Op natuurreis naar de wildste natuur van Europa, en dat in een topperiode voor vogels, wat wil je nog meer?! Op het menu staan iconische vogelsoorten als Waterrietzanger, Terekruiter, Poelsnip, Citroenkwikstaart en Laplanduil. Ster van de reis is echter de Azuurmees, een juweeltje uit de ongerepte vloedbossen. 

 

De bossen, hoogvenen en meren van Krasny Bor

Krasny Bor situeert zich in het uiterste noorden van het land, vlak tegen de grens met Rusland. Dit uitgestrekte bosgebied, bestaande uit hoogvenen, rivieren en meren, is in feite een westelijke uitloper van de enorme taigagordel die zich uitstrekt over heel Siberië. Boreale vogelsoorten als hoenders, spechten en uilen krijgen hier de volle aandacht. Doelsoorten zijn onder andere Auer-, Kor- en Hazelhoen, Oeral-, Dwerg- en Ruigpootuil, Witrug- en Drieteenspecht. Het unieke aan deze bossen is dat ze eigenlijk een overgangszone vormen tussen de boreale naaldwouden en het gemengde loofwoud. Hierdoor is de plaatselijke soortsamenstelling indrukwekkend: Hop, Slangenarend, Visarend, Steenarend, Sperwergrasmus en Grauwe Fitis verrijken het ecosysteem. Wat betreft zoogdieren zwaaien Bevers en Elanden de plak. Onze plaatselijke reisleider heeft zelfs een tamme wolvenroedel nabij z'n woonst...

 

De Berezinsky biosfeer en de vijvers van Beloe 

Op weg naar het zuiden wordt er halt gehouden in twee gebieden nabij Minsk.  We maken hier een bootexcursie op de prachtig meanderende rivier genaamd de 'Berezina'. Kleine bootjes loodsen ons langsheen verlandende nevengeulen, volstrekt ontoegankelijke moerassen en oeverallen met eeuwenoude eiken. Beverburchten zijn alom aanwezig. De specialiteit van het gebied is de Bastaardarend. Indien de tijd het toelaat, houden we kort halt in het hart van het reservaat: een eeuwenoud, nat oerbos. Alhoewel Bruine Beren er voorkomen, is een waarneming van deze dieren in de vorm van een pootafdruk het meest waarschijnlijk. Het visvijvercomplex van Beloe huisvest dan weer nieuw vogelgeweld: Roodhalsfuut, Nonnetje, Roerdomp en Buidelmees zijn er te verwachten. 

 

Prypiat, de Amazone van Europa 

Het Pripyatsky National Park is het meest ongerepte en uitgestrekte rivierenlandschap van Europa! Het bestaat uit de rivier de Pripyat en haar talloze oudere en nieuwere armen met slikken, zeggenmoerasen, graslanden, wilgenbossen, eilandjes, rivierduintjes en hogere ruggen met eikenbossen. We bezoeken al deze verschillende habitats met elk hun avifaunistische specialiteiten. Zowel de overstromingsvlaktes van de Pripyat, het boerenland, de ooibossen (rivierbegeleidende bossen die regelmatig blootstaan aan kortstondige overstromingen) en een afgelegen dorp worden bezocht. Het lijstje broedvogels is er bijzonder indrukwekkend. Enkele van onze doelsoorten hier zijn onder andere Poelsnip, Terek- en Poelruiter, Witvleugelstern, Kwartelkoning, Schreeuw- en Bastaadarend, Syrische en Middelste Bonte Specht, Azuurmees, Withals- en Kleine Vliegenvanger, Sperwergrasmus en nog veel meer...

 

Reservaten en nationale parken

In het Vygonoschansky reservaat staat nestelende Laplanduil op het programma. Hoewel Laplanduilen vooral geassocieerd worden met de naaldwouden in het hoge noorden van Scandinavië heeft de soort enkele relictpopulaties in Wit-Rusland in broekbossen waar ze op semi-aquatische knaagdieren als Woelratten en Noordse Woelmuizen jaagt. In het reservaat Sporovo met zijn uitgestrekte zeggenmoerassen staat een excursie in het teken van soorten als Waterrietzanger, Citroenkwikstaart en Velduil

Bij elke natuurreis gaat 20% van de bruto winstmarge integraal naar een natuurbeschermingsproject. Dit project wordt via een stemronde door de deelnemers van de natuurreizen verkozen. UNIEK in de Benelux!

Boek deze reis

2240 euro
€140.00
Inschrijven voor
01 mrt 2018
Begeleider
Brecht De Meulenaer
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds, VISUM (63 euro).
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Accommodatie en vervoer

De verplaatsing tijdens de reis gebeurt met een minivan. Wegen zijn in de regel geasfalteerd, met name tijdens de grote verplaatsingen. Op meer afgelegen locaties zijn grindwegen echter de regel. In het noorden wordt er verbleven op een idyllische plaats temidden van de oernatuur van Krasny Bor. De plaatelijke gids/onderzoeker van de reis heeft er zijn eigen landelijk huis omgevormd tot pensionaat. Elders tijdens de reis wordt er verbleven in lodges, guesthouses en hotels. Alle nutsvoorzieningen zijn hier aanwezig. 

 

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

In het Noorden zijn lange wandelingen naar afgelegen locaties ter observatie van doelsoorten eerder de regel dan uitzonderlijk. Elders zijn excursies tijdens de reis makkelijk wat ze toegankelijk maakt voor iedereen met een goede basisconditie en gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk. Geduld is een mooie deugd. 

 

Klimaat en muggen

In deze tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden in Wit-Rusland divers zijn. Een veelzijdige set aan kleren die zowel tegen regen als zon en muggen beschermen wordt aangeraden. Over het algemeen verwachten we mooi voorjaarsweer dat in het continentale Wit-Rusland soms erg warm kan zijn! 

 

Visum en medische verzekering 

Een visum is noodzakelijk om Belarus binnen te komen. Dit visum is enkel te verkrijgen in de Wit-Russische ambassade te Brussel. Omdat dit onoverkomelijke romslomp is, bieden we dit inclusief aan. Een extra service, inbegrepen in de prijs. Wij doen alle papierwerk, en dienen een aanvraag voor een groepsvisum in bij de Wit-Russische ambassade in Brussel. Het aanvraagforumlier, een uitnodiging van de organisatie ter plaatse en de betaling van de visum-fee daar zorgen wij voor.  Het enige waar jij voor moet zorgen is een geldig internationaal paspoort en een bewijs van medische verzekering, specifiek voor de periode gerelateerd met je bezoek. Dit medische formulier is eenvoudig te verkrijgen bij uw mutualiteit. De rest doen wij!