Batumi is intussen wereldberoemd onder vogelkijkers. De ongeziene rijkdom en diversiteit van de vogeltrek is alomtegenwoordig. Deze natuurreis staat in het teken van de najaarstrek en past zich aan weersveranderingen aan. We vergapen ons aan gigantische stromen roofvogels in de heuvels, en gaan op zoek naar de talrijke trekvogels in het laagland. 's Avonds krijg je aan de hand van enkele luchtige lezingen de theorie om de roof- of zangvogels de volgende dag makkelijker te herkennen.

 

Vogelreis met 2 actieve vogelworkshops

Deze vogeltrip steunt op 2 pijlers: roofvogels die afhankelijk zijn van mooi weer én zangvogels die floreren bij slecht weer. Omdat de vogeltrek zo massaal en ongezien is, kan je rekenen op talrijke waarnemingen. Tijdens 2 actieve workshops til je je kennis naar een hoger niveau:

  • Voor de roofvogels gaan we dieper in op leeftijdsbepalingen en determinaties van de 20-tal soorten die we te zien zullen krijgen.
  • Voor de zangvogels spitsen we ons toe op topografie (ligging veerpartijen), determinatie en benaderen van vogels om ze goed te bekijken.

We doen dit op een luchtige manier, ’s avonds na het avondmaal, zodat je vakantiegevoel op elk moment van de trip aanwezig blijft!

 

Ultieme droom van elke ornitholoog

Het vogels kijken in Georgië zelf is bijna niet te beschrijven. We mikken op de piek van Wespendief en speuren tussen de duizenden exemplaren naar Steppebuizerd en Aziatische wespendieven, meutes Zwarte wouwen, een mix van Dwergarend, Slangenarend, Steppearend, Schreeuwarend, Bastaardarend, enz. Roodpootvalken en Kleine torenvalken behoren ook tot de mogelijkheden en sporadisch komen groepen Scharrelaars en Zwarte ooievaars langs.

In de parkjes van Batumi hoor je de éne dag Kleine vliegenvangers en de andere dag Paapjes en Grauwe klauwieren. Ondertussen zoeken we ook naar Kleine spotvogel, Sperwergrasmus, Krekelzanger en maken we kans op waarnemingen van Nachtzwaluw, Dwergooruil, Woudaap en Kwartelkoning. In de Chorokhi delta gaan we op zoek naar steltlopers en moerasvogels, met goede kans op Grijskoppurperkoet, Klein waterhoen, Ralreiger, Citroenkwikstaart, Kleine strandloper, Breedbekstrandloper, en zoveel meer. Als het echt heel hard onweert, dan kunnen we altijd over zee kijken, wat in het verleden o.a. al deze soorten heeft opgeleverd: Dunbekmeeuw, Armeense meeuw, Yelkouanpijlstormvogel, Grauwe Franjepoot, Griel, etc.

 

Expertise van de Batumi Raptor Count

De vogelreis gebeurt in samenwerking met Batumi Raptor Count. Dit project heeft als doel de roofvogeltrek beter in kaart te brengen en de lokale jacht stelselmatig op een passieve manier af te bouwen. Concreet betekent dit dat de lokale bevolking actief wordt betrokken bij het ecotoerisme. Daarom doen we beroep op de lokale bevolking voor het vervoer, de maaltijden en de accommodatie. We overnachten bij een gastfamilie in het dorp waar de roofvogeltrek intens is, en kunnen van op het balkon genieten van de trek. Een heel eigentijdse en pure manier om Georgië te leren kennen, en het komt het goede doel ten goede.

Bij deze natuurreis gaat 20% van de brutowinstmarge integraal naar het natuurbeschermingsproject Batumi Raptor Count.

 

Ervaren reisgids

De natuurreis wordt in goede banen geleid door Johannes Jansen, één van de oprichters en bezielers van natuurbeschermingsproject Batumi Raptor Count. Hij heeft Georgië ondertussen meer dan 12 jaar op rij bezocht, zowel in het voorjaar als in het najaar.  Hij kent de streek als zijn broekzak en weet telkens het maximale uit de trip te halen. Hij spreekt dan ook Russisch, en een mondje Georgisch. Daarnaast is Johannes een heel fanatieke trekteller met veel ervaring. Hij heeft een zwak voor roofvogels en determinatie. Hij werkte mee als inhoudelijk expert en jurylid tijdens het Nederlandse spelprogramma 'In de ban van de Condor'. Hij zal jullie ongetwijfeld veel bijbrengen tijdens de workshops, en  misschien weet hij er wel een zeldzaamheid uit te sleuren!

Boek deze reis

1075 euro
gegarandeerd vertrek
€175.00
Inschrijven voor
01 jul 2019
Begeleider
Johannes Jansen
Inclusief
alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden (volpension), water, alle excursies, alle inkom voor parken, begeleiding door gids, 2 workshops, garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets, persoonlijke aankopen, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), frisdranken en alcoholische dranken.

Poti

Chaisubani

Accommodatie en transport

Deze reis gebeurt in samenwerking met Batumi Raptor Count. Dit betekent dat we bij de lokale bevolking overnachten en eten. Overnachtingen zijn van goede kwaliteit. Het eten is overheerlijk en divers. Sanitair is privé op de eigen kamer. Van op ons terras kunnen we ons vergapen aan de roofvogeltrek. Als we toch het huis uit gaan, dan verplaatsen ons met een minibus.

De internationale vluchten voor deze reis zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek gaan we samen met de deelnemers op zoek naar de beste oplossing. Dit is een persoonlijke keuze van de individuele deelnemers. Je hebt de keuze om te vliegen vanuit Schiphol of Zaventem naar Batumi, via Istanbul, afhankelijk van het comfort van de vluchtschema's (Turkish Airlines). Rechtstreeks vliegen vanaf Brussel of Schiphol naar Tbilisi is ook een optie, vraag ons gerust meer informatie. Prijzen voor de vluchten variëren en liggen rond de 550 à 700 euro naar Batumi, en rond de 350 euro op Tbilisi. Behalve de vluchten is alles standaard inbegrepen voor deze reis, zoals eten, slaapplaats, transport, gidsen, etc...

 

Wandelen en doelstelling natuurstudie

Het wandelen is over het algemeen makkelijk. Om de telposten te bereiken, wandelen we 30 minuten omhoog op eigen tempo. De dagexcursie in Mtirala is makkelijk tot matig lastig. Tijdens deze reis is het de bedoeling om vogels goed te leren kennen, met een bijzondere aandacht voor zangvogels en roofvogels.

 

Klimaat

In deze periode van het jaar is het weer divers. We zullen zowel zonnige, warme dagen hebben als heel natte, frisse dagen. Goede aangepaste kledij voor uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen. Een paraplu is mooi meegenomen.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie. Let op: dit is geen gespecialiseerde fotografiereis, maar een vogelreis met fotografiekansen!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons