West-Papoea is de thuisbasis van één van de meest tot de verbeelding sprekende vogelfamilies in de wereld, de paradijsvogels! Op deze zelden bezochte plek krijg je de gelegenheid om ongeveer 20 soorten paradijsvogels te zien in een ongelooflijke setting. Voor mensen die houden van avontuur en, net als David Attenborough, altijd wel eens tussen dansende paradijsvogels hebben willen staan, is dit DE droombestemming.

 

VOOR EEN IDEALE KAMERVERDELING ZIJN WE NOG OP ZOEK NAAR EEN MANNELIJKE DEELNEMER.

 

Vogelreis naar Papoea? 5 redenen om met STARLING mee te gaan

Waarom je nu precies voor de STARLING-reis kiest als je vogels wil spotten in West-Papoea? Wij geven alvast vijf goede redenen!

  1. STARLING heeft van alle reisorganisaties in de benelux de grootste 'veldervaring' in West-Papoea en dus lokale kennis. We hebben er nagenoeg alle mogelijke soorten die je er kan zien meer dan één keer waargenomen. 

  2. We werken nauw samen met het team van Birding Indonesia. Dat topteam ging al meer dan 30 keer naar West-Papoea en bouwde met de STARLING-gidsen en met mensen in de dorpen een vertrouwensband op. Dankzij hen is er op onze reizen geen taalbarrière en verloopt logistiek alles vlekkeloos. Snelle afspraken maken of plannen wijzigen in functie van lokale waarnemingen of droomsoorten van deelnemers: wij kunnen dat!

  3. Onze reis duurt langer dan andere reisorganisaties die dezelfde gebieden aandoen. Daardoor vangen we onvoorziene tegenslagen zoals minder weer makkelijk op. En we kijken gewoon langer en méér vogels.

  4. We dachten goed na over de volgorde van onze reisgebieden waardoor er een optimale reisbeleving ontstaat. Onze reizigers kunnen het alvast smaken. HOE we dat precies doen, geven we hier even niet prijs, haha.

  5. Ongelooflijk maar waar: onze reis is niet alleen fenomenaal goed (zie punt 1 tot 4), maar ook veruit de goedkoopste vogelreis naar West-Papoea op de markt

 

Vogelreis voor de meer ervaren avonturiers

Onze West-Papoea vogelreis concentreert zich op paradijsvogels en de andere exclusieve soorten en families die aanwezig zijn op het eiland. Als één van de grootste eilanden ter wereld, heeft het door de combinatie van isolatie en een heel gevarieerd landschap, een heel rijke ecologische diversiteit met sommige van de mooiste vogelsoorten op onze planeet. Gezien het eiland op grote afstand van de bewoonde wereld ligt, is West-Papoea ook één van de minst bezochte bestemmingen ter wereld. Best opwindend om er naartoe te reizen, dus!

 

Op het programma: paradijsvogels, wildlife en zoveel meer

Ons avontuur start in Nimbokrang waar we een mooi gamma van de aan laagland gebonden paradijsvogels en andere soorten te zien kunnen krijgen. Denk aan lokale specialiteiten zoals Pale-billed Sicklebill, Twelve-wired en Lesser Bird-of-paradise of de zelden geziene Blue-black Kingfisher. En misschien komen we wel een rondzwervende Northern Cassowary, een Shovel-billed Kingfisher, Magnificent rifflebird of de Victoria Crowned Pigeon tegen. Het is bovendien 'de' plek voor 2 van de mooiste vogelsoorten op onze planeet: de King Bird-of-paradise en de Blue Jewell-babbler.

Van hieruit gaan we westwaarts naar het vogelkop schiereiland, meer bepaald naar het Arfak-gebergte. We vliegen naar het kleine stadje Manokwari van waaruit we met 4x4 pick-ups naar het dorpje Sioubri trekken. We bezoeken de dansgronden van de Western Parotia en Magnificent Bird of paradise en hebben kans op 4 extra paradijsvogels: Arfak Astrapia, Long-tailed Paradigalla (herontdekt in 1989!), Buff-tailed en Black Sicklebills. Ook te spotten: soorten owlet-nightjars (vreemde kruisingen tussen uilen en nachtzwaluwen), Papua Eagle (een soort uit de familie van de harpij-arenden), de endemische White-striped Forest-rail en veel, veel meer...

Van hieruit reizen we naar Sorong van waaruit we een boot nemen naar de Raja Ampat eilanden waar we de baltsplekken bezoeken van de Wilson's Bird of Paradise, één van de meest bizarre en zeldzame vogels van de reis. Ook bezoeken we de baltsplek van de Red Bird of paradise en hebben we bovendien een goede kans om Western crowned pigeon waar te nemen. Een waardige afsluiter van de reis!

 

Ervaren reisgidsen

Omdat er van nature geen grote zoogdieren voorkwamen op het eiland, is het jagen op vogels (vaak nog met pijl en boog) de enige bron van proteïnen voor de Papoea’s. Veel vogels zijn daardoor zeer schuw. Een grote uitdaging voor ornithologen dus. Daarom sturen we 2 gidsen mee tijdens deze natuurreis.

  • Maarten Jacobs is onze STARLING-gids van dienst! Zijn reiservaring en doorzetting zijn fenomenaal. Maarten is een duizendpoot en heeft naast een uitstekende vogelkennis, ook kennis van zoogdieren, insecten en ecologie. Voor deze specifieke trip naar Papoea is hij niet aan zijn proefstuk toe. In 2012 reisde hij reeds naar deze bijzondere plek samen met Geert Beckers ter voorbereiding van deze uitzonderlijke expeditie.

    Zijn ervaring met de lokale avifauna en zijn vermogen om vogelsoorten te vinden zullen goed van pas komen tijdens onze zoektocht naar de moeilijkere soorten zoals de paradijsvogels.

  • De lokale gids zorgt altijd voor dat tikkeltje meer, een beter contact met de lokale bevolking, hulp bij onvoorziene omstandigheden en uiteraard tonnen ervaring die van deze reis een succes maken!

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
01 mei 2019
Begeleider
Maarten Jacobs
Inclusief
Alle vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, water, alle excursies, alle inkom voor parken, begeleiding van twee gidsen, verzekering garantiefonds.
Exclusief
Alcoholische dranken en frisdranken, uitgaven van persoonlijke aard, reisbijstandsverzekering, annuleringsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.).

Accommodatie en transport

Bijna alle overnachtingen zijn van standaard tot basis-kwaliteit. We overnachten meestal in guesthouses en in de grote steden overnachtingen in hotels van goede kwaliteit. We stappen vrij veel en verplaatsen ons daarnaast op uiteenlopende manieren (busjes, ferry, 4x4, binnenlandse vluchten, etc.). Voor de grote bagage voorzien we dragers. Je dagrugzak draag je zelf.

 

Is deze vogelreis naar West-Papoea iets voor jou?

In de laaglandbestemming zijn de excursies en wandelingen makkelijk tot matig pittig. Een goede conditie en ervaring met vogels kijken in het buitenland zijn een pluspunt!

 

Klimaat in West-Papoea en kledij 

Papoea is een bestemming met heel veel tropisch regenwoud. Goede regenkleding is dus noodzakelijk (rubber laarzen, paraplu, poncho, etc.). Tijdens de trekking in het Arfakgebergte stijgen we naar grotere hoogtes waar het frisser kan zijn. Ook warmere kledij is dus noodzakelijk. En het kan in West-Papoea ook broeierig warm zijn. Voorzie dus uiteenlopende kledij, en vele dunne lagen die kan aan- en uittrekken in functie van het weer.

 

Natuurfotografie in West-Papoea

Hoewel veel vogels schuw zijn en de weers- en lichtomstandigheden vaak lastig zijn, zijn er toch sporadisch goede omstandigheden om spectaculaire soorten te fotograferen. Onder meer vanuit de schuilhutjes om paradijsvogels en prieelvogels te observeren doen zich soms goede kansen voor. Wie mooie landschappen of gekke insecten wil fotograferen krijgt daar zeker ook de kans toe!