Een onvergetelijke reis door eindeloze landschappen met onmetelijke steppes, de fantastische Gobi-woestijn, het indrukwekkende Altai-gebergte, Terelj en de Khurkh vallei. We spotten vogels in de uitgestrekte natuur van het dunst bevolkte land van ter wereld. Beleef Mongolië vanuit traditionele tenten!

 

HEB JE INTERESSE IN DEZE REIS? AARZEL DAN NIET OM ONS TE CONTACTEREN. DE BASISPRIJS IS 3300 EURO EN EENPERSOONSOPTIE 280 EURO.

 

Zes redenen waarom je deze reis wil beleven:

  1. Een zeer compleet programma, op vraag gefinetuned: vlaktes, gebergtes, waterpartijen en bosgebieden wisselen elkaar af. We combineren het beste van Mongolië, zonder te overdrijven in afstanden, met bovenop de klassieke tour door de Gobi en Altai, het Terelj NP en de Khukh vallei erbij.
  2. We optimaliseren de tijd om vogels te kijken, door de binnenlandse vlucht naar Dalandagzad (onder voorbehoud van het vluchtschema)
  3. We verblijven lokaal: in de vlaktes trekken we rond (met charismatische Ural busjes) en slapen in Ger-kampen. Dit zijn ruime, ronde traditionele tenten (yurts) met alles erop en eraan. Onze kampplaatsen kiezen we strategisch en telkens midden in vogelrijk gebied.
  4. We kunnen rekenen op een toegewijd vijfkoppig lokaal team dat ons vervoert, onze kampen opzet en onze heerlijke maaltijden verzorgt.
  5. De beste en meest enthousiaste lokale vogelgids van Mongolië op dit moment met een ongelooflijke passie voor zijn land en gedrevenheid om de trip op vlak van soorten en logistiek perfect te laten vervlopen.

 

Een greep uit het programma

Mongolië is een unieke bestemming die elke avontuurlijke natuurliefhebber weet te bekoren. De enorme afwisseling is verrassend. Onze route loopt grosso modo vanuit hoofdstad Ulaanbaatar naar het zuiden via de rivierbossen langs de Tuul naar Dalanzadgad (binnenlandse vlucht, indien mogelijk), in de Gobi-woestijn. Van hieruit rijden we in een ruime bocht naar het westen langs de Altai terug richting hoofdstad. Die rijden we straal voorbij voor enkele dagen in de taigabossen van Terelj NP om daarna door te rijden naar de fantastische Khurkh Vallei. Onderweg verkennen we de voornaamste ecoregio's van Mongolië.

Dagenlang reizen we door haast onbewoonde adembenemende landschappen. Geen wonder als je weet dat Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld is en het grootste deel van de bevolking er in de hoofdstad woont. Daarbuiten kom je enkel rondtrekkende herders tegen.

 

Bergen en kliffen

We maken kennis met de fauna van Mongolië langs de Tuul rivier. We vliegen naar het zuiden en de eerste dagen vertoeven we in het ZuunSaikhin-gebergte. Het gebergte is rijk aan valleien, hellingen en richels. We maken er kans op het spotten van een hele reeks typische bergsoorten, zoals Himalayagieren, Siberische steenbokken en Altai sneeuwhoenders.

Daarna zijn de beroemde Flaming Cliffs in Bayzang aan de beurt. Deze staan niet enkel bekend voor bijzondere fossiele vondsten, ze herbergen ook een kolonie Kleine torenvalken én zijn erg fotogeniek. Onderweg kijken we uit voor de Oriental plover. Het mannetje van deze erg zeldzame en gegeerde plevier maakt in deze periode van het jaar immers z’n spectaculaire baltsvluchten, waarbij hij als een zeevogel over de steppe keilt!

 

Godvergeten Gobi

We duiken de Gobi in en rijden naar de zandduinen van Khongoryn Els. De landschappen zijn hier ronduit magnifiek. Een variatie van uitgestrekte desolate droge vlaktes met op de achtergrond de bergen van Altai. Bij de zandduinen gaan we op zoek naar enkele van de meest tot de verbeelding sprekende soorten van de Gobi: de Saxaul Sparrow en Hendersons Ground Jay.

Tijd voor een nog desolater gebied: de 'vallei van de meren'. Deze vallei omvat verschillende zoutmeren aan de voet van de Gobi-Altai. Die meren zijn cruciaal voor trekkende watervogels. Aan het meer van Boon Tsagaa​n kunnen we de zeldzame Witbandzeearend, Zwaanhalsgans en Steppehoenders zien. We bereiken langzamerhand de Gobi-steppes, en de weg naar Baga Bogd brengt ons door de eindeloze, grasrijke vlaktes waar in juni Mongoolse gazelles hun jongen krijgen. Het granietgebergte van Erdenesant is erg goed om roofvogels beter te bekijken en te fotograferen. Enkele meren aan de voet van de Khangaii mountains bieden een kans op de zeldzame Relict Gull. In de buurt gaan we ook op zoek naar Hodgsons bushchat, Asian rosy finch en Altai accentor. Op de lus terug naar Ulaanbaatar doen we nog de meren Takhilt, Orii en Bayan aan. Daar maken we onder andere kans op Asian dowitcher, Chinese spotted duck, White-naped crane en zoveel meer.

 

Terelj National Park & Khurkh Vallei

We rijden voorbij UB naar het Terelj Nationaal Park en het Khentii-gebergte. Hier verblijven we twee nachten. We gaan in dit Nationaal Park met overwegend taiga op zoek naar een aantal soorten zoals Witrugspecht, Taigagaai, Bruinkopmees, Hazelhoen, Blauwstaart en met wat geluk ook het Rotsauerhoen. Ook op de Chinese Bush Warbler hebben we goeie kans.

Verder naar het oosten doen we als laatste gebied de fenomenale Khurkh vallei aan. Het dynamische riviersysteem zorgt voor gigantische moerassen, met verschillende meren en omliggende akkergebieden. Weinig bezoekers komen helemaal tot hier, maar het is een topgebied voor oa vijf soorten kraanvogels en vele andere moerasvogels. Verschillende Siberische kraanvogels (Siberian cranes) overzomeren in het gebied, we kunnen er ook Monnikskraanvogels (Hooded cranes) zien. We kunnen er ons verwachten aan o.a. zingende Siberische sprinkhaanzanger (Pallas Reed Warbler), Bronskopeend (Falcated Duck), Japanse kwartel (Japanese Quail), Aziatische grijze snip (Asian Dowitcher), Rosse gors (Chestnut bunting) en Japanse sperwer (Japanese sparrowhawk)...

 

Lokale reisbegeleider

Onze lokale gids is mogelijks de beste en meest enthousiaste gids van dit moment in Mongolië. Hij kent het land goed en wil zijn liefde voor zijn thuisland graag met iedereen delen. Qua vogels heeft hij goede up-to-date informatie en kennis van waar wat te vinden, en hij gaat regelmatig op prospectie in eigen land op zoek naar nog betere plekken. Hij werkt voor een Mongoolse natuurbeschermingsorganisatie. Weetjes over onderzoek en natuurbescherming zullen dus zeker aan bod komen. Hij is erg joviaal en een echte sfeerbrenger! Er reist ook vierkoppig team mee dat ons kamp zal opzetten (indien nodig) en voor ons kookt.

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
01 jun 2018
Inclusief
alle transport, binnenlandse vlucht, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet-alcoholische dranken (water, koffie, thee, dranken tijdens maaltijd), alle excursies, alle inkom voor parken, garantiefonds.
Exclusief
internationale vluchten, alcoholische dranken, kosten visum, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/enz.), annuleringsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Ulaanbaatar

Dalanzadgad

Khongoryn Els

Orog Lake

Ugii Lake

Gorkhi Terelj Nationaal park

Bayan Lake

Onon

Natuurreis en vogelreis naar Mongolië: praktische informatie

Accommodatie, maaltijden en transport

Tijdens de natuurreis naar Mongolië overnachten we in Ger-kampen (ook wel yurts genoemd). Dit zijn typische verplaatsbare tentenkampen waarin de Mongolen al jaar en dag op de steppes leven. Geen nood: de yurts zijn ruim en gezellig, en kunnen  zelfs verwarmd worden met houtkachels. Het zijn bijna draagbare motels, met afzonderlijke ruimtes om te eten, te slapen en voor sanitair.

Waar geen yurt-kampen staan, kamperen we in gewone tenten. Tenten, slaapzakken en eettent worden door de lokale organisatie voorzien, we helpen waar nodig met het opzetten. Dit geeft ons flexibiliteit in onze dagindeling, en zo kunnen we ons kamp op de beste plaatsen opstellen om vogels te kijken vanuit het kamp. Voor iedereen is persoonlijk een eigen kampeertent voorzien, alsook een degelijke slaapzak en matje. De hele reis lang zorgt een toegewijd team van koks, chauffeurs en tolk voor ons. In de hoofdstad verblijven we in een comfortabel hotel.

We verplaatsen ons met twee sfeervolle 'Russisch busjes'. Deze onverwoestbare Ural-busjes zijn perfect geschikt voor dit terrein, we hebben er één ter beschikking voor onzelf, en één voor de grote bagage, de kookploeg en ons kampeermateriaal.

Internationale vluchten zijn niet in de prijs inbegrepen. Als de tijd rijp is gaan we op zoek naar de comfortabelste vluchten die het beste bij de reis aansluiten, en doen we een voorstel. Heen en terugvlucht is zowel vanaf een luchthave naar keuze mogelijk.

De binnenlandse vlucht naar Dalandagzad is wel inbegrepen in de prijs. Het is echter wel nog vroeg in het toeristisch seizoen, en afhankelijk van het weer zal de vlucht wel of niet beschikbaar zijn. Indien niet beschikbaar, wordt de kostprijs van 130 euro terugbetaald, en wordt de dagindeling iets aangepast om deze transfer via de weg te doen.

 

Is deze reis iets voor jou?

Hou je van vogels kijken? Lijkt een avontuurlijke trip in een bijzonder land jou wel iets? Beschik je over een normale lichamelijke conditie? Dan is deze natuurreis naar Mongolië echt iets voor jou.

De reis is vrij gemakkelijk. Slechts enkele beklimmingen vergen een korte fysieke inspanning. De meeste wandelingen zijn wel op vrij grote hoogte en in desolaat gebied. In Terelj NP moet je rekenen op iets langere wandelingen, bijvoorbeeld tijdens de zoektocht naar onder andere Rotsauerhoen. Een goede conditie is hiervoor vereist.

Vogels kijken staat centraal tijdens deze reis, maar de reis is zeker toegankelijk voor de beginnende natuurliefhebber. Ook aan andere fauna en flora besteden we de nodige aandacht. Er is daarnaast voldoende gelegenheid om te fotograferen.

 

Klimaat in Mongolië in mei en juni

We doorkruisen tijdens deze natuurreis een waaier aan diverse landschappen, vaak op grote hoogte. Tijdens de vroege zomer in Mongolië kunnen we ons verwachten aan heel uiteenlopende weersomstandigheden. De temperaturen kunnen variëren van 15-20 graden in de woestijn (maar fris 's nachts) tot koude temperaturen (soms onder het vriespunt) in de bergen. Je hebt dus zowel kledij voor warme omstandigheden nodig als goede, warme en waterdichte kledij. Voor de avonden en ochtenden zijn handschoenen en een muts geen overbodige luxe.

 

Natuurfotografie in Mongolië

Tijdens deze reis zijn er enorm goede mogelijkheden om fauna, landschappen en 'couleur locale' te fotograferen.