De Georgische Kaukasus omvat een ongelooflijke diversiteit aan habitats en bijhorende spectaculaire vogelsoorten. In het voorjaar biedt Georgië schoonheid ten top. Deze STARLING-vogelreis neemt je mee op zoek naar de specialiteiten van de prachtige Kaukasus. We gaan voor alle endemen van het Kaukasus-gebergte, en de specialiteiten van de steppes. Net in die periode is er ook volop roofvogeltrek, naast een kleurrijke passage van zangvogels en steltlopers. We doen extra moeite voor het zien van de inheemse Wilde Fazant.

 

TROEVEN van deze reis:

  • kleine groep (min. 4, max. 5) voor de grootste kans op mooie waarnemingen
  • expliciete keuze voor verzorgde en comfortabele accommodatie
  • eigen chauffeur (de gids) zorgt voor veilig en flexibel transport
  • comfortabel vervoer met ruime 4x4 minibus

 

Endemen van de Kaukasus

Vanaf Tbilisi rijden we eerst het hooggebergte in, naar Kazbegi. Door de grote hoeveelheid sneeuw die overblijft na de winter zitten de meeste prachtsoorten op wandelafstand van het bergdorp, in een adembenemend landschap. Met de impressionante Mount Kazbegi en Gergeti-gletcher als achtergrond, kunnen we er ons vergapen aan de Grote Roodmus, Witkruinroodstaart en scannen de omliggende hellingen op Kaukasisch Korhoen en Kaukasisch Berghoen. In de bosjes in de omgeving zoeken we Kaukasische Bergtjiftjaf en Groene fitis, Rotskruiper en Lammergier behoren zeker tot de mogelijkheden, en we proberen ook de Steenarend en Alpenheggemus mee te pikken.

 

Vogels in steppemeren, een kloostercomplex en natuurpark

Het tweede deel van de trip brengt ons naar Jandari, een steppemeer waar we veel watervogels, steltlopers, sterns, Dwergaalscholver, Zwartkoprietzanger en Keizerarend kunnen vinden. We rijden verder door naar David Gareji, het befaamde kloostercomplex in een prachtig geërodeerd landschap met soorten zoals Roze Spreeuw, Kalanderleeuwerik, Blauwe Rotslijster, Bonte en Finch Tapuit. Nog verder naar het oosten liggen de steppes en riviervalleien van Chachuna, waar Zwarte Frankolijn, Aziatische steenpatrijs, Kleine kortteenleeuwerik, Menetries Zwartkop en ander moois thuis zijn. In het meest zuid-oostelijke puntje van Georgië, op de grens met Azerbeidzjan, verkennen we de wildernis van Vashlovani, een uitgestrekt park waar gieren en grote zoogdieren heer en meester zijn. We gaan er op zoek naar de Monniksgier, LannervalkWolf en misschien vinden we wel de uiterst schuwe (inheemse) Fazant (ssp colchicus). We keren terug naar Tbilisi waar we de laatste avond in het historisch centrum vieren met een feestmaaltijd.

 

De reisgids: kenner van Georgië, vogels én Russisch

De natuurreis wordt in goede banen geleid door Brecht De Meulenaer. Hij heeft Georgië ondertussen talrijke keren bezocht, in alle seizoenen. Hij werkte onder andere mee aan inventarisatieprojecten voor Keizerarend en hielp mee om de avifauna van Georgië in kaart te brengen. Hij kent de streek als zijn broekzak en weet telkens het maximale uit de trip te halen. Bovendien is hij goed vertrouwd met de lokale cultuur, de culinaire troeven en de taal. En ook niet onbelangrijk, hij is gemakkelijk in de omgang en heeft gevoel voor humor!

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
01 mrt 2019
Begeleider
Brecht De Meulenaer
Inclusief
alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden (volpension), niet-alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, begeleiding door professionele gids, bijdrage aan garantiefonds.
Exclusief
vliegtuigtickets, persoonlijke aankopen, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), alcoholische dranken.

Tbilisi

Kasbegi

Kasbegi

Jandari

David Gareji Monasteri St. David Lavra

Udabno

Vashlovani Nature Reserve

Ananuri

Georgië: accommodatie en transport

We verblijven tijdens deze reis in gezellige kleinschalige hotels, telkens comfortabel en verzorgd, in kamers met eigen sanitair. In Vashlovani verblijven we midden in de wildernis in bungalows. De maaltijden zijn traditioneel Georgisch, heerlijk en divers. We verplaatsen ons met een comfortabel minibusje, aangepast aan het terrein.

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, maar we doen een voorstel voor passende vluchten. Vanaf Brussel moet je rekenenen op +/- €350 heen en terug naar Tbilisi (via Istanbul), vanaf Schiphol zijn er rechtstreekse vluchten heen en terug naar Tbilisi vanaf €400. Contacteer ons voor meer informatie.

 

Georgië: moeilijkheidsgraad en doelstelling natuurstudie

De wandelingen zijn over het algemeen gemakkelijk, in het hooggebergte zijn ze iets uitdagender, maar geschikt voor iedereen met een normale conditie en stevige stapschoenen. De reis is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Tijdens deze natuurreis is het de bedoeling om vogels goed te leren kennen en wordt ruim de tijd genomen om alle vogelsoorten goed te bekijken.

 

Georgië: voorjaarsklimaat

In deze periode van het jaar is het weer divers. Dat betekent dat we zowel zonnige, warme dagen zullen hebben als natte, frisse dagen. Kies dus voor goed aangepaste kledij voor uiteenlopende omstandigheden. In het hooggebergte kan het bij momenten erg fris worden.

 

Natuurfotografie in Georgië

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie, zowel van vogels als van landschappen. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons