Deze reis is een gevarieerde natuurtrip naar Noordoost-Spanje, waar we vooral aandacht hebben voor vogels. We zoeken reigers, waad- en rietvogels in de wetlands van de Ebro Delta, we turen over de steppen om leeuweriken, trappen, hoenders en grielen te spotten, en we veroveren de Pyreneeën om er gieren en andere roofvogels te bewonderen. Onderweg hebben we oog voor alles wat groeit, vliegt, zoemt en bloeit. Verwacht je alvast aan een ellenlange waarnemingenlijst!

VOOR EEN IDEALE KAMERVERDELING ZOEKEN WE NOG EEN KAMERDELENDE MANNELIJKE DEELNEMER

Vogels in het riet

We starten onze vogelreis in de Ebro Delta. Een magnifiek wetland waarvan bijna 8.000 hectare internationaal beschermd is en dat een schat aan waterleven herbergt. We observeren in dit prachtige gebied tal van waad- en rietvogels. Zwarte Ibis, Dunbekmeeuw en verschillende 'moerassterns' horen zeker tot de mogelijkheden. Hier huist trouwens ‘s werelds grootste kolonie Audouins Meeuwen, dus de kans dat we enkele exemplaren spotten is zo goed als zeker. Het gegil dat we regelmatig uit de rietkragen horen opstijgen komt uit de keel van de Purperkoet. Goed zoeken is de boodschap!

 

Turen over de steppe

Van het wetland trekken we door naar drogere oorden: de steppes van Lleida, Belchite en Saragossa. Heel wat vogelsoorten houden van dit droge landschap. Ze gaan met hun verenkleed soms bijna op in de achtergrondkleuren, waardoor het een extra uitdaging is om ze te zoeken en des te leuker om ze te vinden.

Duizenden vogels trakteren ons ’s ochtends op een heus orkest. We gaan onder meer op zoek naar GrielZuidelijke Klapekster, Zwarte spreeuw, Kalanderleeuwerik, Westelijke Blonde Tapuit, Wit- en Zwartbuikzandhoen, Kleine Kortteenleeuwerik, Grauwe Kiekendief, Slangenarend, Havikarend en natuurlijk de Kleine Trap, die in deze periode van het jaar soms te zien is in groepen van meer dan 100 dieren. Onze timing is trouwens perfect om Duponts Leeuwerik te ontdekken... Bovendien is het in deze periode volop vogeltrek en kunnen er dus letterlijk cadeautjes uit de lucht vallen.

 

De bergen in

De Oostelijke Pyreneeën wachten ons op. We verblijven drie nachten in het pittoreske Ribes de Freser en nemen de tijd om rustig de regio te verkennen. Een treintje brengt ons van Queralbs naar Nuria waar we ons boven de boomgrens bevinden. We wandelen er op meer dan 2000 meter hoogte over de bergweiden en stappen 5,6 km naar beneden door een prachtige kloof waar Gemzen, Moeflons, Edelherten, Steenarenden, Rotskruipers, Vale gieren, Lammergieren en Alpenheggemussen wonen. We geven onze ogen volop de kost. Wie te vermoeid is, kan het treintje terug nemen.

 

Gieren achterna

Daarna zijn de bergen van Planoles bij Puig Mal aan de beurt. Hier maken we kans om Kruisbekken, Vale gieren, Lammergieren, Steenarenden, Slechtvalken, Beflijsters, Blauwe en Rode Rotslijsters en andere broedvogels te ontmoeten. We zitten hier ook in het thuisgebied van de AlpenmarmotMoeflon en Gems. Hou je verrekijker of fototoestel maar klaar.

 

Reisgids met bergen ervaring

Je gids, Jef Leestmans, woont ’s zomers in de Schotse hooglanden en ’s winters in Spanje ... juist ja, de vogels achterna! Hij is een ervaren natuurgids die al op alle continenten met groepen rondreisde. Hij heeft oog en passie voor cultuur en geschiedenis en is dan ook perfect geschikt voor het begeleiden van deze natuurtrip naar Noordoost-Spanje.

Boek deze reis

1650 euro
nog 1 plaats
Inschrijven voor
28 feb 2018
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Barcelona

Ebrodelta

Belchite

Lleida

Queralbs - Pyreneeën

Planoles

Ribes de Freser

Accommodatie en vervoer

Het verblijf bestaat vooral uit middenklasse verzorgde hotels van goede standaard (twin kamers, ***). Er wordt vooral van de Spaanse keuken geproefd die heel smakelijk en divers is. Transport gebeurt met een heel comfortabele bus waar er ruim plaats is voor iedereen!

  • 2 nachten Hotel Can Batiste Sant Isidre

  • 3 nachten Hotel Rincón del Cierzo

  • 1 nacht in Lleida Jardin del Segria

  • 3 nachten in Ribes de Freser Hotel Prats

VOOR EEN IDEALE KAMERVERDELING ZOEKEN WE NOG EEN KAMERDELENDE MANNELIJKE DEELNEMER

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

De reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie. De wandelingen verlopen aan een rustig tempo. Voor de bergwandeling is er een alternatief voorzien voor mensen met een mindere conditie. In de Ebro-Delta zitten muggen en andere insecten, voorzie dus muggenmelk voor dit deel van de reis.

 

Klimaat en kledij

We kunnen aangenaam lenteweer verwachten, maar de temperaturen kunnen sterk schommelen. In de bergen zijn ochtendtemperaturen rond het vriespunt geen uitzondering en in de steppes kan het 's middags makkelijk meer dan 25 °C worden. We raden dus aan om laagjes kleding te dragen, zodat je het nooit te koud of te warm hebt. Een winddichte regenjas is zeker aan te raden, net als handschoenen en een muts voor in de bergen.

 

Natuurfotografie in Spanje

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie, zowel van vogels als van landschappen en ander levend gespuis zoals vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen. Let op: dit is geen fotografiereis!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons