Gearchiveerd
9 dagen | 21 feb 2019 - 01 mrt 2019

Fotografiereis naar IJsland: het noorden in de winter

De fotografische mogelijkheden op IJsland zijn onuitputtelijk. Monochrome grafische landschappen, gevormd door een spel van gestolde lava en sneeuw en indrukwekkende kraterlandschappen vlakbij het meer van Myvatn, wisselen elkaar af met bevroren watervallen, kleurrijke geothermische structuren en rokende mudpots en fumarolen. En alsof dat nog niet genoeg is, maak je tijdens de winter ook kans op één van de mooiste en meest beklijvende natuurfenomenen op aarde: het noorderlicht.

Het beste van Noord-IJsland

Tijdens deze 9-daagse fototrip combineren we de hoogtepunten van Noord-IJsland:

  • Actieve vulkaanlandschappen rondom het idyllische en grotendeels bevroren Myvatn-meer.
  • Indrukwekkende watervallen zoals Godafoss, Dettifoss en zelfs Aldeyjarfoss,met haar blauw getint water.
  • Geothermische gebieden rondom de Krafla-vulkaan en de grote zwavelberg Namafjall.
  • Landelijk landschap nabij het havenstadje Akureyri, met zijn kleurrijke boerderijen en kerkjes die in een diepe winterslaap gehuld lijken.

De beste omstandigheden voor fotografen

We werken vanuit 2 centraal gelegen locaties. Resultaat: we hoeven niet elke dag in en uit te pakken en kunnen al onze tijd aan fotografie wijden. Bovendien is het dan gemakkelijker om in te spelen op de wisselende weersomstandigheden. De reis vindt plaats in maart. Hoewel de dagen dan al langer zijn bij ons, blijft de zon in IJsland nog laag boven de horizon. Daardoor genieten we van gouden strijklicht en rijke kleurschakeringen.

Geen gewone fotografiereis

Deze fotoreis naar IJsland is eigenlijk een workshop waarbij jij 9 dagen lang kan rekenen op professionele persoonlijke begeleiding. In het veld en daarbuiten. Daardoor is dit een aanrader voor fotografen van alle niveaus.

De fotografische begeleiding van deze IJsland-reis is in handen van professioneel landschaps- en natuurfotograaf Bart Heirweg. Hij weet hoe je de ijzige magie kan vastleggen op beeld en won al verschillende (inter)nationale prijzen.

Voor de logistiek en het 4×4-voertuig waarmee de verplaatsingen gebeuren, rekenen we op IJsland-kenner Willy Wouters. Sinds 1978 is hij er vaste gast. Logisch dus dat hij er de mooiste plekjes kent en ons alles kan vertellen over vulkanisme en het leven van de eilandbewoners.

Fenomenale beelden

Dit is een intensieve workshop, waarbij fotografie en natuurbeleving primeren. We zijn vaak vroeg uit de veren en maken lange dagen. Als de omstandigheden het toelaten, ondernemen we eventueel ook nachtelijke tochten op zoek naar het noorderlicht.

Soms maken we een wandeling om ons fotografisch doel te bereiken. De winterse omstandigheden kunnen de reis vermoeiend maken, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met fenomenale opnamen.

Omdat we werken vanuit 2 logeerplaatsen, kunnen we het programma flexibel houden en maximaal inspelen op de weersomstandigheden. Beschouw daarom het voorgestelde programma veeleer als een leidraad. Het licht en de winterse omstandigheden bepalen de uiteindelijke route en van de deelnemers wordt de nodige flexibiliteit verwacht.

We besteden het grootste deel van de dag aan onze passie en iedereen krijgt de tijd om zich in de landschappen in te leven.

Wat maakt deze fotografiereis naar IJsland zo bijzonder?

  • Persoonlijke fotografiebegeleiding door Bart Heirweg, gespecialiseerd landschapsfotograaf.
  • Lokale begeleiding van Willy Wouters, bezieler van IJslandreizen met meer dan 35 jaar veldervaring.
  • All in-formule, inclusief luchthaventransport van Schiphol naar Antwerpen/Brussel, alle transport, vluchten en eten.
  • Vervoer in een ruime 4x4-minibus! Zo blijft de groep continu samen en mist niemand de hechte sfeer.
 
Fotografie groepsreizen
Fotografie
Landschapsreizen
IJzige reizen
Workshops

Maak kennis met je reisbegeleider

Bart Heirweg reist al sinds 2009 jaarlijks naar IJsland. De ongelooflijke diversiteit van het landschap, het adembenemende noorderlicht en de pure gastvrijheid van het land verbazen hem keer op keer, zelfs na 10 bezoeken. Intussen kent hij de streek als geen ander en neemt hij je mee naar de mooiste plekjes, die niet in alle reisgidsen staan.
Meer over Bart
Benieuwd?
Het topmoment van de vorige IJsland-reis
volgens reisbegeleider Bart Heirweg

Er zijn zoveel mooie plekken in IJsland dat het bijna onmogelijk is om er eentje uit te kiezen. Maar de explosiekrater Hverfjall springt er echt uit: het zicht dat je na de beklimming krijgt, is gewoonweg adembenemend.

... en dit vertelt
Marleen
deelneemster fotografiereis Noord-IJsland 2018

We kregen veel informatie en ik heb veel geleerd op deze reis, met een goede pfd met uitleg na de reis. Bovendien was voor Bart geen enkele moeite teveel om alles te laten slagen (zelfs toen iemand zijn statief vergeten was in België).

Steeds goede fotolocaties die soms ook iets verder van de betreden paden lagen, zelfs bij onverwacht helder weer kreeg hij alles geregeld om de fotografietijdstippen aan te passen en toch ontbijt en lunch mee te krijgen.

Bart is steeds enthousiast. Ook ’s morgens in de vroege uurtjes voor zonsopgang en bij ijskoude nachten op zoek naar Noorderlicht … gewoonweg een topbegeleider!

Is deze fotografiereis naar IJsland iets voor jou?

  • Je bent een beginnend fotograaf en wil de technische en compositorische aspecten van landschapsfotografie onder de knie krijgen.
  • Je bent een gevorderd fotograaf en wil je techniek verder verfijnen.
  • Je bent gepassioneerd door fotografie en natuur en vindt het niet erg om een stevige wandeling te maken of enkele uurtjes slaap te missen voor het perfecte beeld.
  • Je maakt er geen punt van dat deze reis best pittig is, door de winterse omstandigheden en mogelijk korte nachten (noorderlicht).
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
21/02
Brussel/Amsterdam - Keflavik - Akureyri

We vliegen vanuit Brussel/Amsterdam naar Keflavik, de enige internationale luchthaven op IJsland. Van daar nemen we de bus naar de luchthaven van Reykjavik voor een binnenlandse vlucht naar Akureyri, de hoofdstad van Noord-IJsland. We overnachten op een boerderij in de Eyjafjörð, een oud glestjerdal.

22/02
Van Myvatn naar Godafoss en Aldeyjarfoss

De komende dagen verkennen we de vulkanische landschappen en watervallen rondom het meer van Myvatn. We bezoeken ook de geothermische gebieden nabij Krafla en Namafjall. We trachten de spectaculaire landschapsfenomenen en de sfeer van winters IJsland vast te leggen.

We logeren 5 nachten in hetzelfde hotel, een mooie en centraal gelegen locatie aan de oever van het Myvatn-meer. Vanuit eenzelfde locatie werken biedt tijdwinst en laat ons toe om in te spelen op de weersomstandigheden.

Rond ons hotel is er geen lichtvervuiling. Ook biedt de omgeving interessante voorgronden, perfect voor nachtelijke opnamen wanneer het noorderlicht zich voordoet.

23/02
De oevers van het meer in Myvatn

We spenderen een volledige dag langs de oevers van het idyllische Myvatn-meer. Dit ligt aan de rand van het onbewoonde binnenland en werd zo’n 2000 jaar geleden gevormd in een periode van hevige vulkaanuitbarstingen.

Het meer is grotendeels bevroren en wordt omringd door imposante tafelbergvulkanen, grillig gestolde lavaformaties en pseudokraters. Her en der langs de oevers contrasteren boerderijen met felgekleurde daken met het uitgesproken winterlandschap. Kortom, een uniek decor waar lijnen, vlakken, vormen en kleuren tot fascinerende beelden leiden.

De Laxá, of ‘zalmrivier’, voert het overtollige water uit het meer weg in noordelijke richting. Vanop de oever van de rivier maken we kans om in de stroomversnellingen de prachtig gekleurde harlekijneend en IJslandse brildruiker te fotograferen.

24/02
Lavavelden en Hverfjall in Myvatn

We besteden een volledige dag aan Hverfjall, de grootste explosiekrater op aarde. De voorbije maanden hebben sneeuw en winterstormen de vulkaan en de nabije omgeving omgetoverd tot een abstract vormen- en lijnenspel.

Aan de voet steken stukken donkere vlammenlava en kleine dwergberken uit boven de sneeuwvelden. De erosiegeulen op de zwarte vulkaanflanken zijn gevuld met sneeuw. Ze accentueren de grafische opbouw van het landschap en zorgen voor unieke foto’s.

Een korte klim brengt ons tot boven op de kraterrand. Van op dit punt krijg je een prachtig uitzicht op het Myvatn-meer en op de omliggende vulkaanlandschappen.

24/02
Van Myvatn naar de Krafla-vulkanen en Namafjall

Vandaag brengen we een bezoek aan de Krafla-vulkaan. Hier is de aardkorst dun en vindt het binnenste van de aarde gemakkelijk een weg naar het aardoppervlak. De voorbije decennia scheurde het landschap op verschillende plaatsen uiteen, waardoor een kilometers lange spleeteruptie ontstond.

We maken een tocht langs dampende lavavelden en borrelende solfataren. Het gebied is een hoog-geothermische streek en we kunnen getuigen hoe de eilandbewoners de natuurlijke energie uit de aarde opvangen en weten te benutten in het dagelijks leven.

Ten zuiden van Krafla ligt Namafjall, de grote zwavelberg. Het pastelkleurige gebied is een van de grootste solfatarenvelden van IJsland en ligt bezaaid met stoompluimen, fumarolen en kokende mudpots.

26/02
Van Myvatn naar Dettifoss

Ten oosten van het Myvatn-meer worden enorme volumes smeltwater van de Vatnajökull-ijskap afgevoerd. Hier heeft de Jökulsá á Fjöllum,  de grootste gletsjerrivier van Noord-IJsland, een indrukwekkende canyon uitgesleten. Op enkele plaatsen hebben zich watervallen gevormd. Zo is Dettifoss met haar 44 m hoog en 100 m breed de krachtigste waterval in Europa. Het gletsjerwater stort zich met oorverdovend geweld in de diepte. Wat verder stroomopwaarts vinden we Selfoss, een reeks kleinere watervallen op een rij.

Ook de geërodeerde basaltsculpturen in de opgedroogde rivierbedding op de hoogvlakte en de aangevroren wanden langs de watervallen zorgen voor boeiende beelden.

27/02
Kerkjes en fjord fotograferen in Akureyri

We rijden terug naar de oud-Deense handelsplaats Akureyri, in de langste fjord van IJsland. Verschillende rivieren monden hier uit en vormen een prachtig vlechtwerk van lijnen en structuren.

In dit voormalig gletsjerdal, omringd door hooggebergte, vinden we kleurrijke boerderijen en kerkjes die in een diepe winterslaap zijn gehuld.

Als we nog wat tijd overhouden, bezoeken we in Akureyri de havenstraat. Daar staan enkele mooie houten koopmanshuizen uit het begin van de 20ste eeuw.

We overnachten op een boerderij in de omgeving van Akureyri.

28/02
Van Akureyri naar Reykjavik

Rond de middag vliegen we naar Reykjavik en brengt een taxi ons naar ons hotel.

Daarna nemen we de tijd om enkele uitdagende architecturale landmarks van het oude stadsgedeelte vast te leggen: de Hallgrimskerk, het stadhuis in het Þjornin-meer en de futuristisch ogende staal-en-glasconstructie van het concertgebouw Harpa.

01/03
Terugreis: Keflavik - Brussel/Amsterdam

We keren terug naar Keflavik, waar we een vlucht nemen naar Amsterdam of Brussel. Transport van Amsterdam naar Antwerpen of Brussel wordt voorzien.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie

Alle overnachtingen zijn van standaard goede kwaliteit. We starten met een boerderijovernachting in Akureyri met 2-persoonskamers met privésantiair en een ruime zit- en eetruimte. Daarna volgen 6 hotelovernachtingen in Myvatn en Reykjavik op basis van 2-persoonskamers met privésanitair.

Alle overnachtingsplaatsen hebben stroom en de batterijen kunnen iedere avond worden opgeladen.

De maaltijden zijn copieus, voedzaam en op basis van verse producten. Tijdens de reis proeven we zoveel mogelijk de typische IJslandse producten waaronder zalm, vis en lamsvlees. Yoghurt, skyr en andere lokale kaas- en melkproducten zijn bijzonder smaakvol.

Op het platteland verzorgt ons gastgezin het ontbijt en het avondmaal. ’s Middags genieten we doorgaans van een lunchpakket.

Transport

We reizen ter plekke rond in een 4×4 minibus! Zo blijft de groep knus continu samen en mist niemand de hechte sfeer. De bus is voldoende ruim voor alle bagage en verzekert een vlotte reis.

Klimaat en kledij

Reken op ongeveer -5 tot +5°C. In februari is er al 11 uur licht (inclusief schemerlicht) met afwisselend zon en arctische omstandigheden.

Hoewel het omwille van de verhoogde zonneactiviteit de komende winters ideaal is om het noorderlicht te fotograferen, mag je er toch niet vanuit gaan dat het een zekerheid is op elke winterreis. Het noorderlicht is onvoorspelbaar en niet zo eenvoudig te fotograferen.

Na inschrijving krijg je een gedetailleerde uitrustingslijst toegestuurd.

→ Tip! Schaf je voor deze reis extra outdoor-uitrusting aan? Op vertoon van je STARLING-bestelbon krijg je bij De Berghut, naast gespecialiseerd advies, een korting van 10% op je aankopen.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons