Ghana is pas recent op waarde geschat als bestemming voor natuurbeleving. Het is een heerlijke introductie tot de rijke fauna van West-Afrika. Tijdens deze reis focussen we in de eerst plaats op vogels, en op het zien van zoveel mogelijk  endemische (de 'Upper-Guinee-endemics') soorten. Het zien van de Yellow-headed Picathartes, een van de meest gezochte vogels ter wereld, verzekert een spectaculaire trip. Maar Ghana’s zuidelijke regenwoud herbergt heel wat meer vogelsoorten. Door het bezoeken van lagunes aan de kust en savanne-grasland in het noorden, resulteert deze trip in a plethora van vogels en zoogdieren.

 

Van savanne naar tropisch regenwoud

We starten deze vogelreis in de Shai hills; een heuvelend savanne-gebied nabij Accra. Als startpunt van deze reis heeft dit gebied heel wat leuks te bieden: Snowy-crowned Robin Chat, White-crowned Cliff Chat, Senegal Parrot, Blue-bellied Roller, Swallow-tailed Bee-eater, Oriole Warbler, Red-necked and Lizzard Buzzards, Lanner Falcon, Green Woodhoopoe en Stone Partridge. Of had je al gehoord van de Flappet Lark, een soort leeuwerik die een bizar baltsgedrag vertoont door heftig z'n vleugels tegen mekaar te klappen. In de omgeving zullen we trouwens meerdere groepjes Olive Baboon zien, een indrukwekkende primaat die hier steeds de menselijk bezoekers in de gaten houdt. 

Vervolgens zetten we koers naar het tropische Kakum National Park, de ultieme droombestemming voor vogelkijkers. We doen er tweemaal de  ‘canopy-walk’, die ideaal is om het bos op een exclusieve manier te beleven tussen de kruinen. Het levert massas soorten op zoals de schitterende Blue-throated Rollers, de endemische Sharpe's Apalis en White-crested Hornbill. Bij een bezoek aan de Antwikwaa sectie van het reservaat mikken we onder andere op Forest Penduline Tit, Ayres Hawk Eagle en Ahanta Francolin. Aan de rivier kunnen we White-throated Blue Swallow, Preusss Cliff Swallow, Rock Pratincole, White-headed Lapwing bewonderen, en met wat geluk treffen we er ook African Finfoot. 

 

Ongerept laaglandregenwoud 

Een volgende etappe, en een absoluut hoogtepunt van de reis, is het reservaat van Ankansa. Een regenwoudbelevenis pur sang zeg maar.  Dit ongerepte en uitgestrekte woud huisvest een bizarre diversiteit aan soorten. Om het onderste uit de kan te halen verblijven we hier dan ook voor twee nachten. Targets in het gebied zijn onder andere Nkulengu Rail, verschillende soorten kleurrijke ijsvogels waaronder Chocolate-backed-, Shining-blue- en African Pygmy Kingfisher, Yellow Casqued Hornbill en White-crested Tiger Heron. Twee soorten zijn nagenoeg onmogelijk te zien eender waar ter wereld, maar ze komen hier voor dus er is een kleine kans: Spot-breasted Ibis en White-breasted Guineafowl. We verblijven vlak bij de ingang van het park. De surround-ervaring van oerwoudgeluiden krijg je er gratis bij!

Via het Abrafo Forest draaien we af in oostelijke richting. We houden hierbij halt in een afgelegen stuk regenwoud waar de Yellow-headed Picathartes, ongetwijfeld de topsoort van de reis, nog verschillende broedparen heeft. Gezeten op een bamboebankje nabij een overhangende rots mag je je schrap zetten voor een ornithologische ervaring zoals je er waarschijnlijk nog nooit één hebt beleefd: de plotse verschijning van meerdere Picathartes-exemplaren nabij hun nestplaatsen.  Zweten zal je sowieso in een omgeving die op en top tropisch is!

 

Naar de Sahel en terug

Na de onvergetelijke ontmoeting met de Yellow-headed Picathartes trekken we naar het Offinso Forest en Bobiri reservaat. Beide deelgebieden situeren zich in een bosgordel van zuidelijk vochtig regenwoud en noordelijk droger bos. Hier hebben  we een herkansing voor enkele zeldzamere vogelsoorten tijdens de reis: Akun- en Frasers Eagle Owls, Plain, Long-tailed and Brown Nightjars, Forest en Ahanta Francolin. Andere parels zijn Capuchin Babbler, Yellow-footed Honeyguide en Forest Scrub Robin

Na deze uitgebreide introductie in het West-Afrikaanse regenwoud rijden we noordwaarts naar de savannegebieden van Mole NP. Afrikaanse Olifanten zijn hier zeldzaam, maar we kunnen ze met wat geluk bewonderen in dit totaal verschillende landschap als de dagen voorheen. De samenstelling van vogelsoorten is eveneens totaal verschillend vergeleken met de regenwoudsoorten van het zuiden: Northern Carmine Bee-eater, Saddle-billed Stork, Abyssinian Roller, Northern Ground-hornbill, enzovoort.

Om de lange rit van Mole terug naar het zuiden te breken overnachten we in Techiman, en kammen we Opuro forest uit. Alvorens terug te keren naar Accra, houden we halt in Atewa. In het regenwoudhabitat op deze door kaalkap bedreigde heuvelrug, staan wederom enkele topsoorten op het programma: Blue-moustached Bee-eater, Long-tailed Hawk, Congo Serpent Eagle, Yellow-bearded Greenbul,  Red-fronted Antpecker, Nimba Flycatcher, Crowned Eagle, Brown-chested Alethe, Forest Scrub Robin en Lowland Akalat.

 

Ervaren reisgids

Reisgids voor deze natuurreis is Benny Cottele. Benny heeft, naast een eerder bezoek aan Ghana, ervaring met de Afrikaanse fauna. Hij weet als geen ander de juiste keuzes te maken voor een geslaagde trip. Zijn kunst zal er in bestaan te functioneren als joker. Niets is immers belangrijker dan de juiste ‘chemie’ te bekomen in de groep, met de lokale gidsen en de natuur. Kortom, een gedroomde reisbegeleider voor deze West-Afrikaanse topbestemming.

Boek deze reis

3650 euro
bijna gegarandeerd vertrek
€200.00
Inschrijven voor
11 jan 2019
Begeleider
Benny Cottele
Inclusief
Internationale vluchten, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, begeleiding door professionele gidsen, verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken en frisdranken, uitgaven van persoonlijke aard, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.).

Kakum National Park

Ankasa

Offinso

Shai Hills

Sakumono Lagoon

Techiman

Mole National Park

Accommodatie en transport

In de regel overnachten we telkens in hotels en lodges van goede kwaliteit, vaak vlakbij of in de reservaten. In Ankansa verblijven we in een lodge vlak bij de ingang van het park, maar de kamers zijn zonder Airconditioning, om tijdrovende transfers van en naar verder gelegen hotels te vermijden. In plaats daarvan benutten we ten volle de beste momenten van de dag (vroege ochtend en late namiddag) om het regenwoud uit te pluizen. Verplaatsingen tijdens de reis gebeuren met een ruime minibus met AC, om Ankansa te verkennen stappen we over in 4x4s. Wegen zijn van allerlei aard.

 

Internationale vluchten

De internationale vluchten zijn inbegrepen in de prijs van deze reis, en we voorzien de rechtstreekse vluchten van Brussels Airlines vanaf Brussel, op voorwaarde dat de vluchtschema's hetzelfde blijven. Contacteer ons als je liever van een andere luchthaven vertrekt, zoals Amsterdam, dan bekijken we bij gegarandeerd vertrek of een meerprijs nodig is.

 

Wandelen en natuurstudie

De wandelingen zijn over het algemeen gemakkelijk en in vlak gebied. De boomkruinwandeling in Kakum een ervaring apart. De ochtendwandeling te Atewa is er ééntje doorheen een heuvelend landschap. Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een gezonde interesse voor natuur en ideaal om de biodiversiteit van regenwouden ten volle beleven zonder al te veel in te boeten aan comfort. Vogels kijken tijdens de vroege ochtend en late namiddag is puur genieten. Ervaring is niet noodzakelijk.

 

Klimaat

De weersomstandigheden in Ghana zijn tropisch. Het is er altijd warm. In combinatie met een hoge vochtigheidsgraad, een klimaat dat, eens de dag goed en wel is aangebroken, best vermoeiend kan zijn. Een fikse bui is in de tropen ook nooit uitgesloten. Paraplu en/of regenjas mee in de valies dus. De periodes tussenin worden in de regel opgevuld met rustperiodes, al dan niet met verkoeling van de airco of een zwembad (lodge nabij Kakum) indien die beschikbaar zijn.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor fotografie. Lichtgevoelige, full frame spiegelreflex camera’s bieden voordelen in de donkerte van het regenwoud. Er wordt tijdens de dagtochten rekening gehouden met de aanwezige fotografen.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons