Op natuurreis naar de wildste natuur van Europa, en dat in een topperiode voor vogels, wat wil je nog meer?! Op het menu staan iconische vogelsoorten als Waterrietzanger, Terekruiter, Poelsnip, Citroenkwikstaart en Laplanduil. Ster van de reis is echter de Azuurmees, een juweeltje uit de ongerepte vloedbossen. Ook toppredatoren en hoefdieren krijgen de volle aandacht. In het Wit-Russisch deel van het Bialowieza oerbos gaan we op zoek naar Wisent en maken we altijd een kleine kans op een ontmoeting met een Wolf, Bruine Beer of Lynx. Zij die thuisblijven hebben ongelijk!

 

De bossen, hoogvenen en meren van Krasny Bor

Krasny Bor situeert zich in het uiterste noorden van het land, vlak tegen de grens met Rusland. Dit uitgestrekte bosgebied, bestaande uit hoogvenen, rivieren en meren, is in feite een westelijke uitloper van de enorme taigagordel die zich uitstrekt over heel Siberië. Boreale vogelsoorten als hoenders, spechten en uilen krijgen hier de volle aandacht. Doelsoorten zijn onder andere Auer-, Kor- en Hazelhoen, Oeral-, Dwerg- en Ruigpootuil, Witrug- en Drieteenspecht. Het unieke aan deze bossen is dat ze eigenlijk een overgangszone vormen tussen de boreale naaldwouden en het gemengde loofwoud. Hierdoor is de plaatselijke soortsamenstelling indrukwekkend: Hop, Slangenarend, Visarend, Steenarend, Sperwergrasmus, Grauwe Fitis en Struikrietzanger verrijken het ecosysteem. Wat betreft zoogdieren zwaaien Wisenten, Bevers en Elanden de plak. Onze plaatselijke reisleider heeft zelfs een tamme wolvenroedel nabij z'n woonst...

 

De Berezinsky biosfeer en de vijvers van Beloe 

Op weg naar het zuiden wordt er halt gehouden in twee gebieden nabij Minsk.  We maken hier een bootexcursie op de prachtig meanderende rivier genaamd de 'Berezina'. Kleine fluisterbootjes loodsen ons langsheen verlandende nevengeulen, volstrekt ontoegankelijke moerassen en oeverallen met eeuwenoude eiken. Beverburchten zijn alom aanwezig. De specialiteit van het gebied is de Bastaardarend. Indien de tijd het toelaat, houden we kort halt in het hart van het reservaat: een eeuwenoud, nat oerbos. Alhoewel Bruine Beren er voorkomen, is een waarneming van deze dieren in de vorm van een pootafdruk het meest waarschijnlijk. Het visvijvercomplex van Beloe huisvest dan weer nieuw vogelgeweld: Witoogeend, Roodhalsfuut, Nonnetje, Roerdomp, Woudaapje en Buidelmees zijn er te verwachten. 

 

Prypiat, de Amazone van Europa 

Het Pripyatsky National Park is het meest ongerepte en uitgestrekte rivierenlandschap van Europa! Het bestaat uit de rivier de Pripyat en haar talloze oudere en nieuwere armen met slikken, zeggenmoerasen, graslanden, wilgenbossen, eilandjes, rivierduintjes en hogere ruggen met eikenbossen. We bezoeken al deze verschillende habitats met elk hun avifaunistische specialiteiten. Zowel de overstromingsvlaktes van de Pripyat, het boerenland, de ooibossen (rivierbegeleidende bossen die regelmatig blootstaan aan kortstondige overstromingen) en een afgelegen dorp worden bezocht. Het lijstje broedvogels is er bijzonder indrukwekkend. Enkele van onze doelsoorten hier zijn onder andere Poelsnip, Terek- en Poelruiter, Witvleugelstern, Kwartelkoning, Schreeuw- en Bastaadarend, Syrische en Middelste Bonte Specht, Azuurmees, Withals- en Kleine Vliegenvanger, Sperwergrasmus en nog veel meer...

 

Reservaten en nationale parken

In het Vygonoschansky reservaat staat nestelende Laplanduil op het programma. Hoewel Laplanduilen vooral geassocieerd worden met de naaldwouden in het hoge noorden van Scandinavië heeft de soort enkele relictpopulaties in Wit-Rusland in broekbossen waar ze op semi-aquatische knaagdieren als Woelratten en Noordse Woelmuizen jaagt. In het reservaat Sporovo met zijn uitgestrekte zeggenmoerassen staat een excursie in het teken van soorten als Waterrietzanger, Citroenkwikstaart en Velduil. In het Belovezhskaya Puscha National Park gaan we dan weer op zoek naar Wisenten in de gemengde oerbossen die het reservaat kenmerken. 

Bij elke natuurreis gaat 20% van de bruto winstmarge integraal naar een natuurbeschermingsproject. Dit project wordt via een stemronde door de deelnemers van de natuurreizen verkozen. UNIEK in de Benelux!

 

Ervaring reisgids

Johan Debuck is een enthousiaste natuurmens en is gebeten door de fauna van Europa. Hij neemt jaarlijks talrijke groepen op sleeptouw en is daarom één van de meest ervaren gidsen in ons team. Alle uithoeken van Europa heeft hij reeds bereisd, maar Wit-Rusland is een nieuwe droombestemming voor hem! Samen met onze lokale gids gaat hij op zoek naar de specialiteiten van het land. Hij deelt zijn passie graag met anderen. Daarvoor zet hij zijn organisatietalent ten volle voor in. Humor en lekker eten zijn voor reisgids Johan ook nooit veraf.

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
01 apr 2019
Inclusief
Internationale vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds,
Exclusief
Alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard, VISUM (63 euro).

Accommodatie en vervoer

De verplaatsing tijdens de reis gebeurt met een minivan. Wegen zijn in de regel geasfalteerd, met name tijdens de grote verplaatsingen. Op meer afgelegen locaties zijn grindwegen echter de regel. In het noorden wordt er verbleven op een idyllische plaats temidden van de oernatuur van Krasny Bor. De plaatelijke gids/onderzoeker van de reis heeft er zijn eigen landelijk huis omgevormd tot pensionaat. Elders tijdens de reis wordt er verbleven in lodges, guesthouses en hotels. Alle nutsvoorzieningen zijn hier aanwezig. 

 

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Een pittige wandeling naar een wat van de weg afgelegen uitkijkpunt ter observatie van doelsooten is eerder uitzonderlijk. Excursies tijdens de reis zijn makkelijk wat ze toegankelijk maakt voor iedereen met een goede basisconditie en gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk. Geduld is een mooie deugd. 

 

Klimaat

In deze tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden in Wit-Rusland divers zijn. Een veelzijdige set aan kleren die zowel tegen regen als zon beschermen wordt aangeraden. Over het algemeen verwachten we mooi voorjaarsweer dat in het continentale Wit-Rusland soms erg warm kan zijn! 

 

Visum en medische verzekering 

Een visum is noodzakelijk om Belarus binnen te komen. Dit visum is enkel te verkrijgen in de Wit-Russische ambassade te Brussel. Ook een medische verzekering, specifiek voor de periode gerelateerd met je bezoek, is hierbij noodzakelijk. Dit medische formulier is eenvoudig te verkrijgen bij uw mutualiteit. Samen met dit formulier, een uitnodiging ter plaatse (daar zorgen wij voor), uw internationale reispas, een vooraf in te vullen PDF en het bedrag van 63 EUR, dient u zich tijdig voor de afreisdatum van de reis aan te dienen bij de Wit-Russische ambassade in Brussel.