Slechts een paar uur vliegen van Europa ligt een volledig andere wereld. Een tropische Afrikaanse bestemming aan de zuidrand van de grootste woestijn: de Sahara. Senegal herbergt een enorme variatie aan habitats. Van bossen tot savanne en droge woestijnen. Het gebied valt onder de noemer 'sahel', wat letterlijk 'grens van de woestijn' betekent. Het is dan ook niet te verwonderen dat hier een enorme mix van kleurrijke vogelsoorten te vinden zijn. Reis jij met ons mee?

 

                                   

LEDEN VAN NATUURPUNT ONTVANGEN 100 EURO KORTING OP DE PUBLICATIEPRIJS VAN DEZE REIS.

 

Senegal, waar onze zomergasten overwinteren

De eindeloze Sahara: de grootste barrière die iedere zomergast in Europa in het najaar over moet. Ten zuiden hiervan ligt het regenwoud en andere tropische habitats die zo typisch zijn voor de Golf van Guinee. Daartussen: de Sahel. Een uitgestrekte, droge halfwoestijn die zich van west naar oost uitstrekt over het Afrikaans continent, grofweg tussen 10° en 18° noorderbreedte.

Het unieke gebied herbergt heel wat unieke soorten die enkel hier te observeren zijn, aangevuld met een groot aantal typisch West-Afrikaanse soorten en een overweldigend aantal wintergasten uit Europa. Deze ingrediënten maken van Senegal in februari-maart een topbestemming!

 

Dakar of Parijs?

We starten onze reis in Dakar, een kosmopolitische stad met veel inwoners die zo aan de oevers van de Seine in Parijs zouden kunnen wonen. De rest van Senegal, weg van de grote steden, typeert zich door het eenvoudige Afrikaanse dorpsleven. Taken zoals water halen, wassen en koken in traditionele lemen hutten, het lijkt alsof het hier al eeuwen zo is ...

Vanuit Dakar reizen we noordwaarts naar de monding van de Senegal. Aan die monding is een indrukwekkende lagune ontstaan, waar talloze vogels broeden en overwinteren, onder andere honderden Visarenden. De lagune staat onder steeds grotere druk, en een bijzonder project dat werd opgestart door vrijwilligers van Natuurpunt probeert daar iets aan te veranderen.

 

Delta en zandduinen

We trekken vervolgens verder naar een gigantische binnendelta, Djoudj, dat een indrukwekkend aandeel van onze broedvogels opvangt, bovenop de lokale fauna. Wat dacht je van een school van duizenden Zomertalingen, om daarna op een Wrattenzwijn en een Arabische trap te stoten? Verder naar het oosten gaan we naar de zandduinen van Richard Toll, op zoek naar enkele woestijnsoorten en nachtzwaluwen.

Vervolgens zetten stevig koers, het binnenland in, recht naar het zuiden. Halverwege stoppen we in Kaolack waar we enkele zoutpannen en een slaapplaats voor Scissor-tailed kite en Kleine torenvalken bezoeken. Dan belanden we uiteindelijk in het uiterste zuid-oosten, Niokolo Koba National Park. Dit park is het grootste nationaal park van West-Afrika en mag zeker niet ontbreken in ons programma. Via de kust keren we uiteindelijk terug naar Dakar.

 

ONTDEK HET REISSCHEMA IN DETAIL HIER.

 

De reisgidsen? Drie kleppers van formaat!

Deze vogelreis wordt gegidst door reisbegeleiders van Natuurpunt, in samenwerking met een lokale gids. De gidstandem voor deze reis zijn Miguel Demeulemeester en Geert Spanoghe.

Miguel Demeulemeester werkt als personeelslid bij Natuurpunt en kent de organisatie door en door. Als fervent vogelkijker en actief lid bij vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, is hij de geknipte man om deze reis in goede banen te leiden. Hij is zorgzaam en zijn kennis zal ongetwijfeld bijdragen tot een meerwaarde voor deze reis.

Geert Spanoghe is met deze reis niet aan zijn proefstuk toe. Hij begeleidde al talloze reizen voor Natuurpunt en voor zijn eigen afdeling Natuurpunt Gent. Hij is een gedreven gids die graag het onderste uit de kan haalt. 

Modou Jarju is deze reis ons 'geheime wapen'. Deze lokale gids is afkomstig uit Gambia en kent Senegal (en haar vogels) als de beste. Modou staat ook bij veel Belgische birders al bekend als excellente vogelgids en krijgt steevast uitstekende recensies.

Met deze kleppers als gids kan je niet anders dan naar huis komt met een waarnemingenlijst om u tegen te zeggen. 

Inschrijven voor
28 jan 2018
Inclusief
internationale vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, , verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.).

Dakar

Ile de Madeleine

Saint-Louis

Djoudj

Kaolack

Niokolo Koba

Toubakouta

Vogelreis naar Senegal: accommodatie en vervoer

In de buurt van Dakar verblijven we in een goede lodge aan de rand van de stad nabij Lac Rose. Weg van de hoofdstad verblijven in lokale hotels waar vaak weinig toerisme is. De kamers definiëren we als basis tot standaard. De kamers hebben een eigen toilet en badkamer of douche, soms is sanitair gedeeld.

Maaltijden zijn eenvoudig maar verzorgd.

We verplaatsen ons met een ruime minibus met airconditioning die is afgestemd op het aantal deelnemers van de reis. 

LEDEN VAN NATUURPUNT ONTVANGEN 100 EURO KORTING OP DE PUBLICATIEPRIJS VAN DEZE REIS.

 

Is deze vogelreis naar Senegal iets voor jou?

Over het algemeen doen we lichte wandelingen. Sommige dagen kunnen vermoeiend zijn, bijvoorbeeld bij lange transfers.

Tijdens deze reis gaat alle aandacht naar het vogels kijken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dat betekent dat de dagen lang kunnen zijn, al ben je natuurlijk niet verplicht elke excursie mee te doen. 

Iedereen met een gezonde interesse en een grote passie voor vogels kijken is welkom, van beginner tot expert.

 

Senegal in februari-maart: klimaat en gezondheid

Senegal kent een tropisch savanneklimaat: warm tot heel warm. Het weer is overwegend droog en zonnig. Soms kunnen stevige windbuien (letterlijk) roet in het eten gooien. Voorzie dus lichte en beschermende kledij, een hoofddeksel en een lichte sjaal zijn geen overbodige luxe. Regen verwachten we niet, al durven we hier geen garanties stellen. Muggen zijn mogelijk dus insectenwerend middel is aan te raden. 

Raadpleeg je huisarts of de reiskliniek in je buurt voor de nodige vaccinaties. Enkele weken voor afreis ontvang je een gedetailleerde brochure met alle reisinformatie over deze reis.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons