Marokko. De meest tot de verbeelding sprekende woestijnvogels in Merzouga en de kleurrijke specialiteiten van de besneeuwde Hoge Atlas. Van Woestijngrasmus, Egyptische nachtzwaluw, Maquiszanger, Woestijnmus, zandhoenders en leeuweriken tot Atlasgrasmus, Levaillant's specht en Afrikaanse velduil! Deze vogelreis met STARLING staat garant voor een onvergetelijk ervaring en is de meest complete vogelreis naar Marokko die je zal vinden. Ga mee op deze exclusieve rondreis en ontdek wat deze ervaren gidsen je te bieden hebben.

 

Woestijngebieden, hooggebergte en moerassen langs de kust

Deze ultieme vogelreis start in het zuiden, in Agadir. Deze streek staat bekend om z’n gezonde populatie Heremietibissen, één van ’s werelds zeldzaamste vogelsoorten! De kolonie bevindt zich in holtes in de kliffen aan de kust en is een vaste waarde op alle vogelreizen naar Marokko. We blijven er echter niet te lang, want meer naar het noorden lonken alvast de volgende leukerds! Zo onderzoeken we Oued Massa voor soorten als Zwartkruintsjagra en Vale Oeverzwaluw, twee sub-Saharaanse specialiteiten die hier nog in verspreide populaties voorkomen.  Dit gebied is trouwens eveneens de laatste plek waar ooit Donkere Zanghavik broedde in het land… Een grondig bezoek kan hier dus zeker verrassingen opleveren!

Hierna gaat het langzaam maar zeker bergop. We reizen richting de Hoge Atlas waar we voor enkele dagen het hooggebergte zullen verkennen. Enigmatische soorten als Atlasbergvink, Atlasstrandleeuwerik en Levaillant’s Specht komen hier voor. Afrikaanse Pimpelmees is tegenwoordig eveneens een volwaardige soort. Het Atlasgebergte werkt als een buffer tegen vochtige zeelucht en eenmaal meer naar het binnenland wordt het landschap al snel droger.

Wanneer we de woestijn intrekken veranderen de soorten ook. Plots zijn we omringd door Woestijnleeuweriken, Roodstuit-, Woestijn-, Witkruin- en Zwarte Tapuiten, Temminck’s Strandleeuwerik, Witbandleeuwerik,… Bij het beroemde Tagdilt Track hopen we op nomadische soorten als Diksnavelleeuwerik en Maquiszanger zijn lokaal nog te vinden. Bij Gorges du Dades speuren we voor Havikarend en rond het stuwmeer van Ouarzazate lassen we een tussenstop in voor de recent gesplitste Langsnavelkuifleeuwerik!

De rotswoestijn die we ervaren, verandert al snel in echte zandwoestijn. Rond Merzouga gaan we de ware Sahara in en zoeken we naar de typische soorten zoals Kroonzandhoen, Sahelzandhoen, Woestijnoehoe, Renvogel, Afrikaanse Woestijngrasmus, Woestijnmus, Barbarijse Valk, Lannervalk,… Er valt heel wat te ontdekken. Het is ook één van de enige plaatsen in Marokko waar we Egyptische Nachtzwaluw kunnen treffen!

Vervolgens reizen we verder naar het noorden en stoppen onderweg zowel bij de hoogplateaus van Zeida (met o.a. Dupont’s Leeuwerik en Zwartbuikzandhoen) als de cederbossen van Ifrane (met o.a. Atlasvliegenvanger). Zo belanden we uiteindelijk in de moerassen in het noordwesten van Marokko. Een mythische soort hier is de Afrikaanse Velduil, waarvan een ernstig bedreigde relictpopulatie voorkomt rond Merja Zerga en Sidi Bousselham. Tot slot bezoeken we de moerassen van Larache, bekend als enige betrouwbare broedlocatie van Zwartkoprietzanger in het land. We sluiten af bij Tanger, een stad in het noorden van Marokko, van waar de terugvlucht gepland staat.

 

Reisbegeleider gebeten door Europese natuur

Johan Debuck is een uiterst enthousiaste natuurgids die gebeten is door de fauna (en flora) van Europa. Hij heeft heel veel ervaring met natuurreizen en organiseert regelmatig weekends en trips voor vogelwerkgroep Mergus. Marokko is Johan zijn tweede thuis en daarom de perfecte gids voor deze reis. Hij deelt zijn passie graag met anderen en leidt alles in goede banen, zonder de goede sfeer uit het oog te verliezen. Zijn organisatietalent komt volop van pas. Ook humor en lekker eten zijn voor Johan nooit veraf.

Boek deze reis

2650 euro
€320.00
Begeleider
Johan Debuck
Inclusief
Vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, , verzekering garantiefonds.
Exclusief
Alcoholische dranken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Accommodatie en vervoer

Er wordt steevast verbleven in lokale gezellige hotels van standaard tot goede en uiterst goede kwaliteit. Hier worden het ontbijt en de avondmaaltijden genuttigd. Voor de lunch kiezen we meestal voor picknicks in het veld. Niks aangenamer dan genieten van je boterhammen in de zon met de vogels en natuur om je heen! We verplaatsen ons in een (mini)bus die ons veilig door het prachtige Marokkaanse landschap brengt. 

Eénpersoonsopties zijn beperkt en niet in elk hotel beschikbaar (70% van de reis is éénpersoonsoptie beschikbaar). Contacteer ons op contact@starlingreizen.be voor meer info.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Deze reis is geschikt voor iedereen die geniet van vogels kijken. Het is hier dat de reis voornamelijk is op toegespitst. We hebben echter ook oog voor andere fauna en flora die ons pad kruist want onze gidsen zijn verzot op vlinders, libellen, zoogdieren, reptielen als planten. Marokko is voorts een veilig land met een rijke cultuur en geschiedenis. 

 

Klimaat en temperatuur

In april is de temperatuur in Marokko gemiddeld erg aangenaam en schommelt rond de 25 à 30° C. Vergeet echter niet dat het een land van extremen is! In de Hoge Atlas liggen de temperaturen rond die tijd van het jaar nog steeds enorm laag en kan het fris tot koud zijn met zelfs sneeuw! Rond Merzouga zijn de eerste hittegolven dan weer mogelijk rond deze periode. Voorzie daarom een uiteenlopende set aan kledij, geschikt voor zowel koud en nat weer, als warm en droog.