Op ontdekking in eigen land. De streek rond Rochefort, de Famenne, heeft alles wat een natuurliefhebber wenst. Hellingen vol orchideëen, kalkgraslanden, rotspartijen, hooilanden die bulken van de vlinders en moerassen met dansende juffers. En ze brouwen er nog lekker bier ook!

 

 

Vlinders en orchideëen

Naast enkele leuke broedvogels zoals Raaf, Rode Wouw en Zwarte ooievaar, is de timing van dit weekend ideaal voor een hele hoop orchideeën in bloei te zien. We bezoeken hooilanden met honderden Harlekijn, kalkhellingen met bezaaid met Aapjeorchis, Purperorchis, Bergnachtorchis, Hommelorchis en Vliegenorchis. Eén gebied is beken om zijn populatie Adders, we maken ook kans op Gladde slang. Qua dagvlinders is het ook piekseizoen, met volop Bruine Vuurvlinder, Klaverblauwtje, Bont Dikkopje, en misschien wel Zilvervlek.

 

's Ochtends en 's avonds

Het programma zal gevarieerd zijn en voor wie wenst, goed vol. 's Ochtends zijn we vroeg uit de veren voor wild en zangvogels te zien. In de tuin van ons verblijf zal een nachtvlinderlamp branden, zodat we 's ochtends de vaak kleurrijke vangst kunnen bekijken. We trekken er een avond op uit om uilen en zoogdieren te spotten. Bij schemering gaan we slaapmuizen zoeken, waarbij we kans maken om Eikelmuis te zien. Als we nog energie over hebben, kunnen we ook eens het bier van de streek proeven. Het wordt intensief voor zij die willen, maar de moeite waard! Het tempo van het weekend bepaal je uiteraard ook zelf, welke excursies je al dan niet graag mee doet.

 

Ervaring reisgids

Johannes Jansen zal dit weekend in goede banen leiden. Johannes bezocht sinds heel jonge leeftijd frequent het zuiden van ons land. Hij heeft zo al iedere uithoek van Wallonië verkend op zoek naar alles wat leeft en op naam te brengen is in het veld. De Famenne is zijn lievelingsstreek, en dankzij talloze bezoeken kent hij de bekende en minder bekende gebieden. Hij draagt in de streek bij aan vleermuizen- en nachtvlinderinventarisaties. Dankzij lokale contacten weet hij heel goed waar wat zit. Kortom, de geknipte man voor een gevuld weekend vol met mooie waarnemingen.

Boek deze reis

445 euro
€90.00
Inschrijven voor
01 mei 2018
Begeleider
Johannes Jansen
Inclusief
accommodatie (3 overnachtingen, zij die willen kunnen ook zondagnacht blijven), bedlinnen, alle maaltijden (3x warm avondeten, 3x ontbijt, 3x lunch/pick-nick), niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken/natuurgebieden, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
transport (carpoolen ter plaatse), alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Rochefort

Lavaux-Sainte-Anne

Frandeux

Le Château de Resteigne

Houyet

Accommodatie en transport

We verblijven in ferme Frandeux, een omgebouwde vleugel van een oude kasteelhoeve, met sfeervolle kamers en een prachtige tuin. Er zijn zowel twee- als drie-persoonskamers beschikbaar, met gedeeld sanitair. Het weekend is geschikt voor gezinnen, waarbij er een extra (stapel)bed op de kamer mogelijk is. Kinderen (tussen 12 en 17 jaar) zijn welkom aan de helft van de prijs. Vraag gerust meer info bij de inschrijving. Eenpersoonskamers zijn beperkt beschikbaar. Het verblijf is niet super luxueus, maar is verzorgd, charmant en prachtig gelegen.  De (grotendeels biologische) maaltijden worden bereid door een professionele kok Emma, de vriendin van de gids.

Verplaatsingen gebeuren per auto op eigen kracht. Transport kan op aanvraag worden voorzien. Ter plaatse zullen we zo veel mogelijk carpoolen om het milieu te sparen.

 

Wandelen en doelstelling natuurstudie

De excursies zijn makkelijk tot pittig, afhankelijk van de groep. We proberen zoveel mogelijk specialiteiten van de Famenne waar te nemen, door korte verplaatsingen te maken met de wagen, en wandelingen te maken in de interessantste gebieden. De focus wordt afgestemd afhankelijk van de persoonlijke interesse van de deelnemers. Vogels, zoogdieren, vlinders, planten, orchideeën en fotografie behoren tot de keuzes.

 

Klimaat en kledij

Mei in de Famenne heeft uiteenlopende weersomstandigheden. Het kan mooi en zonnig weer zijn, maar evengoed flink regenen. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op zowel warme als natte weersomstandigheden. Een paraplu en stevige stapschoenen kunnen wonderen doen. Laat ons hopen dat enkel sandalen en korte broek nodig zijn.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er heel veel mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een goede kennis van digitale fotografie. Hou er rekening mee dat dit geen gespecialiseerde fotografieworkshop is.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons