Op natuurreis naar de wildste natuur van Europa, en dat in een topperiode voor vogels, wat wil je nog meer?! Op onze checklist staan iconische vogelsoorten als Waterrietzanger, Terekruiter, Poelsnip, Citroenkwikstaart en Laplanduil. Maar dé ster van de reis is de Azuurmees, een juweeltje uit de ongerepte vloedbossen. 

 

De bossen, hoogvenen en meren van Krasny Bor

Krasny Bor situeert zich in het uiterste noorden van het land, vlak tegen de grens met Rusland. Dit uitgestrekte bosgebied, bestaande uit hoogvenen, rivieren en meren, is in feite een westelijke uitloper van de enorme taigagordel die zich uitstrekt over heel Siberië. Boreale vogelsoorten als hoenders, spechten en uilen krijgen hier de volle aandacht. Doelsoorten zijn onder andere Auer-, Kor- en Hazelhoen, Oeral-, Dwerg- en Ruigpootuil, Witrug- en Drieteenspecht al zijn er natuurlijk nooit garanties dat we ze alle zullen waarnemen! Het unieke aan deze bossen is dat ze eigenlijk een overgangszone vormen tussen de boreale naaldwouden en het gemengde loofwoud. Hierdoor is de plaatselijke soortsamenstelling indrukwekkend: Hop, Slangenarend, Visarend, Steenarend, Sperwergrasmus en Grauwe Fitis verrijken het ecosysteem. Wat betreft zoogdieren zwaaien Bevers en Elanden de plak. Onze plaatselijke reisleider heeft zelfs een tamme wolvenroedel nabij z'n woonst ...

 

De Berezinsky-biosfeer en de vijvers van Beloe 

Op weg naar het zuiden wordt er halt gehouden in twee gebieden nabij Minsk.  We maken hier een bootexcursie op de prachtig meanderende rivier, genaamd de 'Berezina'. Kleine bootjes loodsen ons langsheen verlandende nevengeulen, volstrekt ontoegankelijke moerassen en oeverwallen met eeuwenoude eiken. Beverburchten zijn alom aanwezig. De specialiteit van het gebied is de Bastaardarend. Indien de tijd het toelaat, houden we kort halt in het hart van het reservaat: een eeuwenoud, nat oerbos. Alhoewel Bruine Beren er voorkomen, is een waarneming van deze dieren in de vorm van een pootafdruk het meest waarschijnlijk. Het visvijvercomplex van Beloe huisvest dan weer nieuw vogelgeweld: Roodhalsfuut, Nonnetje, Roerdomp en Buidelmees zijn er te verwachten. 

 

Prypiat, de Amazone van Europa 

Het Pripyatsky National Park is het meest ongerepte en uitgestrekte rivierenlandschap van Europa! Het bestaat uit de rivier de Pripyat en haar talloze oudere en nieuwere armen met slikken, zeggenmoerasen, graslanden, wilgenbossen, eilandjes, rivierduintjes en hogere ruggen met eikenbossen. We bezoeken al deze verschillende habitats met elk hun avifaunistische specialiteiten. Zowel de overstromingsvlaktes van de Pripyat, het boerenland, de ooibossen (rivierbegeleidende bossen die regelmatig blootstaan aan kortstondige overstromingen) en een afgelegen dorp worden bezocht. Het lijstje broedvogels is er bijzonder indrukwekkend. Enkele van onze doelsoorten hier zijn onder andere Poelsnip, Terek- en Poelruiter, Witvleugelstern, Kwartelkoning, Schreeuw- en Bastaadarend, Syrische en Middelste Bonte Specht, Azuurmees, Withals- en Kleine Vliegenvanger, Sperwergrasmus en nog veel meer...

 

Reservaten en nationale parken

In het Vygonoschansky-reservaat staat de nestelende Laplanduil op het programma. Hoewel Laplanduilen vooral geassocieerd worden met de naaldwouden in het hoge noorden van Scandinavië heeft de soort enkele relictpopulaties in Wit-Rusland. In broekbossen jaagt ze op semi-aquatische knaagdieren als Woelratten en Noordse Woelmuizen. In het reservaat Sporovo met zijn uitgestrekte zeggenmoerassen staat een excursie in het teken van soorten als Waterrietzanger, Citroenkwikstaart en Velduil

 

Ervaren reisbegeleider

Deze vogelreis wordt in goede banen geleid door Brecht De Meulenaer. Hij heeft een voorliefde voor Oost-Europa, en Wit-Rusland is daar misschien wel het summum van. Hij is goed bekend met de doelsoorten, en is een erg ervaren reisbegeleider. Bovendien spreekt hij een mondje Russisch, wat hier zeker van pas kan komen. En ook niet onbelangrijk, hij is gemakkelijk in de omgang en heeft gevoel voor humor!

Boek deze reis

2310 euro
€175.00
Inschrijven voor
01 mrt 2019
Begeleider
Brecht De Meulenaer
Inclusief
Internationale vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds
Exclusief
Alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Accommodatie en vervoer

De verplaatsing tijdens de reis gebeurt met een minivan. Wegen zijn in de regel geasfalteerd, met name tijdens de grote verplaatsingen. Op meer afgelegen locaties zijn grindwegen echter de regel. In het noorden wordt er verbleven op een idyllische plaats temidden van de oernatuur van Krasny Bor. De plaatselijke gids/onderzoeker van de reis heeft er zijn eigen landelijk huis omgevormd tot pensionaat. Elders tijdens de reis wordt er verbleven in lodges, guesthouses en hotels. Alle nutsvoorzieningen zijn hier aanwezig. 

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

In het Noorden zijn lange wandelingen naar afgelegen locaties ter observatie van doelsoorten eerder de regel dan uitzonderlijk. Elders zijn excursies tijdens de reis makkelijk, wat ze toegankelijk maakt voor iedereen met een goede basisconditie en gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk. Geduld is een mooie deugd. 

 

Klimaat en muggen

In deze tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden in Wit-Rusland divers zijn. Een veelzijdige set aan kleren die zowel tegen regen als zon en muggen beschermen wordt aangeraden. Over het algemeen verwachten we mooi voorjaarsweer, dat in het continentale Wit-Rusland soms erg warm kan zijn! 

 

Benodigde documenten 

Een visum is niet meer nodig om Wit-Rusland binnen te komen, een internationaal paspoort volstaat.