De Sneeuwuil broedt op de quasi onbereikbare arctische toendra in het hoge noorden van Alaska en Canada. Daar zijn ze zeer moeilijk te fotograferen, maar in de winter dalen ze met grote aantallen af naar de zuidelijke delen van Ontario en Quebec. Ze vertoeven er in een omgeving van kleine authentieke boeredorpjes en uitgestrekte besneeuwde poldervelden een uiterst geschikt habitat. Een habitat dat gelijkertijd een schitterende fotosetting omvat: beeld je een Sneeuwuil in, perfect gecamoufleerd tegen een witte, ijzige achtergrond met een zeer lage zon in tegenlicht. Een koude gierende wind raast voorbij, we zijn echter goed ingepakt en wachten vol spanning. Het is tijd voor de uil om op jacht te gaan, en alle lenzen staan paraat om dit spektakel in beeld te brengen. Actie!

 

TIP: je kan deze reis combineren met de fotografie reis naar Yellowstone.

 

Top condities

De winterse, Canadese Sneeuwuilen zijn zeer populair geworden onder de vogelfotografen. Het werd er in korte tijd druk en zelfs aanschuiven bij de makste Sneeuwuilen. Yves werkt samen met een lokale Sneeuwuil-kenner die exclusief toegang heeft op privé-terrein, zodat enkel wij én de Sneeuwuil on stage zijn. Geen horden vogelkijkers of fotografen die ons gaan storen dus!
We verblijven zo dicht mogelijk bij de overwinterende Sneeuwuilen in een gezellige B&B zodat we geen grote afstanden hoeven af te leggen. We gaan namelijk vroeg op stap, en zorgen dat we voor zonsopgang bij de uilen zijn. We fotograferen de gehele voormiddag en lunchen in een warme plek om terug op krachten te komen. In de namiddag trekken we terug op zoek naar de uilen, en blijven ter plekke tot alle schemerkleuren in de hemel zijn uitgedoofd.
We zijn op stap met een zeer kleine groep en zijn dus heel flexibel. We zoeken naar de beste omstandigheden, elk moment.

 

Arctische sfeer

Sneeuwuilen fotograferen doe je in stijl: ingeduffeld in een warme, donzen parka, dikke muts en handschoenen en berewarme snowboots. We spenderen uren dicht bij de Sneeuwuilen, die ons een ongeloofelijke show gaan leveren. Het landschap en de wintercondities spreken tot de verbeelding: in een week tijd kunnen we alle condities verwachten, het is niet ongewoon om in een oogverblindende sneeuwstorm te belanden. Sneeuwuilen trekken er zich niks van aan en hoewel het voor ons uitdagend zal zijn, zijn dit de perfecte weersomstandigheden om deze stille jagers met priemende gele ogen te fotograferen. Wit op wit onderwerpen, in de zuiverste vorm. Niks mooiers en puur. Elke dag trekken we er op uit, ongeacht de weersvoorspellingen, van ijzig koude zonsopgangen, lichte of zware sneeuwbuien, mistig of zonnig. Elk weer biedt unieke kansen in dit zuivere landschap om de meest indrukwekkende foto's te maken.

 

Sneeuwuilen, Sneeuwuilen, Sneeuwuilen

Doelsoort numero uno is uiteraard de Sneeuwuil. Na een lange trektocht richting 'zuiden', komen ze hier jagen op de in overvloed aanwezige woelmuizen. Elke uil heeft zijn eigen karakter en laat zich fotograferen op een andere manier. De allertamste laten zich tot op enkele meters benaderen en dan zijn zelfs de kortste telelenzen al teveel. We zoeken verschillende types landschappen op, zodat we de uilen in elke setting kunnen fotograferen met verschillende standpunten. Meest algemeen zijn zwartgestippelde jonge of vrouwtjes uilen, maar met wat geluk vinden we ook zuiver witte mannetjes.
In sommige jaren zijn ook andere uilensoorten makkelijk te vinden en te fotograferen, dus mogelijke bonussoorten zijn Laplanduil, Sperweruil, Ruigpootuil,...

 

AF en lichtmeting beheersen en zoveel meer

Er is niks zo beklijvend om een Sneeuwuil in beeld te hebben die opspringt vanuit de sneeuw, en in volle snelheid recht richting lens vliegt op jacht naar een muis. Tijdens deze reis zal elke fotograaf (ongeacht met welk merk of type camera je werkt) uitgevoerd info krijgen hoe je snelle actie fotografeert, en welke AF en andere instellingen essentieel zijn om een zo hoog mogelijk slagingspercentage te bekomen in scherpe beelden. Belichting van witte onderwerpen in een witte omgeving zorgt voor een grote uitdaging voor je camera, dus dat bespreken we ook uitvoerig. Voor we de kou intrekken, bereiden we je zorgvuldig voor hoe je je kleedt, hoe je je materiaal beschermt en op welke manier je lens en statief te hanteren. We laten niks aan het toeval over, zodat je optimaal kan genieten van wellicht de grootste vogelactie die je lens ooit zal te zien krijgen!

 

Yves, begeleider in zijn lievelingsbiotoop

Tijdens deze vogelfotografiereis word je begeleid door Yves Adams, die jaren geleden naar Canada trok om de Sneeuwuilen te fotograferen. Daar ontmoette hij een Sneeuwuil-fluisteraar, en werden de plannen gesmeed om samen een reis te begeleiden. Samen staan ze nu te popelen om met een groep enthousiastelingen de sneeuw te doorploegen en op zoek te gaan naar de magische Sneeuwuilen. Yves houdt van de ijzige kou en de arctische vogels, en zal je als geen ander helpen om zoveel mogelijk te weten te komen van de Sneeuwuil, hoe die te fotograferen en hoe je je zelf moet voorbereiden op de koude. 

Boek deze reis

4750 euro
nog 1 plaats
Inschrijven voor
16 dec 2018
Begeleider
Yves Adams
Inclusief
professionele gids, alle lokale transport, alle overnachtingen (single kamers), alle maaltijden, niet-alcoholische dranken.
Exclusief
internationale vluchten, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, tips.

Accomodatie en transport

We vliegen op Montreal en dan is het ongeveer een anderhalf uur rijden met ons busje naar onze basecamp, een gezellige B&B, vanwaar we elke dag dichtbij onze locaties zijn. De kamers zijn op basis van single kamers, natuurlijk niet voor geïnteresseerde koppels. Het is niet uitgesloten dat we ons verplaatsen over een grotere afstand, om eventueel andere of betere condities te vinden. We zijn met een kleine groep, en kunnen ons dus snel aanpassen aan eventuele wijzigende omstandigheden.

De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, maar we doen graag een voorstel voor een gepast vluchtschema. Je kan deze reis ook combineren met de fotografiereis naar Yellowstone, ook met Yves. Vraag bij inschrijving meer info.

 

Pre-extensie

Deelnemers die deze reis graag wat rekken, kunnen mee op verkenning naar het Nationaal Park van Algonquin. Alvorens we met de Sneeuwuilen beginnen, spenderen we enkele dagen in het park en proberen de verschillende soorten vogels te fotograferen aan birdfeeders. We gaan ook op zoek naar Boommarters en Vossen. Vraag bij boeking naar de details van deze pre-extensie!

 

Kledij, conditie en materiaal

Zeer warme kledij is essentieel voor deze reis, want we gaan uren wachten in koude temperaturen. Yves kan je zorgvuldig uitleggen hoe je je moet kleden en welke kledij geschikt is voor deze temperaturen. We kunnen zeer variërende temperaturen verwachten, schommelend van -5°C tot -25°C, windchill factor niet meegerekend!


We gaan nooit ver stappen, maar diepe sneeuw en de koude en de lange dagen zullen ons wel uitdagen. Iedereen is welkom op deze reis, en met de geschikte kledij zal je de koude kunnen trotseren. We fotograferen vooral actie, dus snelle camera's zijn de beste keuze, met lenzen variërende van 200mm tot 600mm. Afstanden zullen zeer wisselen, met tamme Sneeuwuilen tot op een paar meter tot koppige vogels die zich enkel veraf in het landschap laten fotograferen.


Met lenscovers bescherm je je kostbare materiaal. Op een klassieke dag schieten we heel wat beelden, en in deze kou moet je veel batterij-power voorzien. Ook grote en vooral heel snelle geheugenkaarten zijn nodig! We raden je ook aan om een laptop mee te nemen met snelle kaartlezers en opslagschijven. Je zal versteld staan hoeveel beelden je per sessie kan maken.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons