Eindeloze woestijnen, rotsen, stenen en zand maar ook prachtige groene bergen en oases, een slordige 3165km kustlijn met een bijzondere pelagische avifauna - Oman heeft het allemaal! Spectaculaire landschappen en contrasten met vogels van drie verschillende continenten komen hier samen. Bovendien ligt Oman op een belangrijke trekroute van Euro-Aziatische soorten die ofwel in Oman zelf of verder in oostelijk en zuidelijk Afrika overwinteren. Oman is super veilig en dankzij het uitstekende wegennet kunnen we in een twee-tal weken alle regio’s zonder probleem bezoeken én tijd hebben om vogels te kijken, veel vogels kijken... verwacht om en bij 250 soorten te zien! Het eten is er meestal Indisch aandoend en zeer gevarieerd. Een ideaal land om de noordelijke winter te doorbreken en een fantastische rijkgevulde vakantie door te brengen.

 

 

LEDEN VAN NATUURPUNT ONTVANGEN 100 EURO KORTING OP DE PUBLICATIEPRIJS VAN DEZE REIS.

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder?

  • een duidelijke ALL IN formule. Vliegtuigtickets, accommodatie, alle maaltijden, pelagic boottocht, alle toegansgelden, permits, etc.
  • Twee (7-8 deelnemers) of drie (9-12) ervaren reisgidsen die jou een zorgenloze reis bezorgen.
  • comfortabel transport met ruime 4x4 wagens, met maximum vier deelnemers per wagen.
  • evenwichtig reisschema die het onderste uit de kan haalt van vogelobservaties.We doen ook een gooi naar de recent ontdekte Omani Owl.
  • een deel van de opbrengst van deze reis gaat naar een project van Natuurpunt

 

Muscat en het verrassend binnenland

De reis begint in hoofdstad Muscat waar we drie dagen zullen verblijven. Lachduiven, Arabische bulbul, Indische scharrelaar, Treurmania en tal van algemene soorten zullen we gauw gewoon zijn... Langs de stranden en lagunes hangen veel meeuwen, sterns en steltlopers rond. Hemprichs meeuw, Saunders dwergstern en Arabische stern zijn soorten die we hier kunnen aantreffen. We brengen een bezoek aan het Al Qurm Park en in deze kunstmatige omgeving met veel water zullen we standvogels als Purperhoningzuiger en Grijze Frankolijn zien, aangevuld met Aziatische en Europese doortrekkers. We gaan ook een dag naar Khatmat Milalah op zoek naar overwinterende Dwergtjiftjaf en de Picata tapuit, in de geïrrigeerde velden en voetbalpleintjes hebben we kans op leeuweriken, Hop, Duinpiepers en wie weet Steppekievit.

Na deze dagen in Muscat rijden we naar de bergen bij Nizwa, de machtige Hajar is een bergketen die nog niet al z’n geheimen heeft prijsgegeven... Onderweg maken we kans op soorten als Humes - en roodstaarttapuit, gestreepte gors, langsnavelpieper. Eens op het Sayq Plateau zelf bezoeken we ruïnes van rotswoningen waarboven vale rotszwaluwen vliegen en opnieuw kans maken op leuke roofvogels, oorgier wordt hier ook regelmatig gezien. We bezoeken een plek die al herhaaldelijk zwartkeellijster herbergde. We weten een plek voor Omaanse uil, het zal echter niet zonder slag of stoot gaan om die te zien te krijgen, maar de periode is goed en voor zij die het wensen, kunnen we proberen.

Na ons bergbezoek beginnen we aan onze rit dwars door de woestijn naar Barr Al Hikman, de steltloper-hoofdstad van het Midden-Oosten waar we twee dagen verblijven. Ja, je leest het goed: steltloper hoofdstad! Tot een half miljoen stelt- en watervogels, bestaande uit 42 soorten kunnen gezien worden! Krabplevier is er één van en meteen ook (terecht) één van de hoogtepunten. De Mongoolse- en woestijnplevieren zullen al grotendeels in zomerkleed zijn en vallen goed op tussen de 10-duizenden bontbekplevieren, kleine, bonte, breedbek- en krombekstrandlopers, allerlei ruiters, rosse grutto’s, zilver- en Aziatische goudplevieren, etc, etc... Grote kanoet is een andere specialiteit die we hier kunnen zien.

En dan trekken we echt de “‘Empty Quarter” in. We doorkruisen indrukwekkende en gevarieerde woestijnlandschappen terwijl we richting Salalah reizen. We bezoeken er verschillende oases, tuinen en landbouwnederzettingen. Het attypische groene habitat in deze dorre omgeving trekt heel wat bijzondere (zang)vogels aan. Zowat alles is er mogelijk: van Ménétries zwartkop tot Egyptische nachtzwaluw, bladkoning en groene bijeneter tot typische woestijnsoorten als renvogel, witbandleeuwerik en zandhoenders behoren tot de mogelijkheden. Wie weet vinden we er opnieuw Dunn’s leeuwerik?!

 

Salalah, parel van het zuiden

Salalah aan de Arabische Zee is de ideale uitvalsbasis voor de Dhofarregio. Een heel ander zicht, want een groene bergketen die begint in Saoedi-Arabië en doorloopt via Yemen tot in Oman in combinatie met vochtige zeelucht zorgt er voor een subtropisch klimaat. Tijdens onze zomer is het daar pakken natter door een moesson, lokaal “Khareef” genaamd, die heel de streek weelderig frisgroen kleurt. Daarom net kunnen een heel aantal typische Afrikaanse soorten hier toch gedeien, bijvoorbeeld Afrikaanse paradijsvliegenvanger, waaliaduif, grijskopijsvogel, Somalische brilvogel, Afrikaanse berggors en een hele reseem andere... We gaan op zoek gaan naar de endemisch soorten van het zuiden van het Arabische schiereiland zoals Arabische steenpatrijs, Yemenitische kanarie, Arabische tapuit en Arabian golden-winged grosbeak. We plannen ook een nachtexcursie met kans op Arabian scops owl, spotted eagle owl en Senegalgriel. Wie weet zien we de moeilijk vindbare Palestijnse bosuil wel?! De sewage ponds en nabijgelegen stort verdienen zeker onze aandacht! Voor het mooie landschap moet je daar niet zijn, wel voor duizenden ooievaars en Abdim’s ooievaars en vooral honderden arenden. Zowat elke aquila arend is er mogelijk en zoveel meer. Vooral meer want met een paar honderd arenden tegelijk in de lucht net boven je hoofd zal het moeilijk zijn om de oooohhh’s en aaaahhh’s binnensmonds te houden! Breng voldoende geheugenkaartjes voor de camera’s mee!

De talrijke wadi´s die ontstaan in de bergen monden uiteindelijk uit in zee en daar hebben zich mooie estuaria gevormd, de zogenaamde “Khawrs”. Deze oefenen een grote aantrekkingkracht uit op weer duizenden eenden, steltlopers en meeuwen, maar ook reigers, ibissen, ralletjes en zangvogels.

De Arabische Zee en kust herbergt heel wat bijzondere zeevogels. Vanop een schiereiland nabij Mirbat kunnen we seawatchen en als de weersituatie het toelaat kunnen we tijdens een boottocht close-up waarnemingen worden gedaan van maskergent, Jouanins stormvogel, Perzische pijlstormvogel en wie weet misschien zelfs een Swinhoes stormvogeltje?!

We nemen ruim onze tijd om al die biotopen en plaatsen te bezoeken, zelfs op de laatste dag kunnen we nog een groot deel van de dag vogels kijken, waarna we via een binnenlandse vlucht vanuit Salalah via Muscat terugvliegen naar Brussel waar de reis zal eindigen.

 

ONTDEK DE SOORTENLIJST HIER.

 

Ervaren reisgids

Deze vogelreis wordt gegidst door een Natuur.begeleider, samen met een of twee gidsen van STARLING. Dit gidsenteam zal jullie veilig en met zorg rondleiden en -rijden in Oman.

Miguel Demeulemeester is Natuur.begeleider en werkt als personeelslid bij Natuurpunt. Hij kent de organisatie door en door. Als fervent vogelkijker en actief lid bij vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, is hij de geknipte man om deze reis in goede banen te leiden. Zijn recente ervaring met reizen door Oman zal goed van pas komen. Hij is zorgzaam, houdt van een gezellige babbel en hij zal voor jou die ultieme waarneming in beeld proberen zetten.

Miguel wordt tijdens deze reis bijgestaan door Johannes Jansen. Hij werkt voltijds bij STARLING en staat mee in voor de organisatie, administratie en promotie van onze reizen. Hij heeft deze reis naar Oman al 4 keer georganiseerd van op afstand, en gaat nu graag eens mee. Johannes heeft namelijk een zwak voor roofvogels en determinatie, en dan kan Oman niet ontbreken. Hij zal jullie ongetwijfeld veel bijbrengen tijdens het vogels kijken, en staat in voor het vlekkeloos verloop van de reis. Bij 9 of meer deelnemers wordt Jan Wellekens ingeschakeld als derde gids/chauffeur.

Interesse?

We houden je op de hoogte

volzet
Inschrijven voor
31 dec 2018
Begeleider
Jan Wellekens
Begeleider
Johannes Jansen
Inclusief
alle vliegtuigtickets (internationale en binnenlandse vlucht), alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, mineraalwater, alle excursies, alle inkom voor parken/sites, afdracht Natuurpunt, verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, extra frisdranken, visum, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), aankopen van persoonlijke aard

Salalah

Barr al Hikman

Thumrait

Qitbit Motel

Mirbat

Hadjargebergte

Accommodatie, transport en vluchten

Alle overnachtingen zijn van goede kwaliteit. De hotels in Muscat en Salalah zijn comfortabel,  hebben eigen sanitair op de kamer en een zwembad. In het binnenland verblijven we in gewone motels, die iets minder luxueus zijn maar wel verzorgd. De accommodatie in Hiji is basic maar netjes, en wordt aangedaan om het prachtige Barr Al Hikman te kunnen bezoeken.

De verplaatsingen worden gemaakt in ruime 4x4 wagens, met per wagen maximum vier deelnemers en een gids. De wegen zijn over het algemeen van uitstekende staat, maar voor sommige stukken zullen de terreinwagens van pas komen (zoals in de Al Hadjar mountains, aan Barr-el-Hikman en buiten Salalah).

De internationale vanaf Brussel en binnenlandse vluchten zijn inbegrepen in de prijs. Voor de vluchten kiezen we een zo comfortabel mogelijk vluchtschema, met minimaal aantal overstappen en transittijd. Indien je liever van een andere luchthaven dan Brussel vertrekt, gelieve dat te vermelden bij de inschrijving, en wij bekijken wat mogelijk is.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Het wandelen is gemakkelijk, maar kan soms door de warmte toch net iets meer inspanning vragen. Over het algemeen zijn deze wandelingen kort, en valt de warmte hierdoor heel goed mee. Voor deze reis is een gewone basisconditie vereist. Ervaring met buitenlandse reizen is niet noodzakelijk.

 

Klimaat

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi weer en warm, ’s avonds koelt het af naar heel aangename temperaturen. 

 

Fotografie

Oman leent zich uitstekend voor de fotograaf. Er mag niet gejaagd worden in Oman, wat het benaderen van dieren positief beïnvloedt. Ook is er een enorme variëteit aan landschappen. De reisleiding heeft een goede kennis van digitale fotografie.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons