergroppen en alpiene weides. We vatten ook twee keer post in een speciale hut, die ons de kans biedt op het spotten van de Wolf, Lynx en Bruine beer.

Ooit al eens gehoord van het Karpatenklokje of de Oostelijke Weerschijnvlinder?  Iets bekender in de oren klinken waarschijnlijk vogelsoorten als Notenkraker, Rotskruiper, Wespendief, Schreeuwarend en Waterspreeuw. En als we dan toch in Transsylvanië ronddwalen, kunnen we net zo goed een bezoekje brengen aan het kasteel van Bran, waar ooit de wrede heerser Vlad Dracul woonde, en waarop de naam Dracula zou gebaseerd zijn. Een barbecue met uitzicht over de oogstrelende vallei is ons afscheid van de majestueuze Karpaten.

 

Met de boot door de Donaudelta

De Donau? Die is 2840 km lang, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uit in de Zwarte Zee met een delta die zich uitstrekt over meer dan 4000 vierkante kilometer. In dat impressionante watergebied, geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed en barstensvol natuur, vertoeven we tijdens het tweede deel van de natuurreis naar Roemenië.

We verblijven op een hotelboot en gaan op verkenning met kleinere bootjes in een eindeloos netwerk van moerassen, broekbosjes, kanalen en rietkragen. Nooit eerder zag je dergelijke aantallen reigers, ibissen, karekieten, aalscholvers, pelikanen en kiekendieven.

De eilandjes in het gebied verkennen we te voet. We gaan er op zoek naar andere parels die dit biosfeerreservaat huisvest: bijeneters, hoppen, scharrelaars, klauwieren en roodpootvalken. Zelfs de meest doorgewinterde natuurliefhebber wordt tijdens deze trip vaak met verstomming geslagen.

 

De zoutpannen van Histria, het woud van Babadag en de bergen van Mancin

Voor de laatste etappe van deze natuurreis trekken we naar enkele topnatuurgebieden nabij de Zwarte Zee. Het merencomplex van Sinoe Razelm en de zoutpannen van Histria staan garant voor een  rijke waaier en grote hoeveelheden aan vogelsoorten. Klinkende namen daarbij zijn Vorkstaartplevier en Kroeskoppelikaan. Het bosareaal bij Babadag huisvest dan weer een enorme variëteit aan roofvogels waaronder Balkansperwer en Arendbuizerd. Andere specialiteiten hier zijn Rouwmees, Syrische Bonte Specht en Kleine Vliegenvanger. In en nabij de bergen van Mancin voegen we enkele laatste, oostelijke specialiteiten toe die je nergens anders in Roemenië kan vinden: Sakervalk, Bonte Tapuit, Izabeltapuit en Kleine Klapekster. Als we geluk hebben, zijn ook dit jaar grote groepen Roze Spreeuwen aanwezig. Je merkt het, deze natuurreis eindigt met een fenomenaal ornithologisch hoogtepunt!   

  

Roemeniëspecialist als reisgids

Jan Wellekens is een reisleider met een bom ervaring. Bovendien is Roemenië één van zijn favoriete bestemmingen. Hij neemt al verschillende jaren de reizen van Vogelwerkgroep Oost-Brabant voor zijn rekening en was één van de vaste waarden bij Tierra-natuurreizen. Jan reisde naar alle uithoeken van Europa en de wereld op zoek naar vogels en tot de verbeelding sprekende fauna en flora. Vogels zijn Jans passie, maar hij heeft ook een mooie basiskennis van zoogdieren, vlinders, reptielen, amfibieën en ecosystemen. Hij deelt al die kennis maar wat graag met zijn reizigers. En daar wil jij toch ook bij zijn?

Boek deze reis

2450 euro
€350.00
Inschrijven voor
03 apr 2019
Begeleider
Jan Wellekens
Inclusief
internationale vliegtuigtickets, 2x Beren excursies, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, mineraalwater, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
frisdranken, alcoholische dranken, toegang tot lokale musea (in Boekarest, Zarnesti,...), reisbijstandsverzekering, annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Boekarest

Zarnesti

Tulcea

Brasov

Natuurreis Roemenië: verblijf en transport 

We vliegen vanuit België of Nederland naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië.

Verplaatsingen ter plaatse gebeuren met de bus en per boot (in de Donau-delta). We verblijven nu eens in een plaatselijk pension (Zarnesti), in een hotel (Tulcea) en tijdens de Donaudelta-dagen slapen we zelfs op een hotelboot.

Op de hotelboot beschikken we over 2-persoonskajuiten met eigen douche- en toiletruimte. De boot delen we mogelijks met een franstalige groep van Starling voyages. Op het bovendek is er een bar- en eetruimte met airco en een open zonnedek. De kajuiten zijn eerder klein, maar wel comfortabel en van een hogere accommodatiestandaard dan de meeste Roemeense hotels.

In de Karpaten (Zarnesti) en in Tulcea (Dobregea regio) overnachten we in betere guesthouses, bijna zo comfortabel als een hotel, de kamers (twin of double) beschikken ook daar over een privé badkamer.

 

Wi-Fi is tijdens deze natuurreis beperkt beschikbaar. En wanneer we op de Donau-delta varen, is er ook zo goed als geen telefoonsignaal. Heerlijk om volledig los te koppelen en in alle rust te genieten van de natuur!

 

Roemenië: klimaat en kleding tijdens de natuurreis

Roemenië heeft een gematigd landklimaat. Verwacht je aan warme tot hete dagen tijdens deze reis. Dagtemperaturen kunnen daarbij schommelen tussen de 25 tot 35°C. In de bergen zal het koeler tot zelfs koud zijn. Regen of buien zijn altijd mogelijk. De Zwarte Zeekust is op zijn droogst van juni tot september, maar er kan een hoge luchtvochtigheid zijn in de delta.

Voorzie dus kleding die je beschermt tegen zon, en neem voldoende lagen mee voor bezoek aan koudere streken. Stevige stapschoenen komen altijd van pas.

 

Natuurfotografie in Roemenië

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie, zowel van vogels als van landschappen en ander levend gespuis zoals vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen. Dit is geen fotografiereis, de focus ligt op waarnemen en natuurbeleving.

 

Natuurreis naar Roemenië: iets voor jou?

Deze reis is een absolute aanrader voor iedereen met een grote liefde voor natuur, landschap en vogels. Word je blij als je een prachtige nieuwe vogel in het vizier van je verrekijker krijgt? Wil je het authentieke landschap en de natuur van Roemenië ontdekken? Dan is deze reis geknipt voor jou. Voorkennis is niet noodzakelijk, want daarvoor heb je de perfecte reisbegeleider mee. De wandelingen zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons