Een week er tussen uit tijdens de krokusvakantie of voorjaarsvakantie op zoek naar de wintserse specialiteiten van Estland. De Baltische kust is het belangrijkste overwinteringsgebied voor Europa's zeldzaamste zee-eend, de Steller's Eider. Het bekijken van grote vloten van deze spectaculaire eenden staat centraal, en vullen we aan met spechten, uilen en hoenders in de taiga.

 

Overwinterende vloot zee-eenden

Weinig plaaten in Europa kunnen jaardoor tippen aan de natuurpracht van Estland,  in de winter is het de beste periode om Europa's meest bedreigde zee-eend, de Steller's Eider te bekijken. We verblijven twee nachten op Saaremaa eiland, waar grote groepen van deze eenden dicht bij de kust overwinteren.  Ze vormen er dichte groepen, en duiken synchroon, prachtig om zien! Op zee kunnen we ook nog andere zee-eenden en duikers vinden. We gaan in de buurt ook op zoek naar Ruigpootbuizerd, Ruigpootuil en Dwerguil.

 

Droomsoorten van de taiga

Met twee volle dagen op het vaste land verkennen we de westelijke taigabossen voor speciallekes van de streek. Het is een goeie periode voor Sperweruil, een zeldzame overwinteraar, alsook voor Oeraluil, de meest algemene uilensoort van Estland! In de taigabossen maken we kans op baltsende Korhoen, Hazelhoen en Auerhoen. Bovendien broeden er meer Witrugspechten in het Nationaal Park dan dat er in heel Zweden broeden!

We bezoeken ook het Poosma schiereiland, waar we op de meestal ijsvrije zee Ijseenden, Brilduikers en zaagbekken kunnen vinden, en Matsalu NP waar talloze vogels overwinteren en Zeearenden de baas zijn.

Ook voor zoogdieren is het een goede periode, waarbij we in de sneeuw sporen kunnen checken. Misschien spotten we wel een Eland of een Wasbeerhond?

Dit allemaal samen maakt het een krachtige week er tussen uit!

Op vraag van enkele deelnemers hebben we de reis verlengd, zodat we 3 volledige dagen extra kunnen genieten. De extra dagen zetten we in om de soorten die we nog niet (goed genoeg) gezien hebben, toch nog te zien te krijgen. Hierbij voorzien we nog een uitstap naar eiland Vomsi, als er ergens Sperweruilen te vinden zijn, dan is het daar. Verder gaan we op zoek naar sporen van Lynx (en hopelijk het dier zelf) en andere grote zoogdieren.

Bij deze natuurreis gaat 20% van de bruto winstmarge integraal naar een natuurbeschermingsproject. Dit project wordt via een stemronde door de deelnemers van de natuurreizen verkozen. UNIEK in België!

 

Ervaring reisgids

Deze reis wordt begeleid door Johannes, daarmee ben je in goede handen. Hij heeft een voorliefde voor Oost-Europa, en keert graag terug naar Estland. Gespecialiseerd in vogels kijkt hij uit naar deze reis in winterse sferen. Hij is ook niet vies van een beetje cultuur en lekker eten. Daarnaast hebben we een Estse gids mee, die goed op de hoogte is van de exacte lokaties van baltsplaatsen en uilen.

Boek deze reis

1700 euro
nog 3 plaatsen
€180.00
Inschrijven voor
31 jan 2018
Begeleider
Johannes Jansen
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, niet alcoholische dranken, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Tallinn

Saaremaa

Haapsalu

Roosta Holiday Village Hotel

Spithami

Virtsu

Saaremaa

Loona manor Hotel

Vormsi

Leidissoo

Accommodatie en vervoer

De accommodatie is van uitstekende kwaliteit. We verblijven in comfortabele en gezellige hotels, en kamers met een eigen badkamer. Er wordt twee nachten verbleven in Loona Manor en vier nachten in Roosta village. Eenpersoonsoptie is mogelijk, de meerkost voor je eigen kamer bedraagt 180 euro  Verplaatsingen gebeuren met een comfortabele minibus.

 

Rechtstreekse vluchten heen en terug naar Tallinn zijn inbegrepen in de prijs. Je kan kiezen om (rechtstreeks) te vliegen vanaf Brussel of Amsterdam.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Fysiek gezien is deze trip een makkelijke reis. De wandeltochten zijn vaak kort en we verplaatsen ons al rijdend voor de lange verplaatsingen. Door de koude temperaturen kan het soms wel wat meer inspanning vragen. Deze reis staat vooral in het teken van vogels. Er zijn optioneel een aantal avond- en vroegochtend-tochten voorzien, om zoogdieren en uilen te spotten.

 

Klimaat

De meest noordelijke Baltische staat Estland is gelegen aan de Finse Gold en de Oostzee. Het klimaat kan je kenmerken als een gematigd zeeklimaat. Toch kan het er in de winter behoorlijk koud zijn in deze periode, met sneeuwval en temperaturen onder nul. De gemiddelde temperatuur ligt in februari is -4°, maar bij een oostelijke stoming kunnen de minima onder de -10°C dalen. Warme kledij en goed schoeisel is essentieel.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons