Een week er tussen uit tijdens de krokusvakantie of voorjaarsvakantie op zoek naar de wintserse specialiteiten van Estland. De Baltische kust is het belangrijkste overwinteringsgebied voor Europa's zeldzaamste zee-eend, de steller's eider. Het bekijken van grote vloten van deze spectaculaire eenden staat centraal, en vullen we aan met spechten, uilen en hoenders in de taiga.

 

Overwinterende vloot zee-eenden

Weinig plaaten in Europa kunnen jaardoor tippen aan de natuurpracht van Estland,  in de winter is het de beste periode om Europa's meest bedreigde zee-eend, de steller's eider te bekijken. We verblijven twee nachten op Saaremaa eiland, waar grote groepen van deze eenden dicht bij de kust overwinteren.  Ze vormen er dichte groepen, en duiken synchroon, prachtig om zien! Op zee kunnen we ook nog andere zee-eenden en duikers vinden: ijseend bij de honderden, brilduiker, grote zaagbek, middelste zaagbek, nonnetje en misschien een ijsduiker. We gaan in de buurt ook op zoek naar ruigpootbuizerd en dwerguil.

 

Hoenders, spechten en meer

Met vier volle dagen op het vaste land verkennen we de westelijke taigabossen voor speciallekes van de streek. Het is een goeie periode voor sperweruil, een zeldzame overwinteraar, alsook voor oeraluil, de meest algemene uilensoort van Estland! In de taigabossen maken we kans op korhoen en hazelhoen. Bovendien broeden er meer witrugspechten in het Matsalu Nationaal Park dan dat er in heel Zweden broeden!

We bezoeken ook het Poosma schiereiland, waar we op de meestal ijsvrije zee ijseenden, brilduikers en zaagbekken kunnen vinden, en Matsalu NP waar talloze vogels overwinteren, wilde zwanen een tussenstop houden en zeearenden de baas zijn. Eventueel maken we nog de oversteek naar eiland Vormsi, als er ergens sperweruilen te vinden zijn, dan is het daar. In de winterse akkers gaan we op zoek naar barmsijsjes, waarbij de kans op een witstuitbarmsijs vrij groot is!

Vervolgens rijden we naar Soomaa National Park, een gigantisch bos-veen gebied, centraal in Estland gelegen. Als de wegen ijsvrij worden, komen sommige auerhoenen uit het bos om kiezels oppikken langs de kant van de weg. We gaan verder op zoek naar de soorten die we nog niet (goed) gezien hebben, want ook hier maken we kans op oeraluil, hazelhoen, dwerguil, grijskopspecht,

Ook voor zoogdieren is het een goede periode, waarbij we in de sneeuw sporen kunnen checken. Als er sneeuw is gevallen, kunnen we sporen tegenkomen van lynx, wolf en andere grote zoogdieren. Misschien worden we wel verrast door een eland, otter of wasbeerhond?

Dit allemaal samen maakt het een krachtige week er tussen uit!

 

Ervaring reisgids

Deze reis wordt begeleid door Wouter Faveyts, fervent vogelkijker en één van de grootste roofvogelspecialisten van de Lage Landen. Hij is actief bestuurslid van het Belgische avifaunistisch homologatiecommité, schreef talrijke artikels over vogels en vult zijn vrije tijd het liefst met vogels kijken. Hij houdt ook van winterse sferen, en de vogels van Scandinavië, waar Estland dicht tegen aan leunt. Wouter probeert op een passionele manier zijn vogelexpertise over te dragen naar andere vogelkijkers, steeds rustig en duidelijk. Met andere woorden: een waar privilege om met hem op stap te gaan, en  erg leerrijk! Daarnaast hebben we een Estse gids mee, die goed op de hoogte is van de lokaties van hoenders en uilen.

Boek deze reis

1765 euro
gegarandeerd vertrek
€245.00
Inschrijven voor
31 jan 2018
Begeleider
Wouter Faveyts
Inclusief
vliegtuigtickets, alle transport, alle hotels en gasthuizen, alle maaltijden, warme dranken (koffie en thee), bronwater, alle excursies, alle inkom voor parken, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds.
Exclusief
frisdranken, alcoholische dranken, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, aankopen van persoonlijke aard

Tallinn

Saaremaa

Haapsalu

Roosta Holiday Village Hotel

Spithami

Virtsu

Saaremaa

Loona manor Hotel

Vormsi

Leidissoo

Nationaal Park Soomaa

Accommodatie en vervoer

De accommodatie is van uitstekende kwaliteit. We verblijven in comfortabele en gezellige hotels, en kamers met een eigen badkamer. Er wordt twee nachten verbleven in Loona Manor, drie nachten in Roosta village (chalet per twee personen) en twee nachten in Vanaoue. Eenpersoonsoptie is mogelijk, de meerkost voor je eigen kamer bedraagt 245 euro. Verplaatsingen gebeuren met twee comfortabele minibusjes.

Alle maaltijden zijn inbegrepen, en de verse lokale streekeigen bereidingen zijn van erg goeie kwaliteit. Tijdens vroege excursies wordt warme drank en een koek voorzien, voor ontbijt keren we telkens terug naar de accommodatie. Lunch is steeds een lichte warme maaltijd en voor het avondmaal krijgen we drie gangen voorgeschoteld.

Internationale vluchten heen en terug naar Tallinn zijn inbegrepen in de prijs. Je kan kiezen om te vliegen vanaf Brussel of Amsterdam.

 

Toegankelijkheid en natuurstudie

Fysiek gezien is deze trip een makkelijke reis. De wandeltochten zijn vaak kort en we verplaatsen ons al rijdend voor de lange verplaatsingen. Door de koude temperaturen kan het soms wel wat meer inspanning vragen. Deze reis staat vooral in het teken van vogels. Er zijn optioneel een aantal avond- en vroegochtend-tochten voorzien, om zoogdieren en uilen te spotten.

 

Klimaat

De meest noordelijke Baltische staat Estland is gelegen aan de Finse Gold en de Oostzee. Het klimaat kan je kenmerken als een gematigd zeeklimaat. Toch kan het er in de winter behoorlijk koud zijn in deze periode, met sneeuwval en temperaturen onder nul. De gemiddelde temperatuur ligt in februari is -4°, maar bij een oostelijke stoming kunnen de minima onder de -10°C dalen. Warme kledij en goed schoeisel is essentieel.

Vragen? Hulp nodig?
Contacteer ons