Spitsbergen spreekt tot de verbeelding, niet alleen voor liefhebbers van ijs en indrukwekkende rotskusten, maar ook vanwege zijn arctische avifauna. Sinds kort is deze droom realistisch, en daarom plannen we een korte maar krachtige trip naar het hoge noorden. Ga met ons mee op zoek naar Ivoormeeuw, Koningseider en andere hoogarctische schoonheden!

DEZE REIS WORDT OP VRAAG VAN TROUWE STARLING VOLGERS, 1-MALIG GEORGANISEERD.

 

Zeevogelkliffen om u tegen te zeggen

Deze vogelreis staat volledig in het teken van de meest noordelijke vogelsoorten. In een decor van besneeuwde zeevogelkliffen en ijzige gletchers gaan we op zoek naar alles wat Svalbard te bieden heeft. In de onmiddelijke omgeving van onze uitvalsbasis Longyearbyen kunnen we heel wat verwachten. Zo broeden er vele droomsoorten vlakbij onze verblijfplaats. De 'Spitsbergen'-ondersoort van het Alpensneeuwhoen laat zich vaak goed bekijken, op de rotskliffen nabij broeden Drieteenmeeuw, Kleine Alk en Noordse Stormvogel. Verschillende jagers (Grote Jager, Kleine jager, Kleinste Jager) terroriseren de broedvogelkolonies, terwijl Kortbekzeekoet en Zwarte Zeekoet hun kostje bij elkaar proberen scharrelen...

 

White walkers

Aan de kust en in de lagunes gaan we op zoek naar Kleine Rietgans, Rotgans, Koningseider, alsook Roodkeelduiker en Rosse Franjepoot. Het kroonjuweel is natuurlijk de Ivoormeeuw, de white walker onder de meeuwen, die af en toe de haven bezoekt (maar zeker niet gegarandeerd is). Ook onder de zoogdieren kunnen we enkele witte parels tegenkomen, onder andere Svalbard-rendieren, Poolvossen en misschien spotten we ook wel een Beluga. De plantenliefhebbers zullen zich kunnen vergapen aan de zeer specifieke flora van het eiland.

 

Ervaring reisgids

Jan Wellekens is één brok reiservaring. Jan neemt al verschillende jaren de reizen van Vogelwerkgroep Oost-Brabant voor zijn rekening en hij was één van de vaste waarden bij Tierra natuurreizen. Vogels zijn Jans passie, maar hij heeft ook oog voor (zee-)zoogdieren, andere flora/fauna en een vleugje cultuur.

Boek deze reis

2150 euro
€250.00
Inschrijven voor
01 feb 2018
Begeleider
Jan Wellekens
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard.

Longyearbyen

Spitsbergen

Spitsbergen

Accommodatie en vervoer

We verblijven op één plaats in Longyearbyen, Gjesthuset, een hotel van standaard kwaliteit. Verplaatsingen gebeuren met een comfortabele minibus en te voet, want veel wegen zijn er niet. Alle maaltijden zijn inbegrepen (!) en ook de vliegtuigtickets zijn inbegrepen.

LET WEL: prijzen geldig voor inschrijvingen die gebeuren voor 1/02/2018. Een meerkost ten gevolge van hogere ticketprijzen van een inschrijving na deze datum, wordt doorgerekend aan de deelnemer(s).

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

De excursies zijn gemakkelijk tot matig. Een basisconditie is voldoende voor deze trip. We halen het maximum aan natuurbeleving uit deze trip. Dit betekent dat we zo veel mogelijk van de typische fauna proberen mee te pikken.

 

Klimaat

Arctica heeft een waaier aan weersomstandigheden. Goede en warme waterdichte kledij is noodzakelijk voor het comfort van deze trip. Stevige waterdichte stapschoenen zijn noodzakelijk. Toch is het dankzij de ‘warme’ golfstroom hier opmerkelijk warmer dan andere plekken op aarde op deze noorderbreedte! Je kan de temperatuur op Spitsbergen in de zomer best vergelijken met een middelmatige warme winterdag bij ons, variërend rond de 5 à 10 graden boven nul. Ondanks de middernachtzon, kan het wel afkoelen tijdens de laagste zonnestand, of tijdens hardnekkige bewolking. We vertrekken vrij vroeg in de zomer, en mogen dus nog veel sneeuw verwachten. Dichtbij gletsjers (en op het pakijs) is het ook fris, ijsblokken van duizenden jaren oud stralen de koude af. Regen is vrij zeldzaam in deze ‘Arctische woestijn’.

Vertrekken naar een koude bestemming midden in onze zomer kan misleidend zijn, bereid je dus zeker goed voor. Muts, handschoenen en een sjaal zijn onontbeerlijk. Verder neem je best zoveel mogelijk ‘layers’ mee, te beginnen met thermisch ondergoed, daarboven een warme softshell (fleece trui of iets dergelijks) en daarboven een windstopper en hardshell jas, of zelfs winterjas.

 

Fotografie

De reis spitst zich toe op goede waarnemingen. In het noorden zijn vogels vaak heel tam. Dit betekent dat er tijdens deze reis goede mogelijkheden zijn voor fotografie. Let op: dit is geen fotografiereis!

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons