IJsland staat bijna synoniem met natuur. Het dunbevolkte land wordt gevormd, gekneed en gedomineerd door de kracht van ondergrondse vulkanische activiteit. Dunbevolkt en dus krijgen vogels en andere dieren grotendeels vrij spel: een paradijs voor vogelkijkers en natuurliefhebbers.

Op de eindeloze toendravlaktes is het van halverwege juni tot half juli een drukte van jewelste. Het wemelt er van de vogels. Noordse Sternen broeden er langs de prachtige wegen en Kleine Jagers zijn er nooit ver weg. In de koude Atlantische Oceaan rond het gigantische eiland verzamelen dan weer tal van zeezoogdieren. Dwergvinvissen, Bultruggen, Orka’s en een zeldzame Blauwe Vinvis tekenen er present. 

 

Druk bevolkte vogeltoendra

Al van ver zie je de toendra gonzen van het leven: ontelbare noordse sternen, kleine en grote jagers, regenwulpen, goudplevieren en grauwe franjepoten stappen, vliegen en foerageren hier een kleine maand volop. Op de koude toendrameren vinden we makkelijk roodkeel- en ijsduikers in prachtkleed, wat voor ons een bijzondere en unieke ervaring is.

 

Snuffelen naar Orka’s rond schiereiland Snæfellsnes

Snæfellsnes is een lang schiereiland dat zich westwaarts van IJsland in de zee uitstrekt. In de winter is het een toevluchtsoord voor tal van zeevogels. Wist je dat ook orka’s dan dichtbij Snæfellsnes komen ‘schuilen’? ’s Zomers verspreiden de prachtige zeezoogdieren zich verder van het schiereiland en moeten we er met de boot naar op zoek. Dat doen we dan ook, tijdens een spannende walvistocht. Of we de orka’s ook daadwerkelijk spotten, is af te wachten, maar grote burgemeesters, Jan-van-Genten, noordse stormvogels en grote jagers passeren zo goed als zeker de revue. En wie weet nemen we zelfs een overzomerende kleine burgemeester waar.

Aan de kaap van Snæfellsnes vinden duizenden zeevogels een broedplaats op de rotsen. Zeekoet, zwarte zeekoet, kortbekzeekoet, papegaaiduiker, alk en drieteenmeeuw maken het gros van de soorten uit. Op zee zitten vaak eidereenden, soms ook harlekijneenden of met wat geluk een enkele koningseider. Hou je verrekijker paraat!

 

Onherbergzaam Flatey en de provincie Westfjorden

Vanuit Stykkishólmur nemen we de veerboot naar het piepkleine eilandje Flatey. Dit eilandje ligt tussen het Snæfellsnes-schiereiland en de provincie Westfjorden. Het herbergt een extreem dichte vogelpopulatie. Naast de gebruikelijke noordse sternen bewonen ook een ontelbaar aantal kuifaalscholvers, drieteenmeeuwen, zwarte zeekoeten, papegaaiduikers en noordse stormvogels dit eilandje. Nog meer tot de verbeelding spreken de massale kolonies grauwe Franjepoten. Wie haalt er de enkele paartjes rosse franjepoot vantussen?

Daarna zetten we koers naar de provincie Westfjorden en Latrabjarg. Deze regio wint met gemak de award voor ruigste en rustigste gebied van IJsland. Niet voor niks staat dit dus in het programma van STARLING, weg van alle drukte! Het is er nog spaarzamer bevolkt dan elders en er komen regelmatig afgedreven ijsberen aan wal, er spoelt af en toe een walrus aan en poolvossen voelen zich hier wonderwel thuis. De rotskusten dan weer zijn het perfecte habitat voor de imposante zeearend en we bezoeken één van de grootste zeevogelkolonies van Europa met naar schatting meer dan 1 miljoen zeevogels.

 

De baai van Húsavik

De grote baai van Húsavik lijkt op het eerste zicht een fjord als een ander, ware het niet dat er elk jaar in juni bijzondere gasten op bezoek komen: de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Met wat geluk krijgen we zo’n indrukwekkende mastodont te zien. Om onze kansen zo groot mogelijk te maken, plannen we opnieuw een walvistocht in. Hopelijk passeren ook witsnuitdolfijn, dwergvinvis en bultrug onze boeg. Hou je ogen en oren open! Bij de gigantische zeevogelkolonie in de baai spotten we parmantige papegaaiduikers, vervaarlijke grote jagers en snelle Jan-van-Genten.

 

Mývatn: zoetwatermeer vol vogelschatten

Iets meer naar het oosten vinden we het zoetwatermeer Mývatn. Een hotspot voor Europese vogelkijkers. Dé ornithologische specialiteiten van IJsland zitten namelijk exact op die plek: ijslandse brilduiker en harlekijneend. Wat verder domineren Giervalken het landschap, azend naar een prooi. Hier zit er een opvallend groot aantal soorten watervogels bij elkaar. We zoeken dan ook naar topper, middelste zaagbek, kuifduiker en nog enkele prachtbeestjes.

 

Een echte IJslandgids

Deze reis wordt begeleid door Brecht De Meulenaer. Brecht is officieel IJslandgids. Hij is dus erg vertrouwd met het ruwe landschap, het grillige klimaat en de toestand van de wegen. Verder weet hij als geen ander waar er bepaalde vogel- en diersoorten te zien zijn en waar de beste walvistochten georganiseerd worden. Hij houdt ervan om zijn kennis op een boeiende en geduldige manier door te geven. Een ideale gids voor deze spectaculaire vogel- en natuurreis naar IJsland.

Boek deze reis

3975 euro
€735.00
Begeleider
Brecht De Meulenaer
Inclusief
Alle transport ter plaatse, begeleiding van een professionele en ervaren IJsland-gids, boottochten, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, alle water, alle excursies (2 walvistochten inbegrepen), alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
Internationale vliegtuigtickets (+/- 400 euro per persoon), frisdranken en alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Snaefellsnes

Flatey

Westfjords

Husavik

Myvatn

Verblijf en transport

We overnachten de hele reis in standaard gasthuizen en hotels. De kamers zijn zowel met gedeelde badkamer als met privé badkamer, afhankelijk van de locatie. Een lijst van de hotels kan verkregen worden via email. Alle maaltijden zijn van prima kwaliteit. We verplaatsen ons met een comfortabele bus over goede wegen. We nemen ook enkele ferry’s en maken ook een walvistocht.

De internationale vluchten zitten niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek maken wij een vrijblijvende offerte op voor deze vluchten. Je moet daarbij rekening houden met ongeveer +/- 400 euro per persoon. Vraag meer informatie via contact@starlingreizen.be

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Deze reis is geschikt voor natuurliefhebbers van alle niveaus. De reis geeft enerzijds een goed algemeen beeld van de bijzondere natuur van IJsland, maar gaat ook verder in op de specialiteiten van het land. Er wordt speciale aandacht besteed aan zeldzamere soorten.

 

Klimaat, kledij en materiaal

In deze periode van het jaar is de temperatuur op IJsland over het algemeen matig tot fris. Goede water- en winddichte kledij is dus aangewezen. We raden aan: warme truien, laagjes kleding, lange broeken, water- en winddichte jas, eventueel regenbroek, windvaste paraplu (vb. Senz) en stevige wandelschoenen. We kunnen zeker regenbuien verwachten, maar zullen evengoed helder weer krijgen.

 

Fotografie

IJsland is een land met een enorme diversiteit aan landschappen, fauna en flora. Op de reis zijn er heel veel mooie kansen voor fotografie. De reisgids heeft een goeie kennis van digitale fotografie. LET OP: dit is geen gespecialiseerde fotografiereis maar een laagdrempelige natuurreis.