Het Arabisch Schiereiland bezit ondanks z’n extreme klimaat een enorme biodiversiteit. Door de invloed van zowel Afrika in het westen als Azië in het oosten ontwikkelde zich hier een uniek ecosysteem. Oman leent zich uitstekend om deze fauna te ontdekken door de toegankelijkheid van het land, de diverse habitats en de nabijheid van de zee. Ga mee met ons en ontdek tot de verbeelding sprekende soorten als Zwarte Arend, Waaliaduif en Zijdestaart.  We proberen ook de Omani Owl te vinden! Dit allemaal onder een stralende zon, langs prachtige landschappen en de Arabische zee!

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder?

  • een duidelijke ALL IN formule. Vliegtuigtickets, accommodatie, maaltijden, pelagic, exclusieve toegang voor de mooiste natuurlijke roofvogelshow ter wereld, etc.
  • minimum 3 deelnemers, maximum 6 deelnemers! Een unieke comfortabele formule waardoor elke deelnemer kan genieten van de beste observaties.
  • 1 (3 deelnemers) of 2 (afhankelijk van aantal deelnemers) ervaren reisgidsen die jou een zorgenloze reis bezorgen.
  • uitzonderlijk verzorgd transport met ruime 4x4 wagens. Voor elke deelnemer een comfortabele plaats aan een deur met raam.
  • evenwichtig reisschema die het onderste uit de kan haalt van vogelobservaties.We doen (voor het eerst) een gooi naar de recent ontdekte Omani Owl.

 

Muscat en het verrassend binnenland

We starten in de hoofdstad Muscat, waar heel wat vogelrijke gebieden te vinden zijn. Op onze eerste dag kunnen we vlak naast ons comfortabel hotel kennismaken met de eerste soorten in het befaamde Al Ansab wetland. Vervolgens rijden we naar het Ras As Sawadi eiland waar heel wat watervogels te zien zijn, en we hopen op een late Woestijnvalk. Vervolgens trekken we naar het Al Hadjar gebergte, waar we ons vergapen aan diverse bergsoorten, en ons hoofdoel het vinden van de Omani Owl is, een recent ontdekte soort die zich ophoudt in afgelegen bergachtige wadis. Een volgende stop wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze trip, Barr Al Hikman: een zanderig schiereiland van 30 op 30 km en omgeven door een getijdegebied. Hier maken we goede kans op soorten als Terekruiter, Breedbekstrandloper, Krabplevier en met wat geluk Grote Kanoet tussen de tienduizenden andere kleine steltlopers. We doorkruisen de oostrand van de Arabische woestijn en komen zo in een andere wereld terecht. Onmiddellijk valt de droogte op, maar ook hier zal er veel te zien zijn. Een zekere stop is Qitbit, waar een onderhouden tuin heel wat vogels aantrekt en waar de nabijgelegen oase (Muntasar) wordt bezocht om er onder andere de prachtige Zijdestaart te zoeken. Via Thumrait vervolgen we onze tocht naar het zuiden.

 

Salalah, parel van het zuiden

Het klinkt misschien vreemd, maar het zuiden van Oman kent de meeste neerslag van het droge Oman. Deze streek, ook de Dhofarregio genoemd, profiteert tussen juni en september van de moesson vanuit de Indische Oceaan. Deze regen zorgt er voor dat niet alleen de plantengroei er rijkelijk is, maar ook dat er heel wat fauna aanwezig is. Vanuit onze prachtig gelegen uitvalsbasis, met zwembad en zicht op de Arabische Zee, verkennen we de ruime omgeving van Salalah, en doen we een aantal parken en prachtige khawrs aan, de typische kustlagunes. Hier zullen fotografen zich amuseren, en de natuurliefhebbers ogen te kort komen.

We gaan er op zoek naar specialiteiten van het Arabisch schiereiland zoals Jemenitische Kanarie, Arabische steenpatrijs, Arabische tapuit en Arabische goudvleugelvink. Soorten als WaaliaduifAfrikaanse Paradijsvliegenvanger en Zwarte Arend staan ook hoog op de verlanglijst. We gaan ook een vuilnisbelt (jawel!) in de buurt binnen (mits vergunning). Het is er het walhalla voor overwinterende roofvogels met honderden Steppearenden, alsook enkele Bastaardarenden en  Keizerarenden! We krijgen misschien ook wel de schuwe Aziatische Wespendief te zien. Ook staat er een pelagic (boottocht op open zee) op het programma, waar we mikken op Jouanins Stormvogel, Perzische Kleine Pijlstormvogel en Maskergent. Naast vogels wordt er uiteraard ook gefocust op onder andere libellen en dagvlinders zoals Sinaï Haaklibel, African Caper White…

 

Ervaren reisgids

Wouter Faveyts neemt je als ervaren reisgids, graag mee onder zijn vleugels. Oman is hem niet onbekend, en zijn favoriete bestemming in het Midden Oosten. Wouter probeert op een passionele manier zijn (roof-)vogelexpertise over te dragen naar andere vogelkijkers. Met andere woorden: een waar privilege om met hem op stap te gaan!

Joris Elst is al vanaf jonge leeftijd geboeid door de natuur en vooral door vogels. Sinds midden jaren '90 toert hij het hele land af op zoek naar zeldzame vogels, maar ook in Europa en de wijdere wereld.  Naast alle veldactiviteiten is reisleider Joris vooral actief als lid van het Belgisch Avifaunistisch Homologatiecomité (BRBC), als medeoprichter van de Belgische Vogeldag en bij Rare Bird Alert België. Joris heeft een boontje voor dwaalgasten, en is gepassioneerd door vogeltrek. De ideale kompaan voor Wouter dus.

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
01 sep 2018
Begeleider
Joris Elst
Begeleider
Wouter Faveyts
Inclusief
alle vliegtuigtickets, alle transport, visum (€40), alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken/sites, verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), aankopen van persoonlijke aard

Salalah

Barr al Hikman

Thumrait

Qitbit Motel

Mirbat

Hadjargebergte

Accommodatie en transport

Alle overnachtingen zijn van goede kwaliteit. De hotels in Muscat en Salalah zijn zeer comfortabel,  hebben eigen sanitair op de kamer en een zwembad. In het binnenland verblijven we in gewone motels, die iets minder luxueus zijn maar wel verzorgd. De accommodatie in Hiji is basic maar netjes, en wordt aangedaan om het prachtige Barr Al Hikman te kunnen bezoeken. De verplaatsingen worden gemaakt in ruime 4x4 wagens, met per wagen maximum drie deelnemers en een gids. De wegen zijn over het algemeen van uitstekende staat, maar voor sommige stukken zullen de terreinwagens van pas komen (zoals in de Al Hadjar mountains, aan Barr-el-Hikman en buiten Salalah). Voor de vluchten kiezen we een zo comfortabel mogelijk vluchtschema, met minimaal aantal overstappen en transittijd. We viegen heen op Muscat en terug vanuit Salalah. Je kan kiezen of je vertrekt vanuit Brussel of Amsterdam.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Het wandelen is gemakkelijk, maar kan soms door de warmte toch net iets meer inspanning vragen. Over het algemeen zijn deze wandelingen kort, en valt de warmte hierdoor heel goed mee. Voor deze reis is een gewone basisconditie vereist. Ervaring met buitenlandse reizen is niet noodzakelijk.

 

Klimaat

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi weer en warm, ’s avonds koelt het af naar heel aangename temperaturen. 

 

Fotografie

Oman leent zich uitstekend voor de fotograaf. Er mag niet gejaagd worden in Oman, wat het benaderen van dieren positief beïnvloedt. Ook is er een enorme variëteit aan landschappen. De reisleiding heeft een goede kennis van digitale fotografie.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons